Zobacz pełną wersję : Alarm do Civica 7gen
Witam
Proszę o info jakie założyc zabezpieczenie do Civica, jaki alarm ? ( Blokady jeszcze nie ma, model z 2005)
Czy traci się gwarancje jeżeli będzie zamontowany poza serwisem ?
Może jakieś podpowiedzi jeżeli chodzi o serwis w Krakowie ?
Pozdrawiam
Wojtek
Ten rocznik wymaga mikroprocesorowego lalrmu przynajmniej taki wypadało by już kupić a godne polecenia są alarmy proxima no i w rozsądnej cenie
Ten rocznik wymaga mikroprocesorowego
nawet te giełdowe badziewia mają mikroprocesory
Ja bym tego nie zaliczył do mikroprocesorów może są to epromy mówię o takich do 100 -120 zł Najtanszy alarm juz moze mieć mikrokontroler AT 89c52 więc koszt alarmu moze się zamknąc w 200zł większośc giełdowych jest produkowana przez AVT a w tej firmie tylko topowe modele maja mikrokontrol. Chodzi mi o to aby sterowanie centralem miał na tyrystorach lub optotriakach wbudowanych w mikrokontroler w przekaźniku styki iskrzą a ECU nie lubi iskier, Mozna taki najtańszy alarm oczywiście też załozyć ale poza obwodem ECU czyli kable od kierunków podpinać pod żarówki w instalacji auta tylko wpiąc czujnik pradowy do stacyjki a z centralem - to zależy czy sterowany + czy masą Najlepiej kupić oryginalny i wpiąc we wtyczkę i tyle ale koszty moga wynieść ponad 800
w przekaźniku styki iskrzą a ECU nie lubi iskier
przy małych prądach rzędu 10-20mA iskrzenie praktycznie nie występuje, a z drugiej strony zwykły przekaźnik pompy paliwa dużo bardziej iskrzy jak załącza pompę.
A wiesz na jakiej zasadzie działa tyrystor lub optotriak :) ?? Nie za bardzo wg mnie nadaje się do sterowania zamkiem centralnym.
Zamek centralny w hondach sterowany jest masą, chyba, że coś pozmieniali w 8gen i jest cyfrówka
no wiec o to mi chodzi że może być cyfrówka i wtedy przekażnikowe sterowanie moze się nie sprawdzić kiedys przyjechał koleś renówka na lawecie z wyjącym alarmem Okazało się ze ktoś mu wpiął sterowanie centralem do takiego małego ECU. Po otwarciu tego ustrojstwa była pojarana płytka za uzywkę ecu zapłacil 800 A tyrystory lub opto swietnie nadają się do sterowania wszystkim co zużywa prąd w AT89c52 jest ich 16
przy cyfrówce przekaźniki nie sprawdzą się w ogóle do sterowania - chyba że będą 2 stany: jest napięcie (np. 1-12V) lub potencjał masy :D. Podsumowując jak nie ma cyfrówki można założyć zwykły alarm, jak jest cyfrówka lepiej założyć dedykowany to nie będzie problemów.
Panowie ja chce wiedzieć jaki alarm, a nie powiem w serwisie że potrzebuje jakieś ,,tyrystory,, :grin:
A co sądzicie o takim ..EXUS V3100 Control..
Pozdrawiam
Wojtek