Zobacz pełną wersję : Elektryczne szyby.
Mam Civica EG4. Ma on elektryczne szyby. Niestety w prawych dzrzwiach pojawił mi się taki problem, że przy zamykaniu szyby mam taki moment że ledwo co się podnosi. Wiem, że trzeba rozebrać boczek i zobaczyć ale pytam się bo może ktoś miał taki problem i wie czym to jest spowodowane :)
rozbierasz boczek i regulujesz śruba.. znajduje sie ona na dole w lewym rogu :wink:
TygrysHonda
11-12-05, 01:01
Ja mam ten sam problem:) jutro rozbiore drzwi i napisze czy pomoglo:)
i ja ale w 5gen. szczegolnie drzwi pasarzera
ja tez mialem podobna sperawe u siebie. Rozebralem boczek i prowadnice spryskalem silikonem w sprayu i jest elegancko szyby chodza jak po masle i co najwazniejsze deszcz nie wyplukuje tego silikonu.
Polecam sposob dzierzansa, u mnie regulacja srubka nie dawal wiele poniewaz z biegiem czasu(zuzycie i rdza) pajak sie wyrabia i jak bysmy nie ustawili i tak nie bedzie idealnie,przesmarowanie prowadnic pomaga :)
jak by ktos zrobil foto tej srobki super by bylo :)
jak by ktos zrobil foto tej srobki super by bylo :)
UP...
:P
Jak będziecie rozbierać to pokażnie mniej więcej co gdzie i jak :)
Dzięki za porady. Zdjęcia by sie przydały. :)
skądś znam ten problem... Chyba jak zrobi się cieplej, albo dorwę się do garażu to wypróbuję sposób dzierżansa :)
trzeba bedzie wyprobowac ;]
rozbierasz boczek i regulujesz śruba..
no ja kiedys tak sobie wyregulowałem ze mi szyba z prowadnicy wyskoczyła!! :/ nie jest to najepszy pomysł, ale za to pomysł z silikonem wydaje sie być skuteczny, ja psikałem WD40 ale na długo to nie starcza!!
jesli mozecie to pokazcie fotki, ja mam tez problem z szyberdachem - zacina sie przy podnoszeniu do gory, a w poziomie bez problemu go mozna otworzyc. co to moze byc??
WD40 ale na długo to nie starcza!!
dokladnie WD-40 po deszczu wyplukuje a silikonem robilem na poczatku maja i do tej pory szyby elegancko chodza
jesli mozecie to pokazcie fotki, ja mam tez problem z szyberdachem - zacina sie przy podnoszeniu do gory, a w poziomie bez problemu go mozna otworzyc. co to moze byc??
tez mam ten problem trzeba go pchnąc zeby ruszył a jak otwieram w poziomie to tak szarpie, smarował to różnymi wynalazkami ale nic nie pomogło :/
rozbierasz boczek i regulujesz śruba..
no ja kiedys tak sobie wyregulowałem ze mi szyba z prowadnicy wyskoczyła!! :/ nie jest to najepszy pomysł, ale za to pomysł z silikonem wydaje sie być skuteczny, ja psikałem WD40 ale na długo to nie starcza!!
jesli ktos to umie to nic nie ma prawa wyskoczyc a WD40 to jest dobry na pare dni :)
jesli ktos to umie to nic nie ma prawa wyskoczyc
To jak sie zrobi cieplo to mi kiedys pokazesz na jakims spocie jak to sie poprawnie robi :) jak Ci sie nie uda to.. :)
to dopisze bo silikon zrobil robote
mialem to co w pierwszym poscie. ledwo sie ruszlo na wlaczonym silniku a na wylaczonym prawie trup
przepsikalem dokladnie wszystki mozliwe czesci ruchome i dokladnie z gory na dol kilkaktornie cale prowadnice na przemian z przeganialem szybe i zupelnie inna bajka. na wylaczonym silnku zapitala..
teraz mam najszybsza szybe w miescie :D
powinno pozostac dobrze bo tak samo regenerowalem szyber prawie pol roku temu i chodzi bez zmian. oczywiscie pewnie im drozszy silikon tym bedzie dluzej sluzyl
A koledzy możecie podać dokładną nazwę tego "silikonu w sprayu". Bo w sprayu to można kupić naprawdę dużo rzeczy a silikony też są różne-np uszczelniające, na bazie teflonu itp...
Jak już kupować to konkretny sprawdzony środek. Pozdrawiam.
A czy ten silikon pomoże też przy 'podskakiwaniu' szyby podczas zamykania, kiedy jest mokra? Otwiera się i zamyka szybko, ale jak pada deszcz, to tak dziwnie przeskakuje o 2-3cm do góry :/
W wiekszosci supermarketow czy stacji bezynowych jest produkt ktory zwie sie "Uszczelka" :D
Jakas taka srebrno-pomarańczowa wąska puszka chyba, opisane jako silikon do uszczelek.
a czy takie cos oplaca sie kupic zeby poprawic plynnosc podnoszenia sie szyb i wyeliminowac glosny dzwiek ?
http://www.allegro.pl/item291375744_wurth_silikon_sabesto_500ml_do_uszcz elek_na_zime.html
skolopendra
06-01-08, 14:15
a czy takie cos oplaca sie kupic zeby poprawic plynnosc podnoszenia sie szyb i wyeliminowac glosny dzwiek ?
do uszczelek jest super sam mam takie
na pewno nie zaszkodzi :)
no to i ja się tu podpinam ej9 '96, to samo prawa strona ale no i lewa też by mogła być lepiej ....można jakieś foty :)
pozdro
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się do tego
Ostatnio za okazyjną cenę kupiłem prawie kompletny swap elektrycznych szyb do ej9. W skład swapa wchodzą: mechanizmy opuszczania/podnoszenia, wiązki kompletne z drzwi z przełącznikami, boczki.
Z tego co wyczytałem potrzebna będzie mi wiązka(nie wiem jak ją nazwać - kabinowa?), centralka z drzwi i przekaźnik?
Czy wiązka przedlift/polift się czymś różni?
Czy po podłączeniu wiązki z wersji z elektryką podłączenie lusterek będzie już p&p?
Wiem że to nie dział giełdy, ale zapytam: Czy posiada ktoś na sprzedaż brakujące elementy do mojej układanki?
Pozdro!
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się do tego
Ostatnio za okazyjną cenę kupiłem prawie kompletny swap elektrycznych szyb do ej9. W skład swapa wchodzą: mechanizmy opuszczania/podnoszenia, wiązki kompletne z drzwi z przełącznikami, boczki.
Z tego co wyczytałem potrzebna będzie mi wiązka(nie wiem jak ją nazwać - kabinowa?), centralka z drzwi i przekaźnik?
Czy wiązka przedlift/polift się czymś różni?
Czy po podłączeniu wiązki z wersji z elektryką podłączenie lusterek będzie już p&p?
Wiem że to nie dział giełdy, ale zapytam: Czy posiada ktoś na sprzedaż brakujące elementy do mojej układanki?
Pozdro!
Po co Ci wiązka?Do lewych drzwii idą 4 kable a do prawych 3.Podpinasz zasilanie z puszki bezpieczników i bangla...