Zobacz pełną wersję : Zamiana foteli - siedzenia i oparcia z przodu, jak?
Witam,
Chcialbym zamienic w przednich fotelach siedzenia i oparcia. Wiadomo, siedzenie kierowcy nie ma juz takiego profilu jak pasazera...
Na pewno nie da sie zamienic calego fotela z oczywistych wzgledow ;d
Tylko nie wiem czy jest tez mozliwe zamieninie samego siedzenia i oparcia?
Moze juz ktos sie zajmowal tym tematem ?
Za wszelkie odpowiedzi, dzieki ;)
lewy jest lewy a prawy jest prawy. nie są zamienne.
A jednak taka operacja jest mozliwa ;)
Samo siedzisko jest na 4 sruby, wiec to nie problem. A z oparcia trzeba sciagnac tapicerke i zamienic gabki. Nie jest to jakas duza filozofia, a przyjemnosc z jazdy w wyprofilowanym fotelu duza ;)
Jak ktos tez ma wysiedzony fotel kierowcy, z pazazera jest dobry to polecam takie rozwiazanie.
Ja zmienilem w 4 gen sedan dotele miejscami i po 10km wrocilem do oryginalnego ustawienia. Fotele byly ustawiony do "wewnatrz" wiec gdy zamienilem je miejscami zaczely "patrzec" w zla strone. Efekt byl taki ze po zamianie, zamykajac drzwi strzelilem sie w kolano bo fotel pasazera na miejscu fotela keirowcy jest znaaacznie blizej drzwi. Prowadzic sie dalo ale czulo sie tak, jak we fiacie multipla.
U mnie jest normalnie, nawet sprawdzalem czy aby na pewno bedzie dobrze przed przekladaniem i wychodzilo na to ze nic sie nie zmieniolo, poza trzymaniem fotla na zakretach :D
A ile czasu Ci to zajęło? I czy można zamienić same siedziska bez demontarzu oparć? Nie wiem jak rozwiązana jest regulacja pochylenia oparcia.
Samo siedzisko jest mocowane na 4 sruby i mozna je zaminic niezaleznie od opracia.
Wystarczy, ze wyciagniesz fotel odkrecisz te plastiki po bokach i pod nimi beda po 2 sruby wieksze (chyba 14stki). Odkrecasz wyciagasz siedzisko i przekladasz.
To moze zajac ze 30 min.
Z samym oparciem jest wiecej roboty, bo trzeba zdjac tapicerke z oparcia, potem zdjac gabke ze stelarza i zaminic gabke z drugim fotelem...
To zajmie pewnie wiecej czasu ;) moze 1h