Zobacz pełną wersję : civic 7 sedan USA/Europa - różnice
iced_devil
04-11-08, 20:37
Witam, jak w temacie interesują mnie główne różnice między sedanem 7 gen produkowanym w USA a sedanem sprzedawanym w polsce. Przestudiowałem już fotki i historię modelu w wikipedii i zauważyłem że w usa był silnik da17a2 a w PL 1.6. czy silnik da17 wystepuje w czym kolwiek innym w europie? z zewnątrz samochody wyglądają identycznie, domyślam się że lampy przednie jak i tylne będą inne, ale o takim samym kształcie, więc można podmienić. Jak widać posiadam już 8 gen z usa, a teraz chodzi mi po głowie zakup 7 gen dla ojca. Główne kryterium to oczywiście cena, ale chodzi też o uciążliwość z częściami do tego modelu, jak jest z dostępnością części? zauważyłem że parę osób na forum używa coupe oparte na płycie sedana, jakie są wasze doświadczenia?
co do czesci 7 gen coupe to nie ma zadnego problemu z czesciami w aso. wszystko jest na wyciagniecie reki :) ja mam ogolnie moja coupe niedlugo wiec dopiero ja poznaje ale moj tata kupowal sedana 1.6 vtec w PL salonie w 2003 roku i jezdzil nia do 2006 zeby zmienic na sedana 8 gen. plusem sedana 7 gen jest napewno w miare duzy bagaznik i znosna ilosc miejsca na tylnej kanapie. jak mi cos jeszcze sie nasunie to napisze ew jak chcesz cos wiedziec -napisz to popytam tate On wiecej pamieta niz ja :)
Sedan z USa jest podobny do coupe z USA :P Roznice: inne lusterka, brak kierunkowskazu w blotniku, lampy bez postojowki, brak przeciwmgielnego, liczniki, inna deska nad tunelem srodkowym. Z czesciami nie ma problemu, wiele czesci jest takich samych, a inne dostepne bez problemu i to nie tylko w aso.
iced_devil
05-11-08, 18:55
ok, rozumiem że silnik 1,7 to tez nie jakiś wyjątek wielki w polsce, z reszta ilość ogłoszeń na oto moto potwierdza popularność sedana z usa w polsce, co do świateł, liczników itd, to się spodziewałem, a orientujecie się jak ten silnik znosi gaz, chodzi mi o instalacje sekwencyjną, najprawdopodobniej BRC flysequent (taką już przerabiałem w almerze)
silnik d17 jest montowany w europejskich coupetach. Co do gazu, to uzytkownik piterek82 ma swoja zagazowana - silnik 125KM d17a2, Geno tez mial i z tego co wiem, zaden nie narzekal.