Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozrząd problem

marek56
16-11-08, 11:08
Witam Niedawno kupiłem Honde z silnikiem d13b2. Zaprowadzilem do mechanika celem wymiany paska rozrządu. Okazało się że nie mozna odkręcić śruby na wale . Była lekko podgrzewana i to nic nie pomogło . Mechanik twierdzi że chyba ktoś wkręcił na KLEJ. Mechanik powiedział że może ją ukręcić czy ktoś z was ma taką srubę ( na wszelki wypadek) Moze macie jakieś inne pomysły .

jero11
16-11-08, 11:24
ja u siebie też raz miałem problem, ale obstukałem śrubę młotkiem, dobrze zblokowałem wał i użyłem przy odkręcaniu klucza z przeszło metrową przedłużką i był tylko strzał a dalej już wykręciłem śrubę palcami:D
śruba na forum się znajdzie, ale ta którą masz powinna się wykręcić.

maniekmac
16-11-08, 11:26
Miałem podobny problem ze śrubami pokrywy wałka rozrządu. Dwie się urwały. Musiałem wymienić na nowe. Powodem bylo przedawkowanie przez poprzedniego właściciela środka do mycia silnków, spowodowało to korozję śrub i utlenienie się aluminium (Pokrywa).

Bodzlo
16-11-08, 12:03
Witam Niedawno kupiłem Honde z silnikiem d13b2. Zaprowadzilem do mechanika celem wymiany paska rozrządu. Okazało się że nie mozna odkręcić śruby na wale . Była lekko podgrzewana i to nic nie pomogło . Mechanik twierdzi że chyba ktoś wkręcił na KLEJ. Mechanik powiedział że może ją ukręcić czy ktoś z was ma taką srubę ( na wszelki wypadek) Moze macie jakieś inne pomysły .

:D Jak on chce ja ukręcic a potem co? będzie rozwiercał twardą śrube i gwintował wał?? To mocna śruba i w sumie ciężko ją urwać i powinna puścić nawet jakby była wklejona na klej , te kleje nie kleją na stałe przecież:D

Dario
16-11-08, 12:21
A ja bym proponował wizytę w innym warsztacie, bo jak kolega Bodzlo pisze że może chce ja ukręcić i potem rozwiercić i nagwintować to życzę mu powodzenia a tobie radze jedź gdzieś indziej

marek56
16-11-08, 18:11
dzieki za odpowiedzi sprobuje cos z tym zrobic .

janior69
17-11-08, 11:26
Spróbuj odkręcić kluczem pneumatycznym u mnie pomogło

marek56
11-01-09, 12:30
Posłuchałem waszej rady i zmieniłem mechanika. Rozrząd juz zrobiony bez wiekszych problemów. Dzięki

lizik
28-01-09, 01:58
ile wyniosł Cie caly rozrzad? razem z robocizna, zmieniales tylko pasek i rolke?

krystian.NH
28-01-09, 09:35
jak kupilem swoja honde d15b2 to podczas wymiany najpierw pekla nasadka kraftwerka (podobno niezniszczalne klucze,nasadki itd) pozniej kolo pasowe...sruba byla na kleju i tak podobno ma byc..jednak mechanik odkrecal srube swoimi kluczami a sa podobno specjalne klucze do tego.zmienilem mechanika i wszystko gladko poszlo..za wymiane policzyli 150zl, kolo pasowe udalo sie zalatwic za 100zl, pzdr