PDA

Zobacz pełną wersję : Zwarcie W kostce ISO Battery + Ground :/ Doradźcie cos...

kondekhondek
08-11-08, 21:18
Witam,

Honda Civic, 98 rocznik, 3D, JHME.

Ktoś odciął kabel radia razem z kostką w mojej hani, przed zakupem jej przeze mnie, tak więc stanąłem przed problemem rozszyfrowania kabli i założenia nowej końcówki ISO. Tak też zrobiłem, kable - który jaki wziąłem z instrukcji samochodu z netu ściągniętej, kupiłem radio i na koniec stało się coś złego, a mianowicie:

Dokonując ostatecznego testu, czy aby na pewno prąd jest tam gdzie być powinien odczytałem jego obecność na kablu czerwonym - IGNITION/SWITCHED (+12V) oraz na kablu BATTERY/CONSTANT (+12V), czyli cacy po czym zwarły mi sie przypadkowo żółty kabel BATTERY/CONSTANT z kablem uziemiającym GROUND (-12V). I teraz tak: prąd na kablu BATTERY/CONSTANT nie wykrywa się, radio nie działa...chociaż powinno radiu moim zdaniem starczyć tylko Czerwony z prądem i czarny uziemiający (a zwarcie było bez podłączonego jeszcze radia, więc wpływu też mieć nie powinno) no i druga sprawa - zgasł zegar - nie włącza sie po przekręceniu klucza w stacyjce. Powiedzcie co się mogło stać, bezpiecznik jakiś strzelił, wymienić go i po sprawie? Czy jak. A jeżeli tak...to czy będzie można łatwo stwierdzić który to - jestem absolutnym laikiem w temacie - i gdzie szukać tego bezpiecznika - koło aku w skrzyneczce? czy gdzieś indziej...Liczę na jakieś wskazówki..

Znalazłem w instrukcji że za ten kabelek odpowiada bezpiecznik No 47, 7,5 A. - ale nadal ostrzegajcie i dawajcie wskazówki:)

Sławek
08-11-08, 21:32
Puszka z bezpiecznikami jest z lewej strony kolumny kierowniczej, obok wajchy otwierania maski, rozpiskę z bezpiecznikami znajdziesz na forum, ale powinna być też na klapce od puszki bezpieczników.

skolopendra
08-11-08, 21:40
koło aku w skrzyneczce?

dokładnie tam znajdziesz bezp 7,5 a który jest zapewne spalony

cały opis z zabezpieczeniami znajdziesz w manualu ;)
przydał by się jeszcze miernik napięcia

kondekhondek
08-11-08, 21:56
A jak poznam, że spalony?:) Pewnie jakoś poznam...ale zawsze warto wiedzieć:)

O dobry znak w instr mam, że

Bezp 47 , 7,5A, WHT/BLU Audio unit, clock, TCM (CVT), ECM/PCM (VBU)

czyli zgadzałoby sie, że zegar nie tyka ;d

Sławek
08-11-08, 22:05
Fakt, 7,5 jest pod maską a nie w kabinie:p
Poznasz że bezpiecznik jest spalony, po tym że jest spalony:D, a dokładnie będzie przepalony "drucik" w nim, czyli taka przerwa między jego jedną a drugą stroną;)

nike69
08-11-08, 23:58
sorki ze sie podszywam pod temat ale co do manuala to sciagnalem cos co ma 1390 stron to jest to ?? a nie ma go po polsku ?
a teraz taki problem, mam wzmacniacz i polke z glosnikami (2 nisko i 2 wyskoko tonowe) i nie wiem dokladnie jak to podpiac?
mam radio blaupunkt sydney sd27 i teraz chyba musze obowiazkowo kupic kostke do radia ktora ma wyjscie na czincze zeby podlaczyc wzmacniasz tak?

-tylko teraz nie wiem czy zasilanie do wzmaka podpiac tez pod ta wtyczka czyli przez radio, czy poprowadzic oddzielnie gdzies od akumulatora(+) ?

-we wzmaku jest beziecznik ale nie wiem czy chroni on tylko wzmaka czy instalacje w aucie wiec pewnie przydalby sie tez bezpiecznik na tym kablu(+) od aku lub od radia ?

- mam teraz podpiete radio na 2 standardowe glosniki przednie i moge to tak spokojnie zostawic i one tez beda graly nie zaklucajac tamtych?

-chcialbym tez miec mozwliwosc np wylaczenia wzmacniacza i zeby gralo tylko na przednich glosnikach, jak to zrobic? jakis przelacznik dac? bo w radiu chyba nie ma takiej opcji

edit..
mam aku tylk 35Ah czy poradzi on sobie ze wzmacniaczem ?

edit2..
wyczytalem ze to nie wszystko i do wzmacniacza mam podpiac jakis kable remote czy jest to konieczne? bo nie z kad go wziasc bo musialbym przeciac ten kabelek od kostki iso(a gdzie ten kabelek jest dalej podlaczony to nie wiem bo mialem juz te kosti w aucie podpiete, a tak jak podpinalem w innych autach to nigdy tego kabelka nigdzie nie podpinalem) i z tamtad poprowadzic go do wzmaka

skolopendra
09-11-08, 17:23
czy poprowadzic oddzielnie gdzies od akumulatora(+) ?

najczęściej daję się właśnie osobne zasilanie

we wzmaku jest beziecznik ale nie wiem czy chroni on tylko wzmaka

raczej tylko ;)

chcialbym tez miec mozwliwosc np wylaczenia wzmacniacza i zeby gralo tylko na przednich glosnikach,

więc dwa głośniki podepnij poza wzmacniacz

edit..
mam aku tylk 35Ah czy poradzi on sobie ze wzmacniaczem ?

pod blokiem to nie bardzo

(2 nisko i 2 wyskoko tonowe) i nie wiem dokladnie jak to podpiac?

takie rzeczy to najlepiej przez zwrotnice

;)

nike69
10-11-08, 15:56
aku jest nowy wiec na razie zostanie a pozniej sie kupi np 45, starczy? raczej na postoju nie bede dlugo gral ale myslicie ze ile mozna by max grac zeby sie nie rozladowal ? wzmacniacz jest 300w 2-kanalowy ma bezp. 30A
a wiec trochu poczytalem i niektore sprawy mi sie rozjasnily :) ale nie wszystko

-wiec tak jak mowisz te 2 glosniki przednie zostana poza wzmakiem podpiete do radia mam nadzieje ze nie beda kolidowaly z tamtymi, ale w takim wypadku np wylaczyc wzmacniacz, nie przychodzi mi do glowy nic innego jak odlaczenie tego kabla remote ktory wlacza wzmacniacz razem z radiem albo zrobienie na tym kablu jakiegos wylacznika

-mam kabel do + 5m (sr. 5mm sam przewod w srodku 4mm) i podpiac go gdzies tam pod kleme od aku tak? i teraz pytanko jaki mam tam bezpiecznik dac(wzmak ma 30) i jak go podpiac 30? 40? moze byc cos takiego http://allegro.pl/item468968294_gniazdo_bezpeicznika_do_wzmacnaiczy_ 676.html
czy moze lepiej taki jekie sa sprzedawane w zestawach z kablami http://allegro.pl/item472377637_kable_do_wzmacniacza_peiying_0412_40 _elementow.html
kabel - mam o wiele krotszy i podepne go gdzies do karoserii w bagazniku, mam nadzieje ze tak moze byc

-a te glosniki (2 nisko i 2 wysoko tonowe na polce tylniej) jedne podepne do drugich i razem do wzmaczniacza :idea: moze tak byc ?

-a teraz pytanie z innej beczki czy w hondzie V jest podswietlenie przy regulcji nawiewu do tych ikonek i do suwakow czy tylko na tych przyciskach, bo nie wiem czy mi sie spalilo czy nie ma. jesli tak to jakie zaroweczki mam kupic ?

skolopendra
10-11-08, 16:08
c(wzmak ma 30) i jak go podpiac 30? 40? moze byc cos takiego http://allegro.pl/item468968294_gnia...aiczy_676.html

myslę ze to gniazdo pewniejsze od zestawu przewodów i kabel oczek z czego połowa nie do wykorzystania )

te glosniki (2 nisko i 2 wysoko tonowe na polce tylniej) jedne podepne do drugich i razem do wzmaczniacza :idea: moze tak byc ?

ja proponował bym raczej zwrotnicę do danych głośników lub zrobić samemu prosty filtr dolnoprzepustowy

tak czy inaczej musisz znać charakterystykę głośnika

nike69
10-11-08, 18:14
no wiec tak jaka jest specyfikacja glosnikow to nie wiem bo nie ma o nich nic na necie a sa to uzywki od znajomego 2 sa przypuszczam nisko tonowe 25cm howard hanssen hh1001 250w i 2 wysoko tonowe piezoelektryczne nie wiem nawet jakiej firmy, on mi to juz przylutowal jedne przewody do drugich wiec teraz tylko podpiac, no chyba ze ta zwrotnica jest konieczna to bym kupil np cos takiego
http://allegro.pl/item477478064_zwrotnica_stereo_250w_4_8_ohm_4_glos niki_22189.html dobra bedzie? akurat na 4 a wiekszosc jest na 2 glosniki

zdaje sobie sprawe ze to nie bedzie jakos super gralo ale mysle ze narazie wystarczajaca, zawsze pozniej jak beda fundusze mozna kupic lepszy sprzet :)
jesli mozesz to powiedz mi jeszcze jaki ten bepiecznik mam kupic ile A bo nie wiem.

edit..
o kurcze te piezo mam takie :D http://allegro.pl/item477478240_wysokotonowy_150w_podswietlany_dioda _pct1100.html

nike69
12-11-08, 21:58
up jaki kupic bezpiecznik bo w kazdych tabel sa podane jakies dziwne wymiary tych kabli w mm2 i nie kapuje jak kupie 40A to bedzie?

nike69
15-11-08, 18:02
wiec kupilem bezpiecznik 30a mam nadzieje ze bedzie dobry
teraz tylko pytanie jak zrobic z tym wylaczaniem wzmacniacza ? 2 glosniki zostana podpiete pod radio tak jak sa, wiec mysle ze pasuje zrobic przelacznik na kablu sterujacym ale nie mam pojecia jak to zainstalowac w ktorym miejscu tak zeby miec do niego dostep, chyba ze ktos ma jakies inne pomysly jak zrobic wylacznik?
chyba ze dac sobie spokoj z tym wylacznikiem, tylko jak bede chcial zeby radio chodzilo na postoju to bym musial odpinac kabel remote od wzmaka zeby akumulator nie padl a to by bylo troche klopotliwe, czy ktos ma jakies pomysly?? jak to macie zrobione w swoich autach? i jak myslicie ile grania na postoju wytrzymal by aku