Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakich firm kupowac czesci?

smsh
19-11-08, 13:47
Sorry, ze w 2 działach pytam, ale potrzebuje szybko porady :)

Muszę kupić komplet: skrzynię sprzęgło - tutaj raczej używane, ewentualnie nowe sprzeglo

Zatem pytanie: jakich firm polecacie zakup tarczy, docisk, lozysko.

Musze także kupić przegub (komplet) - to samo pytanie - jakiej firmy?

Konrad84
19-11-08, 13:50
skrzynie od d13 :D
sprzęgło normalne czy tuningi?

smsh
19-11-08, 15:48
sprzeglo normalne chyba ze niewielka roznica cenowa :D

Marcin_G
19-11-08, 17:32
Ja kupiłem kompletne sprzęgło firmy Aisin, dość często polecane na forum.
Co do przegubu, to na pewno nie kupię HDK. Wiem że są osoby które polecały i nie narzekają, ale ja najwyraźniej miałem pecha bo nie dość że od razu po założeniu stukał to później aby go zdjąć trzeba było cały pociąć. Teraz kupiłem DOKUJI, co to jest ciężko stwierdzić bo to tylko marka handlowa, ale na razie nie stukają. Zobaczymy jak długo.

smsh
19-11-08, 18:32
A takie marki?
docisk - exide
tarcza - blue print
lozysko - nsk

albo cały komplet Ezine ?

komplet valeo jest o polowe tanszy wiec nie wiem jak to sie ma do jakosci

co do przegubu to firma japan line - tez srednio jestem przekonany

havok
19-11-08, 19:22
Damn, dopiero przy Valeo zacząłem cokolwiek rozpoznawać :D

smsh
19-11-08, 19:51
czyli kicha za wyzsza cene niz valeo, czy jakies wypasy dla maniakow? :/

Marcin_G
19-11-08, 22:36
Blue Print to marka handlowa chyba, przynajmniej coś takiego obiło mi się o uszy. Najlepiej nie kombinuj z różnymi producentami poszczególnych elementów sprzęgła, tylko kup komplet od jednego producenta. A to czy tam będzie faktycznie wszystko pochodziło akurat od tego jednego, to już inna sprawa.
Jak chcesz porządny przegub to NKN, ponad 250 zł za sztukę, ale niby najlepszy.

chubik
20-11-08, 08:53
http://allegro.pl/item466254965_nkk_sprzeglo_japonskie_honda_accord_ aerodeck.html

Tu masz dobre sprzegło i nie baw sie w zadne gów.To jest do Accorda akurat ale poszukaj takiego do Civic i bedzie GIT..

Jeżeli chodzi o sprzęgło może być tez AISIN lub jezeli chcesz lepsiejsze to nie EIXIN tylko EXEDY.
Przegub tylko i wyłącznie NKN !!!

Chemiczny
21-11-08, 07:48
http://allegro.pl/item466254965_nkk_sprzeglo_japonskie_honda_accord_ aerodeck.html

Tu masz dobre sprzegło i nie baw sie w zadne gów.To jest do Accorda akurat ale poszukaj takiego do Civic i bedzie GIT..

Jeżeli chodzi o sprzęgło może być tez AISIN lub jezeli chcesz lepsiejsze to nie EIXIN tylko EXEDY.
Przegub tylko i wyłącznie NKN !!!

Łożyska ponoć najlepsze NSK lub z kompletów firmowanych.
Sprzęgło Aisin zakupiłem właśnie za 500 PLN - japońskie montowane fabrycznie w Hannach
Były też opinie o Sachs, że jest ok. (cena podobna)
Szukać w sieci bo taki sprzęgło w "normalnym" sklepie kosztuje pod 700 PLN

Marcin_G
21-11-08, 16:44
Szukać w sieci bo taki sprzęgło w "normalnym" sklepie kosztuje pod 700 PLN
Ja za Aisin w normalnym sklepie zapłaciłem 510 zł :)

fifi2006
11-12-08, 19:50
Nigdy przenigdy części NIPPARTSA, raz zaryzykowałem i kupiłem sprzęgło, bo cena kusiła. Po pół roku z szarpaniem przy ruszaniu mechanik wymienił mi na Aisina i skończyły się kłopoty z szarpaniem przy ruszaniu :)