Zobacz pełną wersję : Blaupunkt podświetlanie
Mam radio Blaupunkta calgary mp36 problem polega na tym że kiedy dotykam któryś z przycisków panel czasami przestaje się podświelać.
Objawy typowe, że coś nie styka - zobacz czy te sprężynujące blaszki przez które idzie sygnał na panel są czyste (to samo ze stykami na panelu -> ma być błyszczący metal) i czy żadna z nich nie jest wgięta do środka radia. Jak to nie pomoże to panel do rozbiórki i obadania.
to moze byc poluzowana tasma ktora jest podlaczona do wyswietlacza i idzie od tych blaszszek ja kiedys tak mialem i to wlasnie bylo przyczyna ze panel gasl
Problem ten jest wtedy gdy jest gorąco albo wtedy gdy słońce świeci na radio wiem że to może głupio zabrzmi ale tak jest.
to teraz mnie zaskoczyles
Gdzie na terenie warszawy można naprawić panel za w miare normalne pieniądze (przylutownie styków).
tez tak mam, pomoglo przeczyszczenie stykow panel/radio :)
Podepne sie do tematu, to samo radio a problem polega na tym ze plyty raz mi czyta za pierwszym razem i ladnie pieknie gra , innym razem czyta strasznie dlugo ale sie w koncu wlacza, a jeszcze innym czyta, czyta i w koncu wyskakuje cd error (ostatnia opcje aktualnie widze najczesciej). Jeszcze taka opcja ze np jak sie wlaczy to slyszec takie metaliczne trzasko-piskniecia z glosnikow (nowy wyraz :P) sprawdzalem na kilku plytach roznych firm, nagrywane na 2 roznych komputerach, na innym radiu samochodowym plyty dzialaja.
o co kaman?
Czym najlepiej przeczyścić styki moze być spirytus salicylowy
olszes dobrze gada :) najprawdopodobniej laser się kończy.
Styki wyczyść czymkolwiek byle do skutku ->czysty błyszczący metal ma być<- Nawet taką agresywniejszą gumką do zmazywania ołówka to zrobisz albo papierem ściernym tylko b.drobnym (takim do lakieru), spirytus to raczej tylko do odłuszczenia, a nam chodzi o usunięcie warstwy tlenków. Tak dokładnie to co Ci czasem nie świeci? -> podświetlenie przycisków czy wyświetlacza???
dzisiaj wlozylem jakas plyte nagrana jakis rok temu z tym ze jako zwykly cd a nie mp3 i bangla az milo :) to o co mu chodzi z tymi mp3? :|
dzisiaj wlozylem jakas plyte nagrana jakis rok temu z tym ze jako zwykly cd a nie mp3 i bangla az milo :) to o co mu chodzi z tymi mp3? :|
mogą być żle nagrane... spytam sie dzisiaj kolesia bo juz gdzies o tym słyszałem. ;)
oki, generalnie u siebie nagrywalem "nero 8", z predkoscia bodajze 32, na innym komputerze nero 7 z predkoscia 52. kiedys tez nagrywalem z predkoscia 52 i nie stwarzalo to problemu. czekam na info Twoich tajnikow nagrywania :D Dodam ze zawsze robilem tak ze nagrywalem troche mp3 i zostawilm otwarty dysk, a jak juz sie zaplenil to zamykalem. zobacze sprobuje teraz nagrac jakis w ten sposob aby zamknac...
Piotr_Sz Jeśli przeczyszczenie styków nic nie da to mp36 nie rozkręcałem ale wyświetlacz będzie pewnie podświetlony dwiema żaróweczkami, połączonymi ze sobą szeregowo (czyli albo świecą obie albo wcale). Jak masz lutownicę to możesz rozebrać panel (potrzebny mały wkrętak krzyżowy i coś do podważenia zatrzasków - najlepiej żyletka) lupa w dłoń i szukasz zimnych lutów.
oki, generalnie u siebie nagrywalem "nero 8", z predkoscia bodajze 32, na innym komputerze nero 7 z predkoscia 52. kiedys tez nagrywalem z predkoscia 52 i nie stwarzalo to problemu. czekam na info Twoich tajnikow nagrywania :D Dodam ze zawsze robilem tak ze nagrywalem troche mp3 i zostawilm otwarty dysk, a jak juz sie zaplenil to zamykalem. zobacze sprobuje teraz nagrac jakis w ten sposob aby zamknac...
no więc tak : gadałem z typem dzisiaj i mi powiedział, że twoja nagrywarka moze nie kopiowac w 100%, wystarczy, że nagra w 98-99% i juz moze byc nie tak. u innych bedzie odtwarzało dobrze poniewaz nowsze radia maja tak jakby w sobie nazwijmy "układy naprawcze" do korekcji. takze sprawdz sobie jeszcze moze od kogos płytke z mp3 i sprawdz . przedewszysrkim chodzi tu o konwersje plików z cd na mp3.
byla grana proba nagrywania mp3 na komputerze u kolegi. wynik: dalej to samo, raz czyta raz nie..
w ramach ciekawostki napisze ze oryginalne plyty (zwykle audio cd, nie mp3) czyta bez szemrania...
Ok ale czym najlepiej przeczyścić styki?