Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : olej i filtr oleju

kain89
01-11-08, 19:10
witam,

jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic 1.4 16V z 1998r. i chciałem zasięgnąć porady. Mianowice, podczas krótszej, lub dłuższej jazdy na wysokich obrotach śmierdzi olejem z silnika ( to taki mój domysł czym i z czego śmierdzi) i chciałem się zapytać czym ten smród może być spowodowany? Czy to może być wina przepalonego oleju, bądź jego niedoboru?

Dodam, że tym autkiem jeżdżę od wczoraj, i jeszcze nie wymieniłem oleju ani filtra oleju (oczywiście planuje to w najbliższym tygodniu).

havok
01-11-08, 19:32
Sprawdź na początek, czy gdzieś nie ma nieszczelności i rozgrzany olej nie leci na rozgrzany silnik, co może powodować taki zapach.

kain89
03-11-08, 19:13
sprawdzone, nic nie wycieka. na bloku silnika nie ma ani kropli oleju

ygor
04-11-08, 09:59
moze przy filtrze jest nieszczelnosc (przekrecony filtr - wyszla troszke uszczelka) i kapie na kolektor/katalizator ? ja wymienialem w weekend , i jak zdejmowalem stary filtr troche kapnelo na katalizator/kat i troszke smierdzialo , ale sie wypalilo i juz jest spokoj ...

skolopendra
09-11-08, 16:43
jestem od niedawna szczęśliwym

"nie wykluczone ze pozostałości oleju po poprzednim właścicielu gdzieś zaległy '':p
przegoń hanie do o koła miasta po czerwonym polu ,niech olej się wypali i po kłopocie

pod warunkiem ze niema wycieku

kain89
10-11-08, 10:35
no i pomogło :) dzięki chłopaki, wielkie dzięki :D