Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak poprawić moment w dolnym zakresie obrotów?

cor7ez
08-11-08, 15:53
Witam

jak w temacie. Czytałem gdzieś na forum tym albo HTP, że ktoś poprawił znacznie dolny zakres obrotów (tzn większy moment obr. na niskich obrotach) i nie mogę znaleźć tego tematu :mad:
Zastanawiam się nad wywaleniem kata (wywalić całe bebechy i wspawać rurę). Opłacalne to jest? Da to w ogóle jakiś odczuwalny efekt? A jak ze spalaniem po takim zabiegu?

z góry dzięki za odp

havok
08-11-08, 16:03
Zwiększyć pojemność silnika.
Albo forced induction.

O katalizatorach, jak i o wydechach jest cały temat, zerknij tam.

skolopendra
08-11-08, 17:29
najprościej to 4.2.1

ze zwiększeniem pojemności w tym silniku podejrzewam e miał byś małe kłopoty .choć da rade ;)

sebush
08-11-08, 17:48
dobre doprowadzenie zimnego powietrza, lepszy filtr powietrza

havok
08-11-08, 22:31
Chłopaki, on chciał ZNACZNIE zwiększyć moment w dolnych obrotach. Ani dolot, ani wydech niewiele pomogą. Chyba, że ma te części totalnie zapchane.

cor7ez
10-11-08, 12:41
" forced induction. " co to takiego ?

"Zastanawiam się nad wywaleniem kata (wywalić całe bebechy i wspawać rurę). Opłacalne to jest? Da to w ogóle jakiś odczuwalny efekt? A jak ze spalaniem po takim zabiegu?" jeszcze to mnie zastanawia. Nie zabardzo moge znalesc ten temat o wydechach i katach :/

skolopendra
10-11-08, 12:47
układ zasysania wymuszonego (system w układzie zasilania silnika wykorzystujący sprężarkę)

cor7ez
10-11-08, 12:49
układ zasysania wymuszonego (system w układzie zasilania silnika wykorzystujący sprężarkę)

w takim razie odpada :P bo to strasznie duzo kosztuje :(

no i znalazlem goscia ktory pisal ten temat ktorego nie moglem znalesc :P dzieki i pozdrawiam skolopendra :)

skolopendra
10-11-08, 12:51
no to niestety pozostaje 4.2.1 jesli nie masz albo swap na serie k lub h

yuma
10-11-08, 15:44
cor7ez daj moze tego linka, bo poczytalbym chetnie, apropos mam wkladke K&N, wywalilem kata i wstawilem kolektor od D15B7 (4-1) i cos tam pewnie lepiej jest ale nie oszukujmy sie szalu nie ma i dól tez troche niedomoga, moze 4-2-1 bylby lepszy

skolopendra
10-11-08, 15:49
moze 4-2-1 bylby lepszy

po to on został właśnie stworzony

wymieniłeś u siebie 4.1 na 4.1 :confused: