PDA

Zobacz pełną wersję : "trzeszczą" stukają gumy w przednim zawieszeniu

zbikman
17-11-08, 14:31
Witam
Mam taki problem.Podczas cofania z podjazdu lub w momencie gdy auto jest na jakims wzniesieniu i nacisk jest na przod auta w momencie gdy cofam trzaska mi cos w przednim zawieszeniu.Dzwięk jest taki jakby odksztalcaly sie jakies gumy. Tak jakgdyby podczas postoju cos na te gumy mocno naciskalo i w momenice cofaniia wracaja do poprzedniej pozycji z głośnym trzaskaniem, stukaniem. Nie jest to odgłos metaliczny i jestem przekonany ze to jakies gumy. Dzieje sie to tylko jak wspomnialem gdy cofam z podjazdu a auto jest nachylone przodem do dolu..

Jesli ktos wie co by to mogło być to byłbym wdzięczny

Pozdrawiam

Mati_1979
17-11-08, 14:44
A może tylne mocowanie silnika??

zbikman
17-11-08, 14:56
nie sądze żeby to było mocowanie silnika ponieważ słychać to z dwóch stron (czasem rownoczesnie "trzaśnie" a czasem najpierw z jednej i po chwili z drugiej strony auta, jakgdyby w poblizu kół, może amortyzatorów, w momencie gdy cofam i przód auta sie podnosi.

Mati_1979
17-11-08, 15:39
wiem że u brata było słychaś sprężyny ale to w tylnym zawieszeniu.
A może tuleje od wachacza?? Umnie pukają bo mam do wymiany.

zbikman
17-11-08, 15:57
Wiesz co Mateusz to jest na pewno dzwięk niemetaliczny i słychać wyraźnie że to jakieś gumy tylko które to nie mam pojęcia.Zagladałem pod podwozie ale nic nie dojżałem..:/

lunatyk
18-11-08, 14:45
znam temat :) jak jade po dziurach dość szybko to ten dźwięk u mnie też występuje... aczkolwiek uważam to za normalne [;

zbikman
18-11-08, 14:47
Myślicie że to może coś z amortyzatorami się dzieje?? Sam już nie wiem.., ale na pewno dla mnie to nie jest normalny objaw:/

zoy
18-11-08, 19:09
u mnie do wymiany był wahacz górny, dodatkowo po obniżeniu auta przy maksymalnym wychyleniu kół opona ocierala o plastikowe nadkole i plastikowa osłonę komory silnika. Najbardziej wnerwia mnie dziwne pukanie przy przejechaniu krótkiego progu zwalniajacego (taki jak w galerii mokotów :) ). Może ktoś wie co to?

gawron78
20-11-08, 20:52
Ja mialem to samo. okazaly sie gumy na stabilizatorze.

yogiszczecin
14-01-09, 09:42
u mnie podobny dźwiek wydają tuleje na dolnym przednim wachaczu... a są świerzo po wymianie, więc wnioskuje,że się układają