PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik tem>

ziarka
09-12-05, 00:04
Witam serdecznie wszystkich> Mam dwa pytania, czy i w jaki sposób można sprawdzić domowym sposobem czujnik tem. cieczy? wydaje mi sie ze mam walniety:( i czy trudno jest wymienic samemu amortyzatory tylne??? przy wymianie na co zwrócić uwagę??? dziękuje za odpowiedzi...pozdrawiam

LIO
09-12-05, 00:11
Jak wymienić amortyzatory, zapraszam do działu TEKSTY (na dole forum -strony głównej)
Zrobiłem opis wymiany sprężyn, czyli za razem i amortyzatorów

ziarka
09-12-05, 00:27
dzieki serdeczne:) o to mi chodziło teraz nie bede miał problemu z wymianą amorów a co z czujnikiem tem. cieczy??? troche mnie on przeraża, termostat jest dobry ale wskazania na zegarze Masakra LEDWO CO WSKAZÓWKA SIE PODNIESIE I CAŁY CZAS JEST W MIEJSCU:( mimo że tem. silnkia wzrasta....

_Pawel
09-12-05, 01:07
Jesli wskazówka dochodzi mniej wiecej do polowy skali..tak gdzies z milimetr poniżej środka..to jest ok..jak sie nagrzeje to sterczy tam sobie caly czas i tak ma byc..jeśli natomiast jest niżej to trzeba poszukac powodu.

rem36
09-12-05, 02:22
mi tam z 1/3 skali ogarnia po wymianie zegarow....

ziarka
09-12-05, 09:16
u mnie jest wsakzówka na wysokości 1/3 a może nawet niżej. Zastanawiające jest to że , jak zapale silnik wskazówka podnosi sie od razu na tą wysokośc i w tym miejscu pozostaje, nawet nie drgnie nic wyżej a silnik przecież sie nagrzewa.W momencie kiedy zgasze sielnik np. tankuje paliwo uruchamiam go, wskazówka podnoisi sie ale jest juz nizej praktyczni deczko powyżej zera i tak pozostaje. NIE WIEM CZY TO WINA ZEGARA Jak załacze zapłon widze że sie wskazówka zeruje ale później są objawy takie jak opisałem wyżej. Termostat jest dobry, sprawdzałem dolny wąż od chłodnicy jest zimny jak silnik osiągnie odpowiednia tem. robi sie ciepły. CZYli chyba czujnik jest padnięty... Jak go sprawdzićZ?????

MacK
09-12-05, 10:53
Ten wykres wszystko tłumaczy :arrow:
http://img227.imageshack.us/img227/9586/tempgauge9yu.jpg
Wskazówka podnosi się na początku w zakresie od 0 do ok. 85 st. C. Później stoi w miejscu (ok. 1 mm przed połową skali), aż temp. cieczy chłodzącej osiągnie ponad 100 st. C. Wtedy wskazówka pnie się w górę dalej. Wykres z manuala do 4 Gen. W pozostałych Genach musi być to samo

ropa2
11-12-05, 00:51
No tak.....ale gdzie jest ten czujnik ? ( 6gen -1,4 16V ) :roll:

ziarka
11-12-05, 08:18
Ne wiem czy dobrze Ci odpowiem ale wydaje mi sie że on jest przy termostacie...jeżeli sie myle poprawcie mnie.........

LIO
11-12-05, 13:05
a mi się bardziej wydaje że tutaj

http://img234.imageshack.us/img234/7475/kolektor00439qx0pg.jpg

albo i tu i tu :-)

rem36
11-12-05, 13:31
ten dynks to wlasnie czujnik temperatury, na termostacie jest wlacznik wentylatora.

LIO
11-12-05, 14:16
p.s.
rem to twój silnik na focie :D

piroman
23-09-07, 17:10
Witam, przeszukałem forum i ponieważ nie chce zakładać nowego tematu odświeże ten bo mój problem jest bardzo podobny. Chodzi o to, że u mnie wskazówka od temperatury jakby się zawiesiła. Zauważyłem to kilka dni temu. Temperatura jest cały czas na jednakowym poziomie. Ani w górę ani w dół. Rano jak silnik jest zimny to jest dalej taka sama.

http://img170.imageshack.us/img170/1666/dsc00472gy6.jpg

skolopendra
23-09-07, 17:21
temperatury jakby się zawiesiła.

pasuje rozebrać i oglądnąć wskaźnik czy aby nic nie podeszło np pod włos :)
czy coś ,gdzieś nie haczy

Lcfr
23-09-07, 19:41
temperatury jakby się zawiesiła.

pasuje rozebrać i oglądnąć wskaźnik czy aby nic nie podeszło np pod włos :)
czy coś ,gdzieś nie haczy

albo cos padło bo jak widac wskazówki były malowane/tarcze dokładanae
moze ktos cos uszkodzil.

piroman
07-10-07, 17:41
Wygląda jednak na to, że problem tkwi gdzie indziej bo zegary rozebrałem i wskaźnik zdaje się być dobry (wskazówka chodzi w całym zakresie bez większego oporu). A jak sprawdzić czujnik temperatury bez zakupu nowego ??