Zobacz pełną wersję : Stuki w przednim zawieszeniu
Witam
Mam problem w mojej Hondzie civic 5D a mianowicie jak jadę na nierównościach słychać stuki w przednim zawieszeniu... Bylem pewien ze to łączniki stabilizatora ale po ich wymianie nadal słychać stuki... Stuki słychać także jak się ruszy ostrzej albo zahamuje gwałtownie,jeden głuchy stuk jak by do czegoś dobijało... Dodam ze nie zauważyłem żadnych luzów na zawieszeniu... Jak myślicie co to może być??? Co jest przyczyna tych stuków???? Proszę o porady
Mam podobny problem, takie same objawy, wymieniłem już gumy łącznika stablizatora i to nie było to. Obstawiam teraz gałki kierownicze, na postoju jak gwałtownie ruszam kierownica słychać je jak się tłuką, mam nadzieje że jak je wymienię to już nie będzie żadnych stuków..
Miałem to samo z tym że w innym aucie i w tamtym przypadku pomogła wymiana sworznia wahacza.
demonobiker
16-11-08, 18:54
Stuki słychać także jak się ruszy ostrzej albo zahamuje gwałtownie,jeden głuchy stuk jak by do czegoś dobijało.u mnie była to wina luźnego dolnego zawiasu od drzwi wymieniłem i spokój... :)
A tak poza tym to kiedyś też mi wszystko stukało i waliło z przodu ale powymieniałem swożnie na wachaczch i jest git...Ten sam zabieg mine z tyłu czeka ale narazie brak kaski...
Tak jak piszą koledzy, zarówno zawiasy w drzwiach jak i górny i dolny sworzeń mogą być przyczyną stukania. Żeby zdiagnozować czy to zawias w drzwiach to chwyć za drzwi i poruszaj nimi góra - dół, jak będzie stukać to możesz być pewien że to na 100 procent stąd dobiega to stukanie. Miałem identyczne objawy jak Ty i powymieniałem sworznie, gumy a i tak cały czas coś stukało. Dopiero po wyminie zawiasu nastała cisza, więc najlepiej zacznij od sprawdzenia drzwi.
demonobiker
17-11-08, 07:26
tylko z wymiana zawiasu to tez nie tak hop siup :) trzeba sie troszke napracwoc jeslirobi sie to samemu:)
No bez przesady, może z godzinka roboty. Nie trzeba nawet ściągać całego błotnika :)
U mnie stuka jak ruszam kierą na postoju na wybojach podczas jazdy mniej słyszalne. To zużyte tuleje wachacza. wcześniej myślałem że to luzy w układzie kierowniczym ale teraz wiem że to tuleje bo na diagnostyce sprawdzałem.
demonobiker
18-11-08, 14:47
chodziło mi dokładniej że troszkę trwa ustawienie drzwi później no i czas pracy zależy od tego jakie mamy narzędzia... :)
Z ustawieniem drzwi też nie ma specjalnie wielkiego kłopotu. Zarówno na słupku gdzie montowany jest zawias jak i na samym zawiasie są naniesione znaki, wystarczy na nie ustawić drzwi i o ile auto nie miało jakichś większych przygód drogowych, wszystko będzie idealnie pasowało. Przynajmniej tak było u mnie :)
Zaglądnij może w ten temat: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=22520