Zobacz pełną wersję : dziwny problem z elektryką
Witam
Dzisiaj rano wsiadam do autka zapalam i okazuje sie ze nie działa obrotomierz i licznik. zawsze zapalała sie kontrolka na pomarańczowym tle i po chwili gasła i wtedy zapalałem teraz nie świeci. jak przekręce kluczyk to świeci tylko kontrolka z akumulatorem. światłą działają zato kierunkowskazy nie. ale za to są awaryjne.
co mogło sie stać??
wiem że to rtakie dziwne ale postarałem sie opisać to jak najdokładniej.
Miał ktoś z was już coś takiego ??
jak to mam naprawić ??
z góry wielkie dzięki za odpowiedź
światłą działają zato kierunkowskazy nie. ale za to są awaryjne.
mialem to samo, a po ponownym odpaleniu juz wszystko bylo ok, jak swieci kontrolka od aku to pewnie cos z ladowaniem, sprawdz naciag paska
ale ona świeci tylko jak przekręce kluczyk. gdy juz zapale to gaśnie i jest ok. tylko nie działa licznik obrotomierz wskaźnik paliwa wskaźnik temperatury chłodnicy i kierunkowskazy
ok już op wszystkim był spalony bezpiecznik. w życiu bym nie pomyślał że to moze być bezpiecznik "BACK-UP LIGHT"
troche bez sensu ale wsadziłem nowy i działa elegancko. dzięki za pomoc
pozdrawiam
bezpieczniki sprawdzales?
Krzysztof1985
19-11-08, 15:06
Kolego dosłownie mnie się zdarzyło to samo wczoraj :( kierunki + obrotomierz+prędkościomierz nie działa.) :( reszta czyli światła mijania, długie, postojowe, cofania, przeciwmgielne działają normalnie :)
podświetlenie zegarów działa.
Jak coś to mogę tutaj wrzucić link z poradnikiem jak naprawiać Ćiwiki :D od roczniak 1987 do 1995 chyba (po Polsku)
Pozdrawiam :)
Krzysztof1985
23-11-08, 16:12
Raczej 10A bezpiecznik nr 43 znajdujący się w komorze silnika ;) bezpiecznik 1zł, koszt wymiany samemu, bezpieczeństwo bezcenne ;)
Bennyhonda
24-11-08, 10:44
Witam
Dzisiaj rano wsiadam do autka zapalam i okazuje sie ze nie działa obrotomierz i licznik. zawsze zapalała sie kontrolka na pomarańczowym tle i po chwili gasła i wtedy zapalałem teraz nie świeci. jak przekręce kluczyk to świeci tylko kontrolka z akumulatorem. światłą działają zato kierunkowskazy nie. ale za to są awaryjne.
co mogło sie stać??
wiem że to rtakie dziwne ale postarałem sie opisać to jak najdokładniej.
Miał ktoś z was już coś takiego ??
jak to mam naprawić ??
z góry wielkie dzięki za odpowiedź
no i mam podobny problem lol modzilem lampki na USDM bo zakupilem SI i przez przypadek podlaczylem orginalne wiazki chyba przez podeniete :D no i cos sie popsulo przelozylem stre wiazki i mi nie dzialaja kierunkowskazy a co dziwne dzialaja mi awaryjne , patrzylem bezpieczniki nawet po kolei kazdy i nie sa racej przepalone ; / nie wiem dzis chyba zawitam u elektryka ale oni czesto nie maja zbytnio czasu a 2 dni bez fury to sobie nie wyobrazam , jakies sugestie ??????
juz opanowane , nadpalila sie zarowka migacza :)
Krzysztof1985
26-11-08, 17:03
Dzisiaj rozkręciłem i sprawdziłem bezpieczniki w moim Kiwiczku Civiczku i okazuje się, że obrotomierz + zegary+ kierunki odpowiedzialne są 2-3 bezpieczniki. Jeżeli spali się jeden pozostałe też się spalają.
Oto schemat bezpieczników obok kolumny kierownicy radzę uważnie sprawdzić następujące bezpieczniki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3354978b5d01c584.html
Bezpiecznik nr 12 (odpowiedzialny za czujnik prędkości, alternator +przyrządy)
Bezpiecznik nr 15 (odpowiada za Zegar
Światła ostrzegające przed niebezpieczeństwem
Przyrządy
Układ alarmowy
Immobilizer
Światło(a) cofania
Bezpiecznik 23 (zapalniczka +radio) (raczej rzadko go upala, ale np ja nie miałem spalonego choć gniazdko zapalniczki ni hu hu nie działało po wymianie na nowy niebezpiecznik działa :)
Bezpiecznik nr 24 Zespół sterowania poduszki powietrznej
Czujnik prędkości
Alternator
Solenoid EGR
Przyrządy
http://img512.imageshack.us/my.php?image=bezpieka2mv0.jpg
To schemat skrzynki w przedziale komory silnika
Tutaj obowiązkowo wymień bezpiecznik nr 43 (kierunkowskazy)
WAŻNE!!!
Nie sprawdzajcie czy po wymianie jednego (nie)bezpiecznika są efekty, jakoś w Civiku (u mnie tak jest :( ) jest to zmalowane tak że jak wymieniłem np spalony bezpiecznik od kierunków (43 w komorze silnika) to mi upalało bezpiecznik nr 12 obok kierownicy, zmarnowałem chyba z 5 bezpieczników 10A, więc wymieńcie bezpieczniki w komorze silnika oraz obok kierowcy potem sprawdzajcie efekty 1zł niewiele ale po co się nadmiernie wqr.,jać ;)