Zobacz pełną wersję : kilka problemów w 1 wątku :) - pomocy :)
Witam :)
Primo, w związku iż zakupioną 6 października Hondą ( 1.5 vtece d15z1 ) nakulałem już prawie 5 tyś i wreszcie mam trochę grosza przymierzam się do wymiany oleju, filtru oleju, filtru paliwa i powietrza. Ostatnio oglądałem filtr powietrza był całkiem całkiem moim zdaniem ( trochę ciemniejszy w miejscu zassysania ). Motam się z pytaniem jaki olej ( tak tak poczytaj sobie na forum - poczytałem ) chciałbym żeby to był dobry olej żeby maszyna była szczęśliwa :) polecacie coś dobrego ?
Druga przykra sprawa, nie domyka mi się lewa przednia szyba otwierana elektrycznie ... rozkręciłem to sobie nie dawno i efekt jest taki, że w tym takim " sierpie " wykruszone są 3 ostatnie zęby. Czym to mogło być spowodowane ? Wydaje mi się, że to jest przyczyną niedomykania szyby ( podciąga do góry prawie na maxa ale nie dopycha do uszczelki ) Da radę te zęby jakoś " dorobić " czy raczej wymiana całego mechanizmu ?
Kolejne pytanie do dokuczające przy szybszej jeździe w trasie " huczenie " powietrza .... Jakieś pomysły jak to można zlikwidować ?
z góry dzięki za odpowiedzi Michał.
1) Druga przykra sprawa, nie domyka mi się lewa przednia szyba otwierana elektrycznie ... rozkręciłem to sobie nie dawno i efekt jest taki, że w tym takim " sierpie " wykruszone są 3 ostatnie zęby. Czym to mogło być spowodowane ? Wydaje mi się, że to jest przyczyną niedomykania szyby ( podciąga do góry prawie na maxa ale nie dopycha do uszczelki ) Da radę te zęby jakoś " dorobić " czy raczej wymiana całego mechanizmu ?
2) Kolejne pytanie do dokuczające przy szybszej jeździe w trasie " huczenie " powietrza .... Jakieś pomysły jak to można zlikwidować ?
z góry dzięki za odpowiedzi Michał.
ad 1. Miałem tak samo przy szybie od kierowcy(ten typ tak ma.Nie naprawiaj - poszukaja całego mechanizmu - pomoże.
ad 2. Może być to spowodowane nie domykaniem sie szyby.Wiry powietrza dostają sie do dziurki ,która robi się w uszczelce przy nie domkniętej szybie.
Hej
1. Jak naczytałeś się na forum to powinieneś znać propozycje innych. Ja jeżdze na Mobilu chociaż wiem, że jest średniej klasy. Jak chcesz dobry to polecam Motul.
2. Może i jest jakiś sposób dorobienia ale może po krótkim czasie wrócić do poprzedniego stanu dlatego polecałbym używkę w dobrym stanie - na pewno nie jest to aż tak drogie i dobrze dostępne a problem na dłuższy czas na pewno z głowy.
3. Tylko co huczy? Jasnowidzem nikt nie jest. Może być to antenka, może ta niedomknięta szyba;P.
d15z1 to silnik w 5 gen 3d około 1994 roku, prawda? Co zatem robisz w dziale 5d 95-01? Masz może takiego dziwnego swapa?
mobil jest sredniej klasy ?? :cool:
średnio jest średniej, bo 30% to podróba, która potrafi zamienić się w kluchy w bytelce jak trochę postoi...
Ja leje valvoline max life
kolego w civicu VI gen był silnik d15z1 :) i jestem właśnie właścicielem jednego z nich :)
Panowie jeszcze jeden problem z którym się borykam to jest skacząca wskazówka od obrotomierza ... na silniku podczas jazdy tego nie czuć ale wskazówka skacze do góry o ok 0.5 tys obrotów nie raz więcej i spada zaraz do tych samych obrotów co przed odchyleniem ... co to może być ?
kolego w civicu VI gen był silnik d15z1 :) i jestem właśnie właścicielem jednego z nich :)
i co... moze dasz sobie reke uciac ze byly montowane w serii:D
d15z1 byl w V gen, koniec i kropka.
w VI gen, byly:
d15z6 w 3D/4D
d15z3 i d15z8 w 5D
nie dam ręki bo bez tego nie da się jeździć ! proponuj dalej ! :D
Panowie jeszcze jeden problem z którym się borykam to jest skacząca wskazówka od obrotomierza ... na silniku podczas jazdy tego nie czuć ale wskazówka skacze do góry o ok 0.5 tys obrotów nie raz więcej i spada zaraz do tych samych obrotów co przed odchyleniem ... co to może być ?
sprawdz sobie sonde lambda
mobil jest sredniej klasy ??
Wydaje mi się że tak
średnio jest średniej, bo 30% to podróba, która potrafi zamienić się w kluchy w bytelce jak trochę postoi...
To słyszałem ale słuszałem też że mechanicy który wymieniają olej biorą dla siebie różne oleje a leją do beczki Lotos:P
Jesteś w "mylnym błedzie" :D zobacz tu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12645
nie dam ręki bo bez tego nie da się jeździć
Masz szczęście bo już byś nie miał ręki ;)