Zobacz pełną wersję : zasilanie dla CB
Witam
Znacie jakieś dobre miejsca w civicu 5d '97 (6g), w które mogę się podpiąć aby zasilić radio CB? W serwisie CB powiedzieli mi, że bezpośrednio do aku jest zbędne, a z zapalniczki będę słyszał zakłócenia w radiu. Ponoć są jakieś dwa fajne miejsca?
73!
skolopendra
14-11-08, 13:15
ja bym brał prosto z aku ,przez jakiś filtr
antena magnesowa, czy wiercona?
Weż z aku w japońcu jest to najpewniejsze miejsce na brak gwizdów:)
Z aku albo zasilanie ze zwykłego radia.
zieliniaczek
14-11-08, 20:48
nic nie gwizda , zapalniczka
antena Sirio T5000 na dziurkę w dachu :) ale to chyba nie ma znaczenia? :)
dzięki za odpowiedzi, chyba jednak pociągnę z aku - najpewniej :)
w sumie mam jeszcze jedno pytanie dotyczące montażu anteny:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?p=528814#post528814
Ja mam normalnie przez zapalniczke i nie spotkalem sie z zakloceniami nawet jak wczesniej mialem auto w dieslu
Do instalacji radia samochodowego. Żaden problem wpiąć się do niej, a ten tor elektryczny jest fabrycznie odkłócony. Sprawdzone.
Jakie radio dźwiga te antenę ? Wiem z doświadczenia, że to bardzo wymagająca antenka. Co do zasilania nawet się nie zastanawiaj i przy takiej antence zasilanie z aku. Ta antena naprawdę jest wymagająca, bardzo trudno się ją stroii. Już drugą taką męczę, pierwsza rozpadła się od uderzenia w gałąź.
Przy kablu od zasilania nie zapomnij o dodatkowym bezpieczniku zaraz za biegunem od akumulatora.
kolego Bzyk, zrobię zasilanie z aku tak jak piszesz, co do radyjka to jest to President Walker, wyobraź sobie że dziś typ jeden stroił mi tą antenkę i zajęło mu to 5 min, nie spojrzał nawet na reflektometr :| orzekł że jest na 19stce 1.1 i skasował 3 dychy. Zapytałem czemu nie sprawdza na 1szym i 40stym, a on że nie trzeba jeśli jest dobrze na 19stce. Coś mi się wydaje że będę musiał skoczyć się do niego w poniedziałek na poprawki bo coś tu śmierdzi. Mogę sprawdzić poprawność zestrojenia anteny bez miernika SWR?
Sam widziałeś na skali, że jest 1,1 ? Jakoś ciężko w to uwierzyć. Duuuużo u Was kasują za strojenie. Jedynie wrażenia odsłuchowe Ci pozostają. Złap się z jakąś stacją bazową i jej pytaj o raporcik.
Dobrze zestrojona antena zachowuje się wręcz wzorowo. Na trasie często się ktoś mnie pyta czy z bazy nadaję.
Dodaj do tego jeszcze jakiś dobry mikrofon i zestawik będzie super.
Moze sie tak zdarzyc ze dobrze sie samo dostroi, ja np jak kupilem zestaw cb + antena to podlaczylem od razu a pozniej jak sprawdzalem strojenie to wyszlo ze mam dobrze. Jak masz zle dostrojone radio to po zapytaniu jak mnie slychac to powinni Ci na cb powiedziec ze zaklucasz albo szumisz
Pytanie o raport na kanale 19 przy tak poważnym sprzęcie to nieporozumienie. Sporo znajomych jeździ na turbo 5000 i jeszcze NIGDY nie słyszałem żeby ktoś ją wystroił na min 1,5 w czasie krótszym niż 30 min.
Więc tak, jeździłem 3 dni pod zasilaniem zapalniczki i niestety ale nawet na włączonych filtrach NB/ANL słyszę zakłócenia od wycieraczek przednich :D sprawdzę jeszcze tak jak kolega Kekacz pisze czy obwód zasilania pod radio jest "odkłócony" jeśli dalej to samo będzie to podpinam pod aku. Tylko czy tak jak Skolopendra pisze, nie trzeba filtra jakiegoś?
Co do anteny, to jutro idę na poprawki i napieram na młodego aby mi pokazał te 1,1 bo choćby nawet spojrzał w dół pod kątem 90* na reflektometr, który miał postawiony na kolanach wyświetlaczem do siebie, to i tak występuje takie coś jak błąd paralaksy. Co jak co ale partactwo można szybko poznać, dziś musiałem po nim poprawiać wtyk od koncentryka, za którego założenie skasował dyche :|
ps. w instrukcji pisze aby stroić antenę trzeba być w odległości 50 m od metalowych przedmiotów, ten typek mi to robił przy głównej drodze w centrum, ma to jakieś znaczenie gdzie jest strojona antena?
jeśli antena jest wiercona to daj plus z akumulatora koniecznie z osobnym zabezpieczeniem na obwodzie, a masę KONIECZNIE do karoserii i w żadnym wypadku do akumulatora. Inaczej na 99% bedziesz miał gwizdy od alternatora w radiu
zrobiłem jak mówiłeś kolego, plus z aku pociągnięty do kabiny wraz z zabezpieczeniem na obwodzie, masa z tej blachy za konsolą z której również radio ją bierze i niestety ale słysze wycieraczki w radiu :(
No cóż, chyba pozostaje Ci się tylko do tego przyzwyczaić. Mi przenosi z wtryskiwaczy, wspomagania, wycieraczek, klimy i czego tam tylko by nie było. Upierdliwość zakłóceń deczko zdjął zewnętrzny głośnik- są teraz trochę mniej "bolące"
tylko mnie zastanawia dlaczego w radiu FM nie mam tych samych szumów co w CB, oba są do tej samej blachy umasowione, może plus do radia jest jakoś specjalnie odfiltrowany ?
Zakłócenia w Hondzie to nic nowego, w większości egzemplarzy się pojawiają, jak nie od wycieraczek to od alternatora, wtrysków, wspomagania i wszelkiego rodzaju obwodów indukcyjnych.
A co do strojenia to jak masz 1,1 na 19 to na 1 i 40 zawsze będzie gorzej bo stroisz na 19 kanał ponieważ jest on dokładnie w połowie zakresu częstotliwości pasma CB.
no tak, tylko czemu w radiu FM nie słysze tych zakłóceń :D
Powiem w ten sposób - Antena CB jeżeli jest zestrojona idealnie zbiera wszystkie sygnały lepiej niż kiepsko zestrojona antena, więc również będzie zbierać zakłócenia i będzie słyszeć nawet te o bardzo niewielkim poziomie sygnału. Zakładam że masz ja dobrze zestrojoną i akurat tak się złożyło że zbiera Ci to co wytwarzają wycieraczki. A nie słyszysz tego w radiu FM bo widocznie częstotliwość tych zakłóceń akurat jest zbliżona do pasma CB. Niestety ciężko jest usunąć zakłócenie.Jedyny sposób na nie to założenie filtru (który nie zawsze pomaga). Są dwa rodzaje filtrów: pierwszy - na zasilanie - jeżeli zakłócenie przychodzi po zasilaniu, drugi na instalację antenową.
Ale zanim się założy filtr można spróbować pogorszyć antenę i posłuchać czy to zakłócenie będzie słychać.
Najprościej włączyć radio, squelch na minimum, złapać antenę za koniec i włączyć wycieraczki. Jak nie będzie słychać to oznacza że to zakłócenie jest zbierane przez antenę.
I wtedy można spróbować z filtrem na instalację antenową.Ale ciężko jest go kupić i jest drogi (ok. 70PLN)
Natomiast jak nie pomoże można bawić się jeszcze z filtrowaniem zasilania.
Taki filtr jest tani i można na Allegro znaleść
np: http://www.allegro.pl/item482611271_polski_filtr_przeciwzakloceniowy_do_ cb_i_radii_7a.html
I tak na koniec napisze jeszcze to co pisałem wcześniej że te zabiegi wcale nie muszą pomóc.
dzięki qmax, myślałem że pomoże zmienić połączenie masy w inne miejsce, ale jeśli już tylko filtry pozostają to zostawię to tak jak jest. Może jak mnie zacznie to wkurzać bardziej to coś pokombinuję :) jeszcze raz wielkie dzięki :)