Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Elektryczne szyby.

Siela_EG4
10-12-05, 23:29
Mam Civica EG4. Ma on elektryczne szyby. Niestety w prawych dzrzwiach pojawił mi się taki problem, że przy zamykaniu szyby mam taki moment że ledwo co się podnosi. Wiem, że trzeba rozebrać boczek i zobaczyć ale pytam się bo może ktoś miał taki problem i wie czym to jest spowodowane :)

ARTX
11-12-05, 00:47
rozbierasz boczek i regulujesz śruba.. znajduje sie ona na dole w lewym rogu :wink:

TygrysHonda
11-12-05, 01:01
Ja mam ten sam problem:) jutro rozbiore drzwi i napisze czy pomoglo:)

Kwiecień
11-12-05, 01:19
i ja ale w 5gen. szczegolnie drzwi pasarzera

dzierzans
11-12-05, 09:20
ja tez mialem podobna sperawe u siebie. Rozebralem boczek i prowadnice spryskalem silikonem w sprayu i jest elegancko szyby chodza jak po masle i co najwazniejsze deszcz nie wyplukuje tego silikonu.

redrac
11-12-05, 11:30
Polecam sposob dzierzansa, u mnie regulacja srubka nie dawal wiele poniewaz z biegiem czasu(zuzycie i rdza) pajak sie wyrabia i jak bysmy nie ustawili i tak nie bedzie idealnie,przesmarowanie prowadnic pomaga :)

jamal
11-12-05, 11:53
jak by ktos zrobil foto tej srobki super by bylo :)

Dzida
11-12-05, 17:52
jak by ktos zrobil foto tej srobki super by bylo :)

UP...

:P

Jak będziecie rozbierać to pokażnie mniej więcej co gdzie i jak :)

Siela_EG4
11-12-05, 20:06
Dzięki za porady. Zdjęcia by sie przydały. :)

ppm702
12-12-05, 17:13
skądś znam ten problem... Chyba jak zrobi się cieplej, albo dorwę się do garażu to wypróbuję sposób dzierżansa :)

mrozowski
31-12-05, 08:24
trzeba bedzie wyprobowac ;]

tieesto
02-01-06, 08:31
rozbierasz boczek i regulujesz śruba..
no ja kiedys tak sobie wyregulowałem ze mi szyba z prowadnicy wyskoczyła!! :/ nie jest to najepszy pomysł, ale za to pomysł z silikonem wydaje sie być skuteczny, ja psikałem WD40 ale na długo to nie starcza!!

Kuba007
02-01-06, 10:39
jesli mozecie to pokazcie fotki, ja mam tez problem z szyberdachem - zacina sie przy podnoszeniu do gory, a w poziomie bez problemu go mozna otworzyc. co to moze byc??

dzierzans
02-01-06, 11:19
WD40 ale na długo to nie starcza!!

dokladnie WD-40 po deszczu wyplukuje a silikonem robilem na poczatku maja i do tej pory szyby elegancko chodza

tieesto
02-01-06, 12:15
jesli mozecie to pokazcie fotki, ja mam tez problem z szyberdachem - zacina sie przy podnoszeniu do gory, a w poziomie bez problemu go mozna otworzyc. co to moze byc??

tez mam ten problem trzeba go pchnąc zeby ruszył a jak otwieram w poziomie to tak szarpie, smarował to różnymi wynalazkami ale nic nie pomogło :/

ARTX
02-01-06, 12:44
rozbierasz boczek i regulujesz śruba..
no ja kiedys tak sobie wyregulowałem ze mi szyba z prowadnicy wyskoczyła!! :/ nie jest to najepszy pomysł, ale za to pomysł z silikonem wydaje sie być skuteczny, ja psikałem WD40 ale na długo to nie starcza!!
jesli ktos to umie to nic nie ma prawa wyskoczyc a WD40 to jest dobry na pare dni :)

redrac
02-01-06, 14:19
jesli ktos to umie to nic nie ma prawa wyskoczyc

To jak sie zrobi cieplo to mi kiedys pokazesz na jakims spocie jak to sie poprawnie robi :) jak Ci sie nie uda to.. :)

wieshaq
07-01-07, 14:00
to dopisze bo silikon zrobil robote

mialem to co w pierwszym poscie. ledwo sie ruszlo na wlaczonym silniku a na wylaczonym prawie trup

przepsikalem dokladnie wszystki mozliwe czesci ruchome i dokladnie z gory na dol kilkaktornie cale prowadnice na przemian z przeganialem szybe i zupelnie inna bajka. na wylaczonym silnku zapitala..

teraz mam najszybsza szybe w miescie :D

powinno pozostac dobrze bo tak samo regenerowalem szyber prawie pol roku temu i chodzi bez zmian. oczywiscie pewnie im drozszy silikon tym bedzie dluzej sluzyl

Flt
14-02-07, 23:27
A koledzy możecie podać dokładną nazwę tego "silikonu w sprayu". Bo w sprayu to można kupić naprawdę dużo rzeczy a silikony też są różne-np uszczelniające, na bazie teflonu itp...

Jak już kupować to konkretny sprawdzony środek. Pozdrawiam.

jajacek
15-02-07, 00:06
A czy ten silikon pomoże też przy 'podskakiwaniu' szyby podczas zamykania, kiedy jest mokra? Otwiera się i zamyka szybko, ale jak pada deszcz, to tak dziwnie przeskakuje o 2-3cm do góry :/

Furious
15-02-07, 10:23
W wiekszosci supermarketow czy stacji bezynowych jest produkt ktory zwie sie "Uszczelka" :D
Jakas taka srebrno-pomarańczowa wąska puszka chyba, opisane jako silikon do uszczelek.

Gigabyte
06-01-08, 14:03
a czy takie cos oplaca sie kupic zeby poprawic plynnosc podnoszenia sie szyb i wyeliminowac glosny dzwiek ?

http://www.allegro.pl/item291375744_wurth_silikon_sabesto_500ml_do_uszcz elek_na_zime.html

skolopendra
06-01-08, 14:15
a czy takie cos oplaca sie kupic zeby poprawic plynnosc podnoszenia sie szyb i wyeliminowac glosny dzwiek ?

do uszczelek jest super sam mam takie
na pewno nie zaszkodzi :)

pobo22
22-06-08, 18:07
no to i ja się tu podpinam ej9 '96, to samo prawa strona ale no i lewa też by mogła być lepiej ....można jakieś foty :)

pozdro

Piachol
18-02-15, 15:07
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się do tego

Ostatnio za okazyjną cenę kupiłem prawie kompletny swap elektrycznych szyb do ej9. W skład swapa wchodzą: mechanizmy opuszczania/podnoszenia, wiązki kompletne z drzwi z przełącznikami, boczki.

Z tego co wyczytałem potrzebna będzie mi wiązka(nie wiem jak ją nazwać - kabinowa?), centralka z drzwi i przekaźnik?

Czy wiązka przedlift/polift się czymś różni?

Czy po podłączeniu wiązki z wersji z elektryką podłączenie lusterek będzie już p&p?

Wiem że to nie dział giełdy, ale zapytam: Czy posiada ktoś na sprzedaż brakujące elementy do mojej układanki?

Pozdro!

niagarson
18-02-15, 22:37
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się do tego

Ostatnio za okazyjną cenę kupiłem prawie kompletny swap elektrycznych szyb do ej9. W skład swapa wchodzą: mechanizmy opuszczania/podnoszenia, wiązki kompletne z drzwi z przełącznikami, boczki.

Z tego co wyczytałem potrzebna będzie mi wiązka(nie wiem jak ją nazwać - kabinowa?), centralka z drzwi i przekaźnik?

Czy wiązka przedlift/polift się czymś różni?

Czy po podłączeniu wiązki z wersji z elektryką podłączenie lusterek będzie już p&p?

Wiem że to nie dział giełdy, ale zapytam: Czy posiada ktoś na sprzedaż brakujące elementy do mojej układanki?

Pozdro!

Po co Ci wiązka?Do lewych drzwii idą 4 kable a do prawych 3.Podpinasz zasilanie z puszki bezpieczników i bangla...