Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B2 Przepustnica problem

And84
17-11-08, 19:56
Witam wszystkich mam problem z przepustnicą w swoim d15b2 mianowicie górna ta odpowiedzialna chyba za powietrze ? Za mało się otwiera przez co wiadomo auto się dusi i jest słabsze a widać to dokładnie po ściągnięciu górnej klapki jest dosyć głośny świst w czasie jazdy słychać go nawet w środku auta ( nie mam stożka )na ssaniu tego nie ma . Kiedyś miałem wymieniany czujnik położenia przepustnicy ale w sumie po wymianie mała poprawa tyle że błędu nie wywala wiem że trzeba ustawić czujnik ale nie wiem czy było to zrobione prawidłowo.
Wszystkie filtry wymienione .
Byłbym wdzięczny za jakąś rade :)

skolopendra
18-11-08, 15:51
Kiedyś miałem wymieniany czujnik położenia przepustnicy

po wymianie należy bardzo dokładnie ustawić napięcia !

a z czasem mógł się on rozregulować,zważywszy na to że jest on nie rozbieralny, i do takiej operacji trzeba podejść z piłką do metalu celem nacięcia pod wkrętak

proponuje wymienić całą przepustnicę

And84
18-11-08, 18:27
Dzięki za odp. tak wiem że trzeba nadcinać piłką i wiem też że to już przez niego tak się dzieje , 'niby' był przykręcony na to samo miejsce co stary to jednak jest rozregulowany .
Z tego co wiem ma podawać napięcie 0.5 V przy zamkniętej przep. i 5V przy pełni otwartej chyba że się mylę ?
I tu mój problem bo nie wiem gdzie podpiąć miernik żeby dokonać pomiaru jeśli ktoś to robił prosił bym o napisanie dość dokładnie gdzie ? Byłbym wdzięczny .

skolopendra
19-11-08, 09:16
w ECU podpinamy miernik pod wtyki d11i i d22, włączamy zapłon i manewrujemy czujnikiem w celu uzyskania odczytu zbliżonego do 0.5V. przykręcamy czujnik mocniej, ponownie sprawdzamy odczyt na multimetrze. jeśli wskazuje ponownie 0.5V, otwieramy maksymalnie przepustnicę obserwując miernik. odczyt powinien stopniowo wzrosnąć do około 5V.
;) i to cała regulacja

dEboo
19-11-08, 17:43
sprawdź wężyk od podciśnienia który steruje pracą górnej przepustnicy może jest zatkany lub sparciały wymień go. Zdejmij podczas pracy silnika ten przewód podłóż palce i spr. czy w ogóle jest tam podciśnienie.

And84
19-11-08, 20:29
Dzięki wam za zainteresowanie ( wężyki powymieniane) wymieniam całą przepustnice tego czujnika nie szło wyregulować tak jak był fabrycznie ( chyba dlatego nie robią odkręcanych) wiem może komuś sie udało mniejsza z tym mniej zachodu bedzie jak wymienie całość :)
Pozdr.

Można zamknąć temat .