Zobacz pełną wersję : temperatura w civic 1,4 ?
Witam.....jestem tu nowy....zaminilem golfa II na civica 1,4 90 KM 5D z 95 roku.
Mam 3 pytania:
1.... Juz nie wiem czy mam 5 generacje czy 6 ? pierwsza rejestracja to pazdziernik 95.
Jakos w X 95 byla wymiana modelu...moze macie jakies linki lub fotki modelu 5D piatej i szostej generacji?
2.... Wskazowka temperatury caly czas na najnizszym poziomie ( prawie nic sie nie rusza )czasem jest na niebieskim polu ....po rozgrzaniu silnika na postoju ( kilka minut ) delikatnie wskazowka podnosi sie i wlacza sie wentylator na chłodnicy.
Mysle ze moze byc uszkodzony termostat ?
Czy mam racje ?
W jakim polozeniu powinna byc ta wskazowka przy normalnej temperaturze pracy silnika ?
3...szukam linka do ksiazki w pdf do Civica rocznik 95
Mysle ze moze byc uszkodzony termostat ?
Czy mam racje ?
tak, to termostat (na 99,99999%), czesto sie te usterki ujawniaja w okresie jesien-zima
Wskazowka temperatury caly czas na najnizszym poziomie ( prawie nic sie nie rusza )czasem jest na niebieskim polu
niezdrowe dla silnika
W jakim polozeniu powinna byc ta wskazowka przy normalnej temperaturze pracy silnika ?
milimetr ponizej poziomu ;) po srodku skali
podsumowujac => wymien termostat jak najszybciej bo jezdzisz na niedogrzanym silniku, ciagle na ssaniu, nie jest to zdrowe dla silnika ani kieszeni. taka jazda jest drozsza niz wymiana termostatu, ktory nie jest drogi...eot?
edit:
3...szukam linka do ksiazki w pdf do Civica rocznik 95
poszukaj, jest na forum tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/search.php)
1.... Juz nie wiem czy mam 5 generacje czy 6 ? pierwsza rejestracja to pazdziernik 95.
poszukaj jest na forum => odpowiedz znajdziesz TUTAJ (http://www.civicklub.pl/fi/search.php)
Dzieki......juz zamowilem termostat....
Jutro wizyta u mechanika.
Hmmmm odsylacze dales mi na szukanie...hehe.
Pozdrawiam
i jeszcze raz dziekuje za info. :smile:
ja dodam tylko, że Ad 1 Twoich pytań wystarczy przegladnąć forum ;)
po rozgrzaniu silnika na postoju ( kilka minut ) delikatnie wskazowka podnosi sie i wlacza sie wentylator na chłodnicy.
Wentylator włącza się gdy temperatura silnika przekroczy temp. roboczą, wskażnik w tym momencie powinien być w okolicach połowy skali, a nie
delikatnie wskazowka podnosi sie.
Być może to wskaźnik jest do bani.
Odpal zimne auto.Nech chodzi na wolnych obrotach. Przy tej temp. powietrza dolny wąż idący do chłodnicy powinien być długo zimny. Jak się odrazu grzeje to termostat siedzi.
Hmmmm odsylacze dales mi na szukanie...hehe.
bo o to mi chodzilo ;)
hmm..juz to robilem.....kilka minut dolny wąż jest zimny.
Czyli co wskaznik temperatury jest uszkodzony?
Skąd wskaznik bieze pomiar temperatury , chodzi mi o czujnik....chyba bedzie gdzies na malym obiegu? Bo chyba nie jest to ten sam czujni od wlaczania wentylatora na chlodnicy?
[ Dodano: Sro 07 Gru, 2005 ]
tfidos, to jak jest ? termostat uszkodzony czy nie?
Twierdzisz ze na na 99,99999% jest uszkodzony....
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7820
U mnie byl niedogrzany silnik, walnięty byl termostat.
prz3mo, znalazlem Twoj post juz wczesniej.......mysle ze wymiana termostatu nie zaszkodzi...... :D
[ Dodano: Czw 08 Gru, 2005 ]
Kilka ( 7-8 ) minut po odpaleniu silnika dolny wąż z chlodnicy jest zimny.
czyli wychodzi ze termostat jest sprawny. ( chyba )
jeszcze raz sie zapytam: gdzie jest czujnik od wskaznika temperatury ?
Czy ktos wie?
***napewno jest to czujnik oporowy, jesli bym go dotknął do masy powinien pójść wskaźnik temperatury na maxa*** :shock:
:shock: czyli co wymieniac termostat czy nie ?
gdzie jest czujnik temperatury ? ten obok termostatu to jest od wlaczania chlodnicy ? ( 2 styki ) a moze sluzy do wlaczania chlodnicy i do wskaznika temperatury?
czy tez jest jakis inny ?????
[ Dodano: Pią 09 Gru, 2005 ]
Co nikt nie wie gdzie jest ten czujnik od wskaznika temperatury????????????????????
[ Dodano: Sob 10 Gru, 2005 ]
TERMOSTAT wymieniony....jest OK