Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : stożek plus wydech a efekty dzwiekowe

wronka
08-11-08, 23:40
ćześć-dużo czytam o dolotach, a teraz aktualnie o wydechach seryjnych i przelotowych i zastanawia mnie sprawa efektów dzwiękowych stożek + np ostatni wydech półprzelot supersprinta.Jak to z tym jest jak sie to połączy czy nie wyjdzie kicha jak się dzwięki na siebie ponakładaja.W preli miałem supersprinta koncowy i super buczał u góry a na dole było jak w serii ale dolot był seryjny.Teraz mam dolot ze stożkiem AEMa w B18 a wydech seria.Co waszym zdaniem lepiej brzmi-stożek czy dobry wydech i czy jedno nie będzie zagłuszać drugiego,czy jedno i drugie tylko bardzo dobrze dobrane-dzięki

havok
08-11-08, 23:57
O dziwne rzeczy pytasz - jak się komu wydaje. Ale w rezultacie to przecież Ty będziesz jeździł autem. Stożek słyszysz z przodu, a wydech z tyłu. Tak, jakbyś pytał o to, czy lepiej jest wziąć wdech, czy wydech ;)
Subiektywnie - dźwięk wydechu jest uzupełnieniem dolotu. A wszystko związane jest z mniejszą restrykcją obu.

wronka
09-11-08, 00:04
moze i dziwne pytanie ale jeszcze w zadnym aucie nie miałem razem i stozka i wydechu wiec poprostu pytam jak to sie ma do siebie tych ktorzy to juz maja .Oczywiste ze stozek slychac z przodu a wydech z tyłu tylko ze te dzwieki chcac nie chcac beda sie na siebie nakładac:)

havok
09-11-08, 00:11
Hmm, brzmią inaczej i raczej nie będą rezonować ze sobą, nie masz się co bać. A kwestie akustyczne zawsze można jakoś później dopracować. Warto, żebyś posłuchał na żywo jak "grają" części, które chciałbyś założyć i sam zdecydował, czy tak Ci się podoba.

wronka
09-11-08, 00:27
ok dzieki za info.A powiedz co bys polecił z wydechów które na dole sa ciche a u góry fajnie bucza ,własnie cos zeby sie komponowało pod stozek.Czy wyciecie kata i srodkowego duzo nagłasnia wydech czy głównie ostatni jest za to odpowiedzialny?Chce uzyskac taki efekt z wydechem jak ze stozkiem czyli na dole cicho a gora głosna.A jednoczesnie mysle (jak sie da,,po cichu,,)na lekkie odetkanie czyli własnie usuniecie srodkowego bo kata chyba nie ma co wycinac bo przyrosty bez niego nie sa znaczace:)

havok
09-11-08, 00:33
Z głowy to mi się kojarzą Supersprint, Apexi WS2 i Greddy SP2, generalnie wszystko, co ma duże puszki końcowe. Oczywiście rozmawiamy o całym układzie wydechowym. Inna opcja - zrobić na miejscu (w Polsce) na zamówienie dokładnie taki, jaki chcesz. Nie usuwaj środkowego (bo jest przelotowy), możesz dać jeszcze jeden tłumik przelotowy zamiast kata. Albo katalizator sportowy. Są też na forum zwolennicy wstawiania rurki zamiast katalizatora - jak kto woli.
Przekop youtube w poszukiwaniu pożądanych efektów dźwiękowych.

wronka
09-11-08, 00:41
wielkie dzieki Piotrek za info-pozdro