PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż anteny CB - dziurka w dachu

Danzel
14-11-08, 21:24
Witam kolegów,
Montował już ktoś z forum antenę CB do Civica VIg 5D?
Przetrzepałem forum i nie znalazłem nic na ten temat.
Właśnie jestem na etapie ściągniętej podsufitki i szukam dobrego miejsca w dachu na dziurę od anteny.
Pytam ponieważ moim zdaniem dach jest zbyt miękki i gdy naciskam palcem od góry to się ugina (pomiędzy poprzecznymi wzmocnieniami). Antena to Sirio Turbo 5000 dlatego też mam obawy co do miejsca montażu. Może dobrym pomysłem byłoby wsadzenie jakiegoś płaskownika 20x10cm wzdłuż dachu (tylko jak go uziemić?). Może macie jakieś lepsze pomysły?

Fotki z ewentualnym miejscem otworu na antenę zamieszczam poniżej.

http://img383.imageshack.us/my.php?image=01xg6.jpg
http://img514.imageshack.us/my.php?image=02va9.jpg
W takim miejscu by mi odpowiadała najbardziej.

73! Daniel

piroman
14-11-08, 21:27
Ja tam bym nie kombinował z wierceniem żadnych dziur w dachu tylko poprostu zamontował antenę na magnesie

qba1983
14-11-08, 22:27
ja u siebie mam antenke w miejscu tylnego spryskiwacza(i tak sika jak by chcial, a nie mogl:D )
trzeba tam troche przeszlifowac zeby gwint sie zmiescil, a... jest tam podwojna blacha:D, trzeba troche po kombinowac, ale da sie sie zamontowac.

a do anten na magnesie nie mam zaufania, poruszam sie z roznymi predkosciami, jak sie taka odklei i pieprznie w szybe...
Po za tym wez to ciagle wkladaj i wyjmuj do autka(duzo jezdze po miescie)... jak nie schowam to zrobi to ktos inny za mnie...:rolleyes:

bolas
14-11-08, 23:44
qba0183 jesteś przewrażliwiony co do magnesówek ja mam hustlera miałem możliwość śmigania z nią 190 km/h i jakoś nie spadła a z tego co słyszałem to i nawet bodajże do 210 km/h wytrzymuje.

danzel możesz zrobić tak: tak jak podpowiedział ci qba i na tylnym spryskiwaczu lub też wywiercić dziurke na klapie bagażnika ;)

sam zdecydujesz:D

Barry
15-11-08, 00:06
Ja kupiłem uchwyt na klapę bagażnika i jestem zadowolony. Radio do schowka wchodzi po wycięciu denka.

qba1983
15-11-08, 07:51
jak kto lubi... tez mialem antene na uchwycie przy klapie bagaznika. ale cos maly zasieg mialem, po zalozeniu na stale w dachu, bylo o wiele lepiej.

straznik
15-11-08, 12:53
Ja również bym nie wiercil, co do tego ze spadnie to uwazam ze nie ma takiej mozliwosci. Po miescie wogole nie zakladam wiec tego sciagania i zakladanie nie ma zbyt wiele. Co do zasiegu w zupelnosci na trase wystarczy mi to co jest. Przeciez 8-10 km to juz na tyle bezpiecznie zeby sie nie nadziac na cos niespodziewanego :) Antenka taka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90569cd44593c530.html

Bzyk_
15-11-08, 19:50
Od spodu dołóż podkładki poszerzane. Przy większych prędkościach ta antena daje naprawdę spory opór.

Danzel
16-11-08, 20:31
Dzięki koledzy, już przebrnąłem przez to :D jest dziura w dachu, przez 3 dni jeździłem bez podsufitki ale dziś zamontowałem ją i nie mam ochoty ściągać jej ponownie :D usztywniłem od spodu okrągłym kawałkiem blachy o średnicy 8cm, wydaje mi się że jest OK ;)