Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : drgania silnika i auta

Javo
06-12-05, 19:40
Elo

Auto to civic EG4, z silnikiem d15b2.

Po powrocie do orginalnego silnika auto dostalo dziwnych drgan, ktorych wczesniej nie mialo. Na wolnych obrotach czuc drgania idace z silnika.

Mnie sie wydaje ze to moze byc jedna z poduszek, ale torche dziwne, ze po wsadzeniu tego co bylo pierwotnie te drgania sa, a wczesniej ich nie bylo.... Czy ktos ma jakies pomysly co sprawdzic?

Sprawa jest dla mnie dosc pilna... :neutral:

eVok
06-12-05, 19:54
kiedyś w golfie przepaliła mi się uszczelka pomiędzy 1 a 2 cylindrem.myślałem że silnik się wyrwie na wolność tak nim rzucało,ale u Ciebie to może coś innego ?
EDIT
a może na jednym cylindrze brak iskry albo paliwa?jak chodzi na 3 to tak może być

czy drgania rosną wraz z obrotami?czy tylko na wolnych?

Javo
06-12-05, 19:56
mam nadzieje :wink:

Furious
06-12-05, 20:04
Moze jakas poduszka sie zerwała? Albo śruby są nie przykręcone??

cobra333
06-12-05, 22:39
a co w nim miałeś zrobione że mówicz " po powrocie do oryginalnego silnika" Moze wystarczy reseet

Pati
06-12-05, 22:41
mial d15b2, wsadzil inny, a potem wrocil do swojego starego poczciwego d15b2. teraz rozumiesz historie?
albo poduszka, albo brak zaplonu na ktoryms garnku.

Javo
06-12-05, 23:07
mial d15b2, wsadzil inny, a potem wrocil do swojego starego poczciwego d15b2. teraz rozumiesz historie?
albo poduszka, albo brak zaplonu na ktoryms garnku.

Dokladnie.

Silnik pracuje normalnie. Te drgania nie sa takie, ze cala buda trzesie na prawo i lewo, mozna z tym jezdzic, tylko jest to mniej komfortowe...

Jutro mechanior obejrzy jeszcze dokladnie wszystkie poduchy. Mam nadzieje ze to wina tego bo jak nie to lekki klops, bo ja chce to auto sprzedac, wiec nie ma sensu inwestowac w nie.

cobra333
06-12-05, 23:43
moze elementy wydechu takiej jak łącznik elastyczny lyb wieszak kata mi też cała buda chodziła przez ten łącznik Jest on dwuwarstwowy

Javo
06-12-05, 23:46
wydech od kata jest nowy

siemaR
07-12-05, 03:21
Silnik pracuje normalnie.
jak tego jesteś pewny na 100% to tylko mocowanie tego + wydechu do budy, tam szukaj przyczyny.

Drift_King
28-11-06, 14:44
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.
Od kilku dni jestem posiadaczem coupe e1j drugiego zresztą juz w mojej karierze ale pierwszego z silnikiem vtec.Ogólnie to udało mi sie kupić niezły egzemplarz od starszego dziadka niemca z przebiegiem oryginalnym 100tys.km.Silnik pracuje cichutko i równiutko,ma moc,nie pali oleju jednym słowem wszystko jest ok poza jednym a mianowicie po rozgrzaniu jak pracuje na wolnych obrotach to co kilka sekund zadrga tak dziwnie jakby jeden cylinder nie złapał w tym momencie powtarza sie to ale nieregularnie co kilka sekund.Zmieniłem świece na NGK takie jak wybite na osłonie rozrządu bo myślałem ze usterka zniknie ale niestety on dalej drga.Panowie pomóżcie....

Furious
28-11-06, 15:18
Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.
Od kilku dni jestem posiadaczem coupe e1j drugiego zresztą juz w mojej karierze ale pierwszego z silnikiem vtec.Ogólnie to udało mi sie kupić niezły egzemplarz od starszego dziadka niemca z przebiegiem oryginalnym 100tys.km.Silnik pracuje cichutko i równiutko,ma moc,nie pali oleju jednym słowem wszystko jest ok poza jednym a mianowicie po rozgrzaniu jak pracuje na wolnych obrotach to co kilka sekund zadrga tak dziwnie jakby jeden cylinder nie złapał w tym momencie powtarza sie to ale nieregularnie co kilka sekund.Zmieniłem świece na NGK takie jak wybite na osłonie rozrządu bo myślałem ze usterka zniknie ale niestety on dalej drga.Panowie pomóżcie....
moze chodzi Ci o falowanie wolnych obrotów?

Drift_King
28-11-06, 23:03
Nie jest to falowanie obrotów tylko jakaś usterka elektryczna związana z zapłonem ale nie wiemjak to fachowo zdiagnozować a nie chcę wszystkiego po kolei wymieniać bo to bez sensu.Zrobię samodiagnostykę i zobacze co pokaże komp....

[ Dodano: Pon 04 Gru, 2006 ]
Witka!
Zrobiłem dzisiaj samodiagnostyke ale po zwarciu złącza i włączeniu zapłonu lampa od pompy paliwa zapaliła sie na stałe,co oznacza że błędów brak.Czy teraz mam zrobić mu reset mimo ze błędów nie ma bo silnik jak drgał tak drga?

[ Dodano: Pon 11 Gru, 2006 ]
Zrobiłem reset ale usterka nie zniknęła.Co dalej???