Zobacz pełną wersję : Jakie tarcze i klocki do civic EG3 1.3 16v 1993
Witam serdzecznie! Posiadam honde civic EG3 1.3 16v 1993 i mam maly problem. Szukam tarcz i klockow do mojej hondy ale niemoge sobie zbytnio z tym poradzic bo praktycznie wszedzie sa podanane dane o tarczach do budy EG4 1.4 i niewiem czy takie wlasnie by pasowaly do mojej hani. Moze maly przyklad: http://www.allegro.pl/item474822240_tarcze_brembo_klocki_ferodo_honda_ci vic_rover.html
Czy np. taki komplet by pasowal? Jak by ktos wiedzial jakie byly by dobre w 100% byl bym wdzieczny. Szukalem na forum ale nic konkretnego nie znalazlem.
Z gory dzieki;)
Bez wspomagania 231mm a z 240mm...
Jedź do Intercarsu,Foty czy podobnego dużego sklepu z częściami i podejrzewam ze nie bedzie problemu.
Osobiście polecam tarcze ATE (240mm) i klocki Ferrodo,pomykam na takim zestawie i jestem zadowolony nie jest to co prawda jakis wyczynowy zestaw ale do codziennej jazdy w zupełnosci wystarczy.
Ewentualnie poszukaj w necie oferty Intercarsu i zakup przez neta bedzie o wiele pewniejsze niż Allegro.
No ale wspomagania niemam to 240mm chyba odpadaja
Poszukam w Intercars-sie
to w intercarsie bez wspomagania powiedz że chcesz .
Ja kupiłem dzisiaj właśnie taki komplecik i już założyłem.
Tarcze 231mm są raczej standardem(tak sądzę). Bez względu na wspomaganie (u mnie jest)
Wszystko zależy od zastosowanego systemu hamulców.
Ja kupiłem klocki Akebono i tarcze TRW(Lucas)
Co prawda bez szału ale cenowo przystępnie i nawet nie jakiś szajs.
Polecam taki zestawik.
Wszystko mnie wyszło 170PLN (oczywiście ze sporymi zniżkami:) )
Akebono ponoć idzie na pierwszy montaz do toyoty ale jak sie spisuje to nie wiem.
Kumpel ma w V-tec'u 1,5 VIg i jest zadowolony, w sumie to on mi to polecił.
Jak na razie pierwsze kilometry nie mówią nic ale zobaczymy za jakiś czas.
A co sadzicie o firmie BREMBO? Bo slyszalem ze jest jedna z leprzych, a z drugiej strony gdzies czytalem ze jakosciowo sie pogorszyla? Byłem sie dowiedziec w sklepie z czesciami i zestaw- tarcze BREMBO przód 230 zł,
klocki FERODO 140 zł. Jednak juz wcale tak mala cena to to nie jest.
Wydaje mi się że jak nie jeździsz wyczynowo to nie ma sensu.Poza tym jest to dość spora kwota za komplet.
Powiem Ci jeszcze że mój brat chciał sobie kupić szczęki Ferodo i odradzono mu to bo podobno żeby dobrze hamowały muszą być dogrzane. Co prawda te szczęki miały być do Malucha przygotowanego do KJS. Ferodo raczej robi części do sportu więc i Hondowskie klocki pewnie były by podobne pod względem składu okładziny jak szczęki do Malucha.
Powiem Ci jeszcze że mój brat chciał sobie kupić szczęki Ferodo i odradzono mu to bo podobno żeby dobrze hamowały muszą być dogrzane. Moze i tak ale napewno nie klocki za 130 pln.
Wydaje mi się że jak nie jeździsz wyczynowo to nie ma sensu.
To nie jest zestaw do jazdy wyczynowej a do normalnej codziennej aby mówic o wyczynowej to trzeba zapodać tarcze 262mm na to dobry klocek np. coś z serii EBC, a jeśli hamulec ma być efektywny w serii to ferrodo jest jak najbardziej wskazane.
Czyli krotko mowiac chyba pozostane przy tym zestawie. Powinien sie dobrze sprawowac;) Rzeczywiscie wyczynowo nie jezdze, ale wydaje mi sie ze ten zestawik bedzie dobrze sluzyl;)
Ewentualnie możesz zamiast brembo dać tarcze Ate są jakościowo troche lepsze w podobnej cenie.
Osobiście smigam na takich i jak narazie sobie chwale.
tak jak kolega Manies ATE ale ja mam nacinane i klocki też ATE ale czarne....bo brązowe są strasznie twarde i hampel jest dziwny co ma wpływ na żywotność tarczy.....dodam , że w służbowej foce też miałem takie i rewalacja, te wszystkie brembo itd to jest kupa...powodzenia
Ja mam tarcze zamienniki oryginalnych Brembo i klocki Ferodo Premier i mi to w zupełności wystarczy i wyhamowywuje z 200km/h do 110km/h bez zająknięcia! Polecam!
Witam, odświeżę trochę temat.
Jakie klocki kupić do seryjnych tarcz? polecacie zestawy, ale z kasa krucho, a wymiana musi być w krótkim czasie. ostatni temat z takim zagadnieniem znalazłem z 2005 roku ;)? Jazda głównie miejska, przy dłuższych wyjazdach raczej bez szaleństw.
http://moto.allegro.pl/item973377957_klocki_honda_civic_eg_eh_ej_ek_jazz_ przod_ferodo.html
takie mogą byc?
Pozdrawiam
pozdrawiam
Jak najbardziej mogą być ferodo nie są złe, mogą również być TRW lub Kashyama. Osobiście ganiam na ferodo i nie narzekam nie pylą bardzo i nie piszczą;)
dziękuję za szybką odpowiedź :)