Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : podskakujace kola

tgame
12-11-08, 17:56
witam, mam ostatnio maly problem gdy ruszam ostrzej zamiast kolka zapiszczec to zaczynaja jakby podskakiwac wszystko by bylo ok jakby przez to cale wnetrze nie wpadalo w rezonans. Amory mam po 75% zawiecha -40, a w oponkach po 2 atm, czyli za miękko byc nie jest. Podejrzewalismy takze sprzeglo, ze juz pada bo czasem przy spokojnym ruszaniu potrafi sie tak dziac (sprzeglo 6 spiekowe). Aha wczesniej nie mialem takowego problemu

Pati
12-11-08, 20:29
gumy w zawieszeniu.

tgame
12-11-08, 21:55
jak ogladalem to jeszcze jakos wygladaly, nie byly popekane, a tez z przodu nie slychac, zeby cos halasowalo

!markos
13-11-08, 02:58
najpredzej za miekkie/popsute poduszki silnika

radar333
13-11-08, 11:20
Też mam taki niechciany efekt niekiedy przy ostrym ruszaniu. Tak sie trzęsie w środku że aż raz mi radio sie wysunęło trochę :D Wiem że amory mam wybite i sprzęgło wytyrane i będę to zmieniał ALE mechanik po ogledzinach na kanale, trzepaku i rolkach powiedział że poduszka lewa dolna też jest już popękana i do wymiany razem z resztą pójdzie. Tak wiec poduszkę sprawdź. Ja ją już nawet kupiłem i czeka na wiosnę. Koszt zamiennika ok 80zł.

!markos
13-11-08, 13:28
zamienniki nadaja sie tylko do zawulkanizowania ich w calosci guma

SZYMON 913
13-11-08, 13:30
Nie szukajcie winy w awarii zawieszenia występuje to w wielu autach nawet nowych, nie znam się na tyle ale myślę, że może to wynikać z seryjnego za miękkiego zawieszenia, a najlepszy sposób to po prostu dobrze rozgrzać gumy.

pozdr.

blue_kos
13-11-08, 14:01
a najlepszy sposób to po prostu dobrze rozgrzać gumy.
zgadzam sie u mnie od jakiegos czasy cos podobnego pojawilo sie przy pierwszych 2-3 startach ze swiatel i to tez nie za kazdym razem (wydaje mi sie ze jak jest mokro czesciej mi sie to przytrafia, jest wtedy na ogol zimneij) zawieszenie zachowuje sie jak by kola boksowaly, tarcily trakcje pomimo wolnego ruszania ("podskakiwaly")

Konrad84
13-11-08, 14:15
Jasne, że nie oznacza to usterki...
W silniku 1.4 miałem takie podskoki na letnich oponach na nawierzchni o dobrej przyczepności, przy słabszej (np. beton) problem nie występował. Na zimowych oponach, również problem nie występował (zakładam że to przez szerokość opony). Przy b18 z tym samym zawieszeniem i oponami problem nie występuje na żadnej nawierzchni. Wnioskuje z tego że jest to zależność między jakością opon, rodzajem nawierzchni i mocą silnika. W pewnych warunkach na pograniczu przyczepności opona podskakuje.
To tylko teoria z mojej nie zawsze trzeźwej głowy, więc nie wszyscy muszą się zgadzać.