PDA

Zobacz pełną wersję : Stukanie, skrzypienie...

prylok
04-11-08, 16:43
Witam!

Czy macie jakiś pomysł co może dawać poniższe objawy?

Po 1 - po postoju auta (mniej więcej od 15 minut wzwyż) ze skręconymi kołami skrajnie w lewo odpalam auto i ruszam kierownicą w prawo słychać pojedyncze dosyć głośne puknięcie. Objaw ten występuję jednokrotnie po postoju, później jakby się coś "układało" i tego nie słychać. To samo przy pozostawieniu auta z prostymi kołami - potem przy np. pierwszym zawracaniu "na trzy", gdzie najpierw skręcam kołami skrajnie w lewo, później wsteczny i kierownica w prawo - to samo pojedyncze stuknięcie. Zazwyczaj słychać to od postoju do postoju, chociaż zdarza się kilka razy podczas jednorazowej podróży... Może to jakiś przegub? Jak to sprawdzić? Przy jeździe ze skręconymi kołami po okręgu, niezależnie w którą stronę nic nie stuka. ASO rozłożyło ręce i mówią, że to pewnie przekładnia..

Po 2 - Przy przejazdach przez poprzeczne nierówności np. tory tramwajowe - słychać głuche stuki - to już na 99% przekładnia. Przeszukałem forum i zakupiłem sprężynkę, lecz jeszcze nie miałem czasu jej wymienić - zdam relację po zabiegu czy pomogło.

Po 3 - czasem przy ruszaniu z miejsca (spod świateł itp.) słychać skrzypienie (coś jak stara szafa :mad:) wzmagające się razem z ruchami kierownicą tj. gdy przyspieszam z prostymi kołami słychać minimalnie, natomiast już lekkie ruchy w prawo lub lewo wzmagają trzeszczenie. W poprzednim aucie wahacze mi tak skrzypiały ale miało to miejsce również przy przejazdach przez "garby" itp, a tutaj tylko przy ruszaniu od 0 i to nie za każdym razem.. ASO twierdzi, że wahaczom nic nie dolega.

Z napraw - zawieszenie sprawdzone pod każdym kątem na początku Września. Wymieniałem łączniki stabilizatora, wszelakie gumy itp. ASO stwierdziło, że stuki na poprzecznych nierównościach są prawdopodobnie od przekładni... Trochę smutne w aucie z 67kkm.

Mam nadzieję, że opisałem sprawę dosyć precyzyjnie :D

Macie jakieś pomysły koledzy?

Aha o trzeszczącym pedale sprzęgła, bujanym fotelu, trzeszczącej klapce od air baga pasażera już nie wspominam, bo widziałem już tyle wątków na ten temat, że jestem pewien że to nie tylko w moim Civicu takie rzezczy :rolleyes:

Pozdrawiam :)

canard
04-11-08, 17:31
Jeżeli chodzi o to trzeszczenie przy ruszaniu to niestety musze i ja się przyznać że występuje to także i u mnie i ciężko znaleźć przyczynętego problemu, wiec spoko luuuz nie jesteś sam :) 2 pkt również jest mi znany :) natomiast pierwszy punkt na szczęście u mnie nie występuje ale wydaje mi się że jest to maglownica. I z tych dodatków na końcu to występuje u mnie wszystko co powyższe poza trzeszczącą klapką od AirBagu więc w góre serce bo ten TYP TAK MA :P pzdr :)

KERMIT!!!
04-11-08, 19:53
w VII byly skrzypiace maglowanice mozesz wymienic sprezynkew maglownicy i nasmarowac , powinno przestac skrzypiec

_reggie_
04-11-08, 22:28
Witam,

pkt 2 i 3 doskonale znany - przekładnia, może pocieszę tym, iż jeżdżę tak od 2 lat i niewiele się pogarsza, więc chyba rzeczywiście ten typ tak ma - oczywiście nie usprawiedliwiam w żaden sposób tej TANDETY, jaką w wielu aspektach zaserwował nam producent naszych aut...Ważne żeby się nie przejmować tymi pierdołami, które i u mnie występują, ale poważnie się zastanawiam, czy kolejne auto to też będzie Honda...
Co do skrzypienia magla nie mam pojęcia jak to ugryźć, więc jeżeli wymienisz sprężynkę daj znaka czy cokolwiek pomogło, to może i ja w końcu coś z tym zrobię.

pozdro :cool:

agent
05-11-08, 07:30
Ja nasmarowałem przekładnię pod tymi gumowymi harmonijkami i narazie zero skrzypienia. A smaru to tam wchodzi sporo.

prylok
05-12-08, 21:40
Odświeżam troszkę temat. Otóż wymieniłem dzisiaj w końcu tą sprężynkę w przekładni i wygląda na to, że pomogło :D Ponoć były one wadliwe w VII gen i trzeba szukać takiej różowej, która jest już twardsza.

pozdrawiam

heras
10-12-08, 16:54
Odświeżam troszkę temat. Otóż wymieniłem dzisiaj w końcu tą sprężynkę w przekładni i wygląda na to, że pomogło :D Ponoć były one wadliwe w VII gen i trzeba szukać takiej różowej, która jest już twardsza.

pozdrawiam

Witam

mam dokladnie to samo skrzypienie jakbys mogl powiedziec gdzie kupiles ta sprezyne i jak sie ona fachowo nazywa (zebym wiedzial o co mam pytac w sklepie motoryzacynjym)

Pozdrawiam

cvc d15
10-12-08, 18:00
Witam

mam dokladnie to samo skrzypienie jakbys mogl powiedziec gdzie kupiles ta sprezyne i jak sie ona fachowo nazywa (zebym wiedzial o co mam pytac w sklepie motoryzacynjym)

Pozdrawiam
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=12879&page=11
masz tu cały wątek o tym....

agent
11-12-08, 07:38
Skrzypienie nie jest od sprężyny. Wystarczy nasmarować przekładnię.

Troll
12-12-08, 08:17
To ja z innej beczki...Przy ruszaniu czasami słychach takie głuche stuki z lewej strony. To również przekładnia???

agent
12-12-08, 10:56
Raczej nie.