Zobacz pełną wersję : FK3 i FN3
Witam,
Mam drobny problem z nazewnictwem. Bo przez dłuższy czas byłem pewien, że fk3 jest to 3 drzwiowa wersja civica i-cdti, a teraz już nie wiem sam czy fk3 to 5 drzwiowa a fn3 to 3 drzwiowa wersja civica z silnikiem 2,2 i-cdti czy na odwrót. W związku z tym pytaniem mam kolejne pytanie czy może wie ktoś czy jest jaka kol wiek różnica w zawieszeniu między fk3 a fn3 ponieważ chciał bym zamontować sobie gwint i nie chciał bym kupić czegoś nie tak... Z góry dzięki za informację...
Wg. dostępnych danych FN to wersje trzydrzwiowe natomiast FK to wersje pięciodrzwiowe. Cyferki przy tych oznaczeniach oznaczają różne wersje silnikowe. I tak: FN1 to TypeS 1,8 benzyna, FN2 to TypeR 2,0 benzyna, FN3 to TypeS 2,2 diesel, FK1 to 5d 1,4 benzyna, FK2 to 5d 1,8 benzyna i FK3 to 5d 2,2 diesel. Jeżeli chodzi o zawieszenie to FN1 i FN3 mają bardziej twarde zawieszenia niż modele FK a FN2 (TypeR) ma jeszcze bardziej twarde niż TypeS. Jeżeli popełnilem jakiś błąd to proszę kolegów o sprostowanie.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź... A jeśli chodzi o zawieszenia bardziej mi chodziło o mocowania i konstrukcję... Po prostu czy zestaw dedykowany dla fk3 będzie pasował do fn3? I jeśli tak to jaka jest różnica w wysokości fk3 a fn3 bo jeśli pasuje to o tą wysokość samochód będzie wyższy podczas obniżania niż podaje producent...
A jak się oznacza 1.4 Type S / 3D w takim razie? Też FN1 ?
A jak się oznacza 1.4 Type S / 3D w takim razie? Też FN1 ?
Archeolog z Ciebie ;) blisko 5 lat :D
TypeS 1.4 to FN4
Archeolog z Ciebie blisko 5 lat
TypeS 1.4 to FN4
Co tam 5 lat :) A tak na poważnie były FN4 ? Jeszcze chyba się nie spotkałem.
Piszecie o symbolach modeli civica, dzisiaj byłem w ASO w Lublinie po pióra wycieraczek, za biurkiem siedzi gość z plakietką ,,mistrz serwisu'' ,no to ja do niego:
-Dzień dobry
-Dzień dobry
-Chciałem kupić pióra wycieraczek do civica FN1
-A co to za civic?
-No civic Type-s z 2009 roku mówię
-Yyyyyy,ma pan nr. nadwozia?
-mam dowód rejestracyjny
-no to proszę
Dałem mu dowód,wklepał w komputer VIN ,spisał sobie na karteczce numery katalogowe piór i poszedł na magazyn
Czy oni w ASO naprawdę nie wiedzą co to jest FN1????? :p ;) :D :)
Im jest tak łatwiej , bo wklepie vin i odrazu ma numer katalogowy części bez możliwości pomyłki. Dodatkowo jak gość pracuje parenaście lat i nie jest miłośnikiem marki ( po prostu praca) to może nie znać na blachę wszystkich oznaczeń , tym bardziej że oni mają doczynienia nie tylko z civicami , a każde auto ma inne oznaczenie ( dodatkowo każdy silnik ) także ciężko zapamiętać wszystko :)