PDA

Zobacz pełną wersję : kilka problemów w 1 wątku :) - pomocy :)

lunatyk
12-11-08, 21:41
Witam :)

Primo, w związku iż zakupioną 6 października Hondą ( 1.5 vtece d15z1 ) nakulałem już prawie 5 tyś i wreszcie mam trochę grosza przymierzam się do wymiany oleju, filtru oleju, filtru paliwa i powietrza. Ostatnio oglądałem filtr powietrza był całkiem całkiem moim zdaniem ( trochę ciemniejszy w miejscu zassysania ). Motam się z pytaniem jaki olej ( tak tak poczytaj sobie na forum - poczytałem ) chciałbym żeby to był dobry olej żeby maszyna była szczęśliwa :) polecacie coś dobrego ?

Druga przykra sprawa, nie domyka mi się lewa przednia szyba otwierana elektrycznie ... rozkręciłem to sobie nie dawno i efekt jest taki, że w tym takim " sierpie " wykruszone są 3 ostatnie zęby. Czym to mogło być spowodowane ? Wydaje mi się, że to jest przyczyną niedomykania szyby ( podciąga do góry prawie na maxa ale nie dopycha do uszczelki ) Da radę te zęby jakoś " dorobić " czy raczej wymiana całego mechanizmu ?

Kolejne pytanie do dokuczające przy szybszej jeździe w trasie " huczenie " powietrza .... Jakieś pomysły jak to można zlikwidować ?

z góry dzięki za odpowiedzi Michał.

chubik
12-11-08, 22:06
1) Druga przykra sprawa, nie domyka mi się lewa przednia szyba otwierana elektrycznie ... rozkręciłem to sobie nie dawno i efekt jest taki, że w tym takim " sierpie " wykruszone są 3 ostatnie zęby. Czym to mogło być spowodowane ? Wydaje mi się, że to jest przyczyną niedomykania szyby ( podciąga do góry prawie na maxa ale nie dopycha do uszczelki ) Da radę te zęby jakoś " dorobić " czy raczej wymiana całego mechanizmu ?

2) Kolejne pytanie do dokuczające przy szybszej jeździe w trasie " huczenie " powietrza .... Jakieś pomysły jak to można zlikwidować ?

z góry dzięki za odpowiedzi Michał.

ad 1. Miałem tak samo przy szybie od kierowcy(ten typ tak ma.Nie naprawiaj - poszukaja całego mechanizmu - pomoże.

ad 2. Może być to spowodowane nie domykaniem sie szyby.Wiry powietrza dostają sie do dziurki ,która robi się w uszczelce przy nie domkniętej szybie.

skobel
12-11-08, 22:13
Hej

1. Jak naczytałeś się na forum to powinieneś znać propozycje innych. Ja jeżdze na Mobilu chociaż wiem, że jest średniej klasy. Jak chcesz dobry to polecam Motul.
2. Może i jest jakiś sposób dorobienia ale może po krótkim czasie wrócić do poprzedniego stanu dlatego polecałbym używkę w dobrym stanie - na pewno nie jest to aż tak drogie i dobrze dostępne a problem na dłuższy czas na pewno z głowy.
3. Tylko co huczy? Jasnowidzem nikt nie jest. Może być to antenka, może ta niedomknięta szyba;P.

havok
12-11-08, 22:32
d15z1 to silnik w 5 gen 3d około 1994 roku, prawda? Co zatem robisz w dziale 5d 95-01? Masz może takiego dziwnego swapa?

crash
13-11-08, 07:32
mobil jest sredniej klasy ?? :cool:

BolzZ
13-11-08, 09:50
średnio jest średniej, bo 30% to podróba, która potrafi zamienić się w kluchy w bytelce jak trochę postoi...

domell
13-11-08, 15:25
Ja leje valvoline max life

lunatyk
13-11-08, 21:47
kolego w civicu VI gen był silnik d15z1 :) i jestem właśnie właścicielem jednego z nich :)

Panowie jeszcze jeden problem z którym się borykam to jest skacząca wskazówka od obrotomierza ... na silniku podczas jazdy tego nie czuć ale wskazówka skacze do góry o ok 0.5 tys obrotów nie raz więcej i spada zaraz do tych samych obrotów co przed odchyleniem ... co to może być ?

qba1983
13-11-08, 22:17
kolego w civicu VI gen był silnik d15z1 :) i jestem właśnie właścicielem jednego z nich :)

i co... moze dasz sobie reke uciac ze byly montowane w serii:D
d15z1 byl w V gen, koniec i kropka.
w VI gen, byly:
d15z6 w 3D/4D
d15z3 i d15z8 w 5D

lunatyk
14-11-08, 12:50
nie dam ręki bo bez tego nie da się jeździć ! proponuj dalej ! :D

luk137
14-11-08, 17:09
Panowie jeszcze jeden problem z którym się borykam to jest skacząca wskazówka od obrotomierza ... na silniku podczas jazdy tego nie czuć ale wskazówka skacze do góry o ok 0.5 tys obrotów nie raz więcej i spada zaraz do tych samych obrotów co przed odchyleniem ... co to może być ?

sprawdz sobie sonde lambda

skobel
14-11-08, 23:02
mobil jest sredniej klasy ??
Wydaje mi się że tak

średnio jest średniej, bo 30% to podróba, która potrafi zamienić się w kluchy w bytelce jak trochę postoi...
To słyszałem ale słuszałem też że mechanicy który wymieniają olej biorą dla siebie różne oleje a leją do beczki Lotos:P

mirasek
17-11-08, 16:41
Jesteś w "mylnym błedzie" :D zobacz tu http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12645

nie dam ręki bo bez tego nie da się jeździć
Masz szczęście bo już byś nie miał ręki ;)