PDA

Zobacz pełną wersję : kolejne porownianie.civic 8gen vs. lancer

TENCIO
06-11-08, 15:34
znajomy nosi sie z zamiarem kupna nowego auta. w gre wchodzi civic 1.8 w sedanie, lub mitsu lancer 1.8 rowniez sedan. staram sie go przekonac do civica. czy mozecie przedstawic mi tu obiektywne "za" przemawiajace na korzysc civica? ktos moze rozwazal zakup ktoregos z tych dwoch aut?

luckie
06-11-08, 15:54
Hmmm ja rozwazalem ale hatchback wchodzil tylko w rachube - w przypadku lancera w zasadize to to samo auto tylko z innym tylem. Generalnie wnetrze Lancera jest moim zdaniem duzo prostsze i wykonane ze slabszych materialow. Bagaznik i srodek auta jest mniejszy pomimo wiekszych wymiarow zewnetrznych.
Honda robi wrazenie szybszej choc na papierze chyba nie ma roznic.

Wykopalem artykuly porownujace civica i lancera i nie tylko, niech znajomy poczyta

Civic vs Lancer vs Jetta:
http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=12947

Civic vs Lancer:
http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=20791

Sagi80
06-11-08, 16:16
Jeździłem na jazdach próbnych zarówno Lancerem 1.8, jak i Civikami 4D i 5D, bo między kupnem tych aut się zastanawiałem. Moje spostrzeżenia

Lancer:
- Bardziej komfortowe zawieszenie zarówno niż w 4D, jak i w 5D (choć 5D ma zdecydowanie najtwardsze)
- Bardzo fajny system audio
- Cichszy od Civików
- Zdecydowanie mniej dynamiczny od Civików
- Bardzo słabe materiały we wnętrzu - twarde i nieprzyjemne plastiki
- Brak regulacji osiowej kierownicy - ciężko było mi znaleźć odpowiednią pozycję - mam 182 cm.
- Fajny wygląd - ale tylko z felgami 18'' i spojlerami - a ta wersja kosztuje 73 tyś, nie mówiąc o późniejszych wydatkach - opony 600 -700 zł za sztukę
- Brak rabatów i promocji...

Civic 5D:
- zdecydowanie najgłośniejszy (choć przy niskich obrotach całkiem przyjemny)
- zdecydowanie twardszy (komfort tylko na równych drogach)
- znacznie dynamiczniejszy niż Lancer
- wnętrze podobnej wielkości co w Lancerze
- no i wygląd - mimo że 3 lata na rynku - nadal mnie zachwyca

Civic 4D:
- moim zdaniem dobry kompromis między Lancerem a Civ 5D
- zawieszenie troche bardziej twarde niż w Lancerze, ale zdecydowanie bardziej komfortowe niż w 5D
- nudne wnętrze...
- cichszy niż 5D, głośniejszy niż Lancer
- dynamika lepsza niz w lancerze
- bardzo przystępna cena, a do tego ubezpieczenie gratis - wychodzi zdecydowanie taniej niż Lancer.

No i to co wyczytałem w kilku testach - zawsze redaktorzy zwracali uwagę na bardzo wysokie spalanie lancera - ok 12-13 litrow na setke w mieście. Przy niezbyt dynamicznym silniku to jest skandal. W moim 5D spalanie utrzymuje się na poziomie 8,5-9 l w mieście.

iced_devil
06-11-08, 18:17
ja również rozważałem, tyle że na rynku amerykańskim, jeśli to coś zmienia, testowałem lancera GTS, 2.0 156 KM. To co mnie odrzuciło najbardziej to materiały we wnętrzu, lepsze plastiki to miał chyba polonez atu... do tego te pokrętła od radia jak z przed 20 lat... materiał na siedzeniach to niby welur, ale jakościowo gorszy niż miałem w almerze z 96r. Plastikowe wajchy do regulacji fotela wyginały się w ręku gdy regulowałem fotel, to chyba tyle na co mogę zwrócić uwagę jeśli chodzi o wnętrze, pomijam to że ten silnik nie jechał i skrzynia była tylko 5 biegowa, bo kupujący rozważa inny silnik. Mój wybór, na zdjęciu z lewej :)

Pik
06-11-08, 19:18
W ktorejs gazetce motoryzacyjnej widzialem niedawno porownanie tych 2 aut i wg autorow Civic byl zdecydowanie gora!

zyga502
06-11-08, 19:37
jesli civic 4d ma nudne wnętrze to jakie auto ma wesołe i ciekawe ?

Manwe
06-11-08, 19:47

nie wiem może golf IV albo V ma wesołe :D

luckie
06-11-08, 19:57

3d/5d! :p

Sagi80
06-11-08, 20:25

To tylko moje subiektywne wrażenie... :) Taka myszata kolorystyka i zegary trochę jednak nie pasujące do klasycznego krztałtu nadwozia.

zyga502
06-11-08, 21:04
To tylko moje subiektywne wrażenie... :) Taka myszata kolorystyka i zegary trochę jednak nie pasujące do klasycznego krztałtu nadwozia.

ok ,ale to nie jest jakby powód ,by nazwać to wnętrze nudnym

a w kwesti innej odpowiedzi

a czy 3d/5d wyglada lepiej,to też kwestia gustu ,u mnie wszystko jest bardzo uporzadkowane jak w japońcu a w 3d/5d wyswietlacze sa bardzo chaotyczne i radio miesza się z klima ,godz i te pokretła od przygaszania podswietlenia deski...od razu mówię ,że nie chcę wywoływac dyskusji tylko takie jest moje OSOBISTE zdanie

kjawo
06-11-08, 21:15
Jeździłem Lancerem 2.0 DI-D(jest to jednostka na pompowtryskiwaczach zakupionana od VW, jestem pewien, że nie popełniłem żadnego błędu merytorycznego, to ta sama jednostka co w M.Outlander BTW VW produkuje teraz 2.0 TDi z common rail'em, 1.9 TDi miało pompowtryskiwacze) Więc pomimo 140KM i 310Nm jest wyraźnie głośniejszy niż Civic 2.2I-CTDi 5D ponadto wolniej przyspiesza (dane ze strony producenta: 9,6sek do 100km/h, Civic 5D 8,6sek) Materiały wnętrza w Lancerze są okropne.. Wykończenie tyłu auta i bagażnika moim zdaniem na poziomie starej Skody Fabii. Brak możliwości ustawienia temperatury automatycznej... mam problem ze sformułowaniem myśli.. W lancerze nie można wyświetlić aktualnej temperatury wnętrza. Wszystko jest ustawiane za pomocą pokręteł (prawie jak klimatyzacja manualna... choć automatyczna...)
Kolejną rzeczą jest wygląd zewnętrzny, to kwestia indywidualnej estetyki, ale tak jak poprzednicy zauważyli, moim zdaniem bez dodatków sportowych (halogeny, spoiler, duża felga i jeszcze parę elementów jak spoilery boczne i podzderzakowe przednie i tylne) auto wygląda na ubogie...
A teraz rzecz najważniejsza... CENA... Auto jest za drogie... Porównywalny Civic 5D ma lepsze wyposażenie standardowe, jest zwinniejszy (mówię o dieselku) i sprawia wrażenie auta lepiej wykończonego.
Na minus dla lancera dorzucam , ze w Łodzi czas oczekiwania w serpniu wynosił bodaj 5 miesięcy. Jak się orientowałem na początku sierpnia to Pan w salonie powiedział, że sprzedają już dostawę listopadową.
Na plus fakt, że auta są w całości składane w Japonii i importowane do kraju... Stąd tak długi czas oczekiwania. Pierwsze egzemplarze 2009 będą sprzedawanie koło marca...

I to by było na tyle mojego komentarza :) Pozdrawiam

Yossarian
06-11-08, 21:40
Miałem niedawno podobny dylemat: lancer 4d 1.8 lub Civic 5d 1.8. Że wybralem Civica to chyba widac, a wybralem dlatego, że:

-Civic ma lepsze osiagi
-duzo ciekawsze wnętrze (choć akurat w 4d będzie mniej ciekawe, to i tak, moim zdaniem, ładniejsze od lancera)
-wydawał sie lepiej wykonany
-z kilku testów, które widziałem, wynikalo, że Civic lepiej hamuje
-jako, że Civic, nawet 4d jest trochę lżejszy to raczej mniej spali

Swoja drogą Lancer bynajmniej nie jest złym autem:
-w 1.8 cena jest dość atrakcyjna
-wyposażenie też niezłe
-wyglada ciekawie
-no i jest nieco większy, co dla niektórych ma znaczenie

U mnie sporo zadecydował wygląd, no ale ja mam Civica 5d. Jakbym miał wybierac miedzy Civ4d a Lancerem, jednak ładniejszy wydaje się lancer. Cieżki wybór, trzeba sie przejechać jednym i drugim i zdecydować samemu.

luckie
06-11-08, 21:59
a czy 3d/5d wyglada lepiej,to też kwestia gustu ,u mnie wszystko jest bardzo uporzadkowane jak w japońcu

Hmmm czylu jednak jest troszke nudniej chocby ze wzgledu to japonskie uporzadkowanie.
w 3d/5d podejscie jest nieszablonowe aczkolwiek faktycznie trzeba sie przyzwyczaic.

Szczesliwie kazdy ma okazje wybrac to co lubi - to sie hondzie bardzo chwali ze pod jedna nazwa stworzyla 2 dosc odmienne auta.

Ja bym zaakceptowal to wnetrze (ktore oczywiscie nadal jest b. ladne na tle wszelakich szmelcwagenow) gdyby dostepna byla wersja kombi na bazie sedana...

Maro2004
06-11-08, 22:01
Prosilem kiedyś abyśmy nie wywoływali wojny między posiadaczami naszych Hond. Niestety nawet w tak odległym temacie jak porównanie civica z lancerem pojawiają się wątki antagonizujące właścicieli róznych modeli civica. Trudno. Skoro tak, to kilka uwag. zyga502 napisał:
,u mnie wszystko jest bardzo uporzadkowane jak w japońcu a w 3d/5d wyswietlacze sa bardzo chaotyczne i radio miesza się z klima ,godz i te pokretła od przygaszania podswietlenia deski...
Chyba chłopie nie sie siadziałeś w 3d/5d. Co to znaczy że radio sie miesza z klimą? Z nawiewów leci muza a z głośników air? Jeżeli chodzi o pokrętła to powiem Ci, że praktycznie wcale ich nie używam. Temp. mam ustawione na 20 stopni i tego nie zmieniam. Radiem steruje z kierownicy. Ale Twój brak wiedzy odnośnie znajomości rozmieszczenia elementów sterujących w 3d/5d można udowodnić Twoim twierdzeniem, że mieszają się pokrętła od godziny (brak takich pokręteł) z przygaszaniem podświetlenia. Regulacja czsu (H,M,S) są po prawej stronie kierownicy, regulacja podświetlenia z lewej. Jeżeli to Ci sprawia trudność to lepiej nie wyjeżdżaj na drogę (ruch prawo-lewo stronny, pierszenstwo dla nadjeżdżających z prawej-lewej strony itd). I cytując Twoje slowa: "nie chcę wywolywać dsykusji tylko takie jest moje OSOBISTE zdanie". jak bym chciał kupić 4d to bym je kupil ale mi bardziej odpowiadalo 3d/5d. Moje zdanie. Łagodząc nieco ten ostry ton. Najlepiej kupiłbym obydwa 4d i 3d/5d. Bo jednemu brakuje tego co ma drugi i odwrotnie. Co do meritum tematu też wziąłbym civica zamiast lancera. Chyba, że chodzi o evo.

zyga502
06-11-08, 22:19
maro2004 to chyba Ty nie siedziałes w obu autach,tak jak Ty ja wybrałem świadomie tą wersje jaką chciałem,piszesz ironicznie ,ale to nie o to chodzi,to że pokretła sa i brzydkie i chaotyczne (bo są) nie zmnienia sprawy,nie sprawia mi trudności obsługa tak hondy jak i fiata, więc się nie wysilaj na humor,w 4 d radio jest wyraźnie oddzielone od klimy i nawiewu i to fakt niepodwazalny,w 5d wszystko jest razem na jednym wielkim paneli i wg mnie białe literki i cyfry gdzieś "gina" w wiekości tego panelu,ok mozna się przyzwyczaić ,ale to nie zmienia faktu
poza tematem ,gdybym teraz miał kupowac auto to zastanowiłbym się nad mazdą

i jeszcze jedno maro2004 przeczytaj dokładnie to co napisałem wczesniej,nie ma tam słowa o pokrętle godziny...

luckie
06-11-08, 22:32
Nie ma co sie klocic, gdy bylem nastolatkiem moja mama zawsze mowila ze muzyka ktorej slucham to chaos, fryzura to chaos, pokoj to chaos itd. Szybko sie przekonalem ze dyskusje do niczego nie prowadza i lepiej zaakceptowac roznice w pogladach :D

3/5d skierowany jest dla mlodych (wiekiem lub duchem) ktorzy lubia gadzety i ciekawe rozwiazania - moze i kosztem ergonomii czasem, wola cieszyc oczy designem nawet jezeli jakies pokretelko nie jest tam gdzie "zwyke".

4d to zdecydowanie stateczne auto bez zaskakujacych pomyslow tez oferujace frajde z jazdy.

Kazdy wybral z jakiegos powodu swoja wersje i miejmy nadzieje sie cieszy. Nikt tez nikogo nie przekona do "swojej" bo obie sa po prostu zupelnie inne.

To troche jak Alfa i Audi - fani jednej i drugiej marki raczej sie nie przekonaja nawzajem do "swoich racji" :)

Cale szczescie mamy wiekszy wybor niz duzy czy maly fiat :)

zyga502
06-11-08, 22:42
luckie masz racje ,bo honda zrobiła cos zupełnie nowego na rynku aut,odważnie zmieniła civica 5d (a nie kolejny golf 6 ,który niby sie różni ,ale tak naprawdę czym? ) i zupełnie odróźniła go od civica 4d,później zrobia to toyota ,ale czy udanie to kazdy z nas wie :-)

Maro2004
06-11-08, 23:02
To nie wiem co w twoim poście znaczy godz? (godziwość)? No widzisz zyga jak gusta są różne? To co ty nazywasz brzydkim i chaotycznym (co by to ostatnie nie miało znaczyć) dla innych są dokładnie czymś innym. A gdzie w 5d jest klima zintegrowana z radiem? Co do wyświetlacza radia i klimy (bo o tym chyba piszesz nazywając to paneli) to jest to jedno z najlepiej zaprojektowanych i funkcjonujących elementów kontrolnych. Mało skomplikowany kokpit to mial Żuk, Syrena, itp. (jak chcesz się dołączyć do tego wzorca to bardzo proszę). Wszelkie testy opisywane w prasie motoryzacyjnej stwierdzają, że elementy kontrolne po pierwszym szoku stają się proste w użyciu i wprost intuicyjne. Możesz to przeczytać w archiwalnych numerach polskiej prasy motoryzacyjnej. Nie przyjąłeś mojego pojednawczego tonu - trudno. Jeżeli chcesz prowadzić ostrą polemikę to nie mam nic przeciwko temu. Zaznaczam tylko, że to nie ten wątek. Proszę zrozum: 3d/5d a 4d to zupelnie rózne samochody jeśli chodzi o stylistykę wnętrza i nadwozia. Nie można tego porównywać. Jeszcze raz wyciągam rękę na zgodę. Podoba mi się również 4d ale z zupelnie innych walorów niż 3d/5d.

luckie
06-11-08, 23:10
Wracajac do tematu - ja bym wolal civic'a od lancera zarowno w wersjach 5d jak i sedan.

Evo to inna bajka Maro. Jak ktos chce Evo to nie oglada sie na Civa.

Maro2004
06-11-08, 23:20
Luckie, o to mi chodzilo. Bilans na plus dla civa jest tak oczywisty, że jeżeli chodzi o Lancera to przewyższyć Civa mógłby tylko Lancer w wersji evo (biorąc pod uwagę ceny, to evo poprzednich generacji i z drugiej ręki).

Pabloss
06-11-08, 23:27
zgadzam sie z przedmowcami i tez jestem za hondą, jest ladniejsza ma lepsze osiągi i nie wiem czy sie zgodzicie ale stosunek ceny do wyposazenia jest ZNACZNIE lepszy......
P.S.
nie wiem czy zauwazyliście ze bardzo rzadko np. w Auto Świecie biora do porownań honde civic ? juz nawet do nich napisalem i o dziwo wydrukowali w dziale listy od czytelników mój post, ale i tak sie nic nie zmieniło. W ostatnim mumerze porownanie ... chyba 5 kompaktów i miedzy innymi jest lancer i oczywiście golf VI a hani BRAK.

zyga502
06-11-08, 23:41
zgadzam sie z przedmowcami i tez jestem za hondą, jest ladniejsza ma lepsze osiągi i nie wiem czy sie zgodzicie ale stosunek ceny do wyposazenia jest ZNACZNIE lepszy......
P.S.
nie wiem czy zauwazyliście ze bardzo rzadko np. w Auto Świecie biora do porownań honde civic ? juz nawet do nich napisalem i o dziwo wydrukowali w dziale listy od czytelników mój post, ale i tak sie nic nie zmieniło. W ostatnim mumerze porownanie ... chyba 5 kompaktów i miedzy innymi jest lancer i oczywiście golf VI a hani BRAK.

ja też to zauwazyłem,czy to w wersji 5d czy 4d,ja bym chciał,żeby ktos rzetelnie porównał np civica 4d ,jette i np corolle,a nie zawsze golf ,passat w zalezności oczywiście od marki auta

To nie wiem co w twoim poście znaczy godz? (godziwość)? No widzisz zyga jak gusta są różne? To co ty nazywasz brzydkim i chaotycznym (co by to ostatnie nie miało znaczyć) dla innych są dokładnie czymś innym. A gdzie w 5d jest klima zintegrowana z radiem? Co do wyświetlacza radia i klimy (bo o tym chyba piszesz nazywając to paneli) to jest to jedno z najlepiej zaprojektowanych i funkcjonujących elementów kontrolnych. Mało skomplikowany kokpit to mial Żuk, Syrena, itp. (jak chcesz się dołączyć do tego wzorca to bardzo proszę). Wszelkie testy opisywane w prasie motoryzacyjnej stwierdzają, że elementy kontrolne po pierwszym szoku stają się proste w użyciu i wprost intuicyjne. Możesz to przeczytać w archiwalnych numerach polskiej prasy motoryzacyjnej. Nie przyjąłeś mojego pojednawczego tonu - trudno. Jeżeli chcesz prowadzić ostrą polemikę to nie mam nic przeciwko temu. Zaznaczam tylko, że to nie ten wątek. Proszę zrozum: 3d/5d a 4d to zupelnie rózne samochody jeśli chodzi o stylistykę wnętrza i nadwozia. Nie można tego porównywać. Jeszcze raz wyciągam rękę na zgodę. Podoba mi się również 4d ale z zupelnie innych walorów niż 3d/5d.

akurat tu się mylisz,bo wszelkie testy "niby" gazet ,które niestety promuja auta niemieckie to civic 5d ponoć ma kokpit nowoczesny ,ale niezbyt czytelnu (to co czytałem ) i również wyciagam ręke ,gustów się nie komentuje,każdy z nas wybrał auto ,które chciał ,a nie musiał kupić i oby jeździły jak najdłużej '-)

mroziu
06-11-08, 23:55
Wracając do tematu przewodniego. W zasadzie rozważałem dokładnie te same modele jak większość (tylko hatchback'a wtedy jeszcze nie było).

- Lancer IMHO nie jest wcale cichszy niż Civik przynajmniej takie było moja wrażenie.
- Lancer w tańszych wersjach na 16 jeździ trochę "baloniasto" na wybojach, ale jednocześnie jest wygodniejszy.
- Lancej jest bardziej mułowaty od Civika
- o spalaniu nie wspominam to minimum 2l/100km na korzyść civika
- materiały wykończeniowe w Lancerze w porównaniu do Civika to jakaś przepaść (nawet welurów nie ma)
- płyta pilśniowa w bagażniku mnie kompletnie rozwaliła
- brak niektórych regulacji (do tego niewygodny podłokietnik)
- 5 miesięcy czekania na samochód
- brak żadnego zabezpieczenia od spodu samochodu w komorze silnika - czyli woda z kół leci bezpośrednio na silnik i skrzynię

Na plus Lancera
- ładny wygląd (ale tylko na 18, bo 16 są IMGO brzydkie)
- dużo lepszy promień skrętu
- w lepszych wersjach fajne audio

luckie
07-11-08, 00:00
Nie no bylo w AS kilka porownan
5d:
- civic vs bmw1, audi a3 i volvo c30
- civic vs lancer
- civic vs golf i leon
- civic vs leon, C4 i Mazda 3
- civic vs golf, astra, focus, bravo, auris, C4, megane i cee'd
- civic vs hyundai i30 i Subaru Impreza

3d:
CTR vs Leon Cupra i Megane F1

4d:
Civic vs Lancer
Civic vs Jetta i Lancer

Byly pojedyncze testy 1.8, Type-R i Diesla.

Moim zdaniem wyczerpali temat.

Sagi80
07-11-08, 15:00
Właśnie - dziennikarze testują raczej tylko nowości. A Civic już nowością nie jest :) Można sie za to spodziewać nowych testów modelu 2009.

Nie no bylo w AS kilka porownan
5d:
- civic vs bmw1, audi a3 i volvo c30
- civic vs lancer
- civic vs golf i leon
- civic vs leon, C4 i Mazda 3
- civic vs golf, astra, focus, bravo, auris, C4, megane i cee'd
- civic vs hyundai i30 i Subaru Impreza

3d:
CTR vs Leon Cupra i Megane F1

4d:
Civic vs Lancer
Civic vs Jetta i Lancer

Byly pojedyncze testy 1.8, Type-R i Diesla.

Moim zdaniem wyczerpali temat.

Artur S.
07-11-08, 16:21
Witam!
Nie chce mi się czytać całego artykułu, ale może autor wątku (i nie tylko) znajdzie w nim coś interesującego: http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=12947&Strona=1
Pzdr - Artur S.

adyn
10-11-08, 21:44
Cześć

Ja długo się zastanawiałem nad wyborem - poza Lancerem w opcji była też Corolla
Acha - wszystko w wersjach 4d/sedan - 5d w ogólnie nie w chodziło w rachubę (chciałem sedana ;) )

Cena za wszystkie wersje była zbliżona - ca. 75000 pln - silnik tylko benzynowy

Na początku prowadził Lancer, bo:
- podobał mi się wygląd zewnętrzny (kwestia gustu)
- miał kilka fajnych bajerów (ospojerowanie, felgi 18". świetne audio itp)

Ale tak szybko jak wyszedł na prowadzenie tak szybko wypadł z rankingu, bo:
- silnik 143KM - spalanie w mieście na poziomie 11-13l !
- felgi 18" są fajne ale opony to wydatek, poza tym zabawa jest w koleinach...
- obsługa w salonach - totalna porażka - ok może miałem pecha ale zupełnie mnie olano a byłem w 3ch salonach....
- za duża kierownica + za słaba regulacja - nie mogłem znaleźć pozycji aby kierownica nie jeżdziła mi po nogach (cóż - mały nie jestem..)

Corolla odpadła z innych względów (słabszy silnik - 1.6, gorsze wyposażenie w tej cenie, nie podobała mi się za bardzo...)

No i wygrał Civic 4d. Nie żałuję... - na dziś 5 miesięcy 10 000km ;)

Pozdrawiam
Adyn

gongor
11-11-08, 13:43
Nie żałuję wybierając civika. Dziś wybrałbym tak samo. Co do Lancera wydaje mi się że opinia o nim może się zmienić za parę lat, gdy tureckie czy angielskie hondy zaczną się psuć. Wszak ktoś kiedyś powiedział że samochody dzielą się na te produkowane w Japonii i te poza nią :)

TENCIO
21-11-08, 18:10
no i dupa...znajomy wybral lancera. cale szczescie ze w bardzo bogatej wersji min z wooferem w bagazniku, alu 18, pakiet spojlerow itp. dziekuje wszystkim za informacje.

iced_devil
23-11-08, 02:46
a wszystko dla tego że civic nie ma sportowej wersji w sedanie w europie, była by konkurencja jeśli chodzi o spoilery felgi itd...

Pabloss
23-11-08, 12:53
no coż jego wybor --- tak czy inaczej życze mu szerokiej drogi !!!!

luckie
23-11-08, 16:55
coz, nikt nie jest doskonaly :D