Zobacz pełną wersję : Znowu o spalaniu d14a4
panowie mam straszny problem od jakiegoś czasu auto mi kosmicznie pali,tzn za 100zeta około 25l robię góra 200km a teraz w zimie to się chyba załamię:( szukam już od jakiegoś czasu na forum i takiego problemu nie mogę znaleźć chodzi o to że auto moje d14a4 strasznie dymi po dodaniu gazu- na czarno nie na niebiesko-a kiedy stoi i pracuje na jałowym biegu to za wydechem jest po jakiejś chwili plama z kropek jakby przelewało wachę-załamka
na początku kiedy nie zauważyłem za wydechem plam myślałem że to jakaś mała awaria to powymieniałem:
-filtr paliwa
-filtr powietrza
-świece na irydowe
-sondę lambda
i nic....:(
w swoim aucie jedyne przeróbki to wolny wydech,stożek z dolotem i nic więcej,ma ktoś pomysł co się może dziać??
skolopendra
19-11-08, 19:08
ma ktoś pomysł co się może dziać??
ma
szykuj się do remontu
to już przełożę jakiś lepszy silnik,ale wstępnie znajomi mówią że raczej jest coś z mieszanka bo jakprzejeżdzam to podobno śmierdzi za mną benzyna :(
załóż seryjny dolot na zimę, może wtryski trzebaby jakos sprawdzić/przeczyścić...
banalna rzecz ale...sprawdz cisnienie w oponach..
Sprawdz czujnik IAT czy nie padł. U mnie to było przyczyną. To ten co się go wpina w seryjną puszkę z filtrem. Sprawdzić go możesz na badaniu kompem (tylko ASO ~100pln) albo podmieniając z kimś kto ma sprawny.
(...) od jakiegoś czasu auto mi kosmicznie pali,tzn za 100zeta około 25l robię góra 200km a teraz w zimie to się chyba załamię:( (...) chodzi o to że auto moje d14a4 strasznie dymi po dodaniu gazu- na czarno nie na niebiesko-a kiedy stoi i pracuje na jałowym biegu to za wydechem jest po jakiejś chwili plama z kropek jakby przelewało wachę-załamka
(...)
w swoim aucie jedyne przeróbki to wolny wydech,stożek z dolotem i nic więcej,ma ktoś pomysł co się może dziać??
Nie napisałes w jakich warunkach jezdzisz. Czy to dluższe odcinki, czy może 2-3 km po mieście na niedogrzanym silniku, gdzie silnik w 99% czasu wspomagany jest ssaniem. Wtedy przy ruszaniu spod świateł robi się wir w baku.
Lubisz cisnąć bez sensownego uzasadnienia? Przyspieszasz ze zbyt niskich obrotów w czasie jazdy? np. przy źle pojmowanym ecodrivingu, niektórzy tocza się 60 km/h, na 5 biegu, obroty poniżej 2k, nagle stwierdzają że przyspieszą do 90. Zamiast zredukować, męczą silnik dalej na 5 biegu, który przy małych obrotach nie ma czym pociągnąć. Dochodzi do paradoksu. Auto się toczy, komputer leje paliwem z siłą wodospadu, jednocześnie otrzymuje informacje, że jednak silnik nie nabiera obrotów odpowiednio szybko w stosunku do otwartej przepustnicy, więc zwiększa dawkę paliwa i tak w kółko. Benzyniaki to nie turbo diesle i aby zachować rozsądne spalanie trzeba redukowac w takich przypadkach.
Czy ubywa Ci oleju? Jesli nie to odpada zabawa z remontem silnika a więc dość spore obciążenie budżetu.
Czarny dym z wydechu może sugerować zbyt bogatą mieszankę. Dodatkowo piszesz, że założyłeś stożek, a to zwiększyło ilość powietrza dostarczanego do silnika, przez co komputer musiał zwiększyć ilość podawanego przez wtryski paliwa.
Gdyby te krople za wydechem o których piszesz były benzyną, wtedy takie przelewanie najpierw byś najprawdopodobniej usłyszał pod postacią strzałów w kolektor.
Miałem tak, kiedy wymieniłem kable WN na Sentechy, które okazały się wyjątkowym g***em.
Poświęć kilka groszy, skocz na jakąś stację, gdzie robią badania techniczne i zrób badanie spalin. W razie złego wyniku dowodu rejestracyjnego Ci nie zabiorą, a możesz się dowiedzieć co składa się na dymek, który emitujesz. To juz sporo informacji. technicy na takich stacjach mają pewne doświadczenie i też potrafią sporo doradzić. Nie wiem jaką sondę lambda założyłeś, ale na badaniu też wyjdzie czy działa odpowiednio.
Przychodzą mi jeszcze 3 rzeczy do głowy, a właściwie dwie bo:
- skoro dużo czytales forum to zapewne resetowałeś już komputer, ale w kilku przypadkach to pomogło,
- kable wysokiego napiecia, które sa w złym stanie mogą spowodować zwiększone spalanie. Przy dużym oporze lub przebiciach iskra staje się coraz słabsza, co powoduje niespalanie całkowite mieszanki, komputer ponowne zwiększa dawkę paliwa aby odzyskać moc, a dodatkowo dochodzi zwiększony pobór prądu. A prąd nie bierze się znikąd. Same światła mijania zwiększają zużycie o ok 4%, układ zapłonowy bierze go znacznie więcej,
- układ chłodzenia, a konkretnie termostat. Może się uszkodzić dwojako, albo się nie otwiera i wtedy silnik się przegrzewa, lub raz otwarty zawiesił się, przez co silnik pozostaje niedogrzany, działa dłużej na ssaniu ze wszystkimi tego skutkami.
Często używasz ogrzewania wnętrza? Powinno się je uruchamiać dopiero wtedy, kiedy strzałka temperatury usadowi się w swoim zwykłym miejscu, czyli w połowie wskaźnika. Jesli włączasz ogrzewanie wcześniej, wtedy wprowadzasz do układu konkurencję co prowadzi do tego, że i silnik nie zagrzewa się szybko a i we wnętrzu dalej jest chłodno.
Próbowałeś zmieniać stacje benzynowe? Kiedy lałem paliwo na stacjach przy hipermarketach spalanie miałem wyższe. Po zmianie na Bliską (koncern Orlena) spadło. Można to rozpatrywać dwojako. Albo na Bliskiej jest paliwo lepszej jakości o wyższej kaloryczności, lub na hipermarketowych stacjach mają przekręcone dystrybutory, które pokazują, że wlałeś 25 litrów, a było to tak naprawdę 22. Wtedy przy kalkulatorowych wyliczankach można osiwieć.
Oglądnij jeszcze świece zapłonowe. Po ich stanie, a konkretnie osadzie, który się zebrał, można sporo wywnioskować. Kiedyś działała strona www.hondapl.org, na której były zdjęcia świec w różnych stanach, wraz z wyjaśnieniem. Za to jest takie coś http://www.forumsamochodowe.com/temat-7493.html , co prawda bezpośrednio dotyczy motorowerów, ale podstawowe informacje związane ze świecami są niezmienne.
Mój monolog nie wyczerpał całkowicie tematu, ale jest to jakiś punkt zaczepienia.
bravo Kekacz-super opis napewno sie przyda
dmx i wszyscy użytkownicy
Mógłbyś napisać jak rozwiązałeś swój problem , niedawno też kupiłem civic'a zatankowałem za 70zł tj. ok 20l i dopiero przejechałem ok. 170 km w cyklu mieszanym a wskazówka już dochodzi do czerwonego pola , samochód jest jeszcze przed wymianą filtra , oleju i paska rozrządu . Chcę jeszcze zrobić reset komputera i proszę i powiedzieć co mam zrobić jak go zresetuję . Aha i czy przyczyną takiego stanu rzeczy mogło być za małe ciśnienie w oponach??
skolopendra
18-03-09, 18:50
niedawno też kupiłem civic'a zatankowałem za 70zł tj. ok 20l i dopiero przejechałem ok. 170 km w cyklu
mało wiarygodny test
maciek070188
18-03-09, 19:01
a moze remoncik czeka lub swap:)
mało wiarygodny test
Dlaczego tak sądzisz??
Wiarygodne testy spalania robi się przez zatankowanie do pełna i wyjeżdżenie paliwa do rezerwy, a następnie ponowne zatankowanie do pełna. Wtedy wiadomo, ile dokładnie spalił nasz samochód.
A czy mógł mieć na takie spalanie fakt bardzo niskie ciśnienie w kolach??
Zbyt niskie ciśnienie - większe opory toczenia - wyższe spalanie i zużycie opon.
maciek070188
19-03-09, 15:04
ale bez przsady ze przez opony takie spalanie no chyba ze ktos jezdzi na 0.5 atmosfery:)
skolopendra
19-03-09, 16:17
Dlaczego tak sądzisz??
jestem wręcz przekonany
poczytaj w temacie,doszkól się a sam zobaczysz
marcocivic1
19-03-09, 16:45
zaloz normalne swiece NGK wedlog katalogu to bardzo wazne. Moga byc tez jak kolega pisal przewody zaplonowe
Dziś zwiększyłem ciśnienie w kołach i zrobiłem reset komputera - zdziwiło mnie że zegar sie nie przeprogramował - stąd pytanie czy to dobrze zrobiłem (wyciągłem bezpiecznik 7.5 i założyłem z powrotem po czym odpaliłem i czekałem aż włączy się wentylator po czym przejechałem się najpierw szybko potem wolno ) i jeszcze jedno jak samochód był załączony i stał w garażu to jakaś plama się zrobiła pod tłumikiem. Co to może być??
skolopendra
19-03-09, 17:19
i stał w garażu to jakaś plama się zrobiła pod tłumikiem. Co to może być??
H2O :p
Czyli woda a tankowałem na orlenie.
skolopendra
19-03-09, 17:34
Czyli woda a tankowałem na orlenie.
to czyste zjawisko fizyczne, niemające nic wspólnego z tankowanym paliwem :rolleyes:
Czyli nic groźnego?? A po opisie resetu jak sądzisz zrobiłem dobrze??
skolopendra
19-03-09, 18:11
A po opisie resetu jak sądzisz zrobiłem dobrze??
reset nie jest aż tak istotny jak mogło byś się to wydawać na pierwszy rzut oka ;)