PDA

Zobacz pełną wersję : Przełącznik kierunkowskazów

Shadows
10-11-08, 12:15
Witam

D14a3/4 hatchback 1997

Mam problem z przełącznikiem kierunkowskazów, tzn. zimą nie chcą odbijać, a latem wszysko jest sprawne. Miałem takie coś poprzedniej zimy, ale zrobiło się trochę cieplej i zaczęło wszystko normalnie funkcjonować. Ostatnio znów przestały odbijać na ok 3 tygodnie (już jest ok.), a przecież nie było zimno.
Macie jakieś pomysły skąd mogą się pojawiać takie wariacje? Nie chcę brać się za rozkręcanie, szczególnie ze względu na poduszkę w kierownicy.

skolopendra
10-11-08, 12:22
Nie chcę brać się za rozkręcanie, szczególnie ze względu na poduszkę w kierownicy.

możesz spokojnie rozkręcić i zobaczyć ,tylko w pierw odłącz aku

spróbuj psiknąć silikonem , a nóż pomoże ;)

Shadows
10-11-08, 12:44
a czy muszę demontować kierownicę, czy odłączać poduchę?

Shadows
11-12-08, 04:18
Znalazłem usterkę i już naprawiłem.
Do wszystkich zainteresowanych: Zacierał mi się ten okrągły plastik, który odbija kierunki. Sprężyna, która ten plastik dociska do kierownicy jest słaba w tych samochodach i plastik zsuwał się za głęboko od kiery i tam się zacierał. Dodatkowo smar się zestarzał i zrobił się z niego klej (w lato może spełniał swoje zadanie, w zimie nie), plastiki chyba ze starości spuchły i się zacierały. Przeszlifowałem sobie plastik, nasmarowałem świeżym smarem silikonowym i wszystko gra.