Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak najlepiej zabezpieczyć radio przed kradzieżą?

loo
05-12-05, 13:14
Jak w temacie.

- Widziałem już dodatkowe kieszenie do radia (koszmarnie nie wygodne)
- widziałem żelazne linki
- radia chowane w dziwnyych miejscach lub normalnie za zaślepką

Co teraz jest na topie? Chciałbym złożyć sobie porządny sprzęt grający ale boli mnie świadomość, że za chwile może cały zestaw zniknąć z auta ;-(

emg
05-12-05, 13:22
nie ma na 100% takiej możliwości

havok
05-12-05, 13:27
Jest - nie mieć.

Żeby nie zniknęło to musiałbyś brać wszystko ze sobą. A i tak mogą się znaleźć niedowierkowie, którzy sami zechcą wejść i sprawdzić.

Według mnie schowaj gdzieś radio, w klasycznym miejscu zostaw byle jakie (wyższej klasy niż Safari, bo nie uwierzą), obdrapane. Albo firmowe Hondy. I szczęścia życzę.

Pati
05-12-05, 13:32
schowaj radio głęboko i wyprowadź sam panel w osłone przeciwsloneczną, albo wyświetlacz w lusterko i sterowanie z pilota, a miejsce fabryczne radia - fabryczne radio.
ale tak jak pisza przedmowcy - najlepiej nie miec, a i tak znajdzie sie palant, co wejdzie i sprawdzy czy aby na pewno zabrałeś wszystko z samochodu... smutne ale prawdziwe.

ppm702
05-12-05, 14:02
albo zrób tak jak ja mam, czyli tzw głęboki montaż. Odtwarzacz jest wpuszczony głębiej we wnękę montażową, a po zdjęciu panelu zakładana jest oryginalna maskownica.

Wady:
1. zdjęta ramka przy panelu
2. przez to gorza prezencja
3. (mnie nie dotyczy, bo radio wysuwa panel do ręki) utrudnione zdejmowanie panelu
Zalety:
1. brak widocznego radia
2. odtwarzacz w miejscu fabrycznym
3. brak kłopotów z odsprzedażą (wszystko w jednym elemencie, a nie rozczłonkowane)

kenny
05-12-05, 14:31
ale kto widząc tweetery w słupkach uwierzy, że w środku nie ma radia?

ppm702
05-12-05, 14:33
ale kto widząc tweetery w słupkach uwierzy, że w środku nie ma radia?
może nie zauważy tweeterów :P

loo
05-12-05, 15:19
ppm702 - tak właśnie zrobiłem w swoim poprzednim aucie i odpukać 5 lat jeździłem z tym samym radiem. Ba, pare razy nawet zapomniałem zamknąć na noc samochodu ;-)

Tym razem pomyślałem aby połaczyć to z jakąś linką, najwyżej jak mi zdemolują auto to pójdzie z AC.

Zastanawiałem się też czy jest jakaś opcja alarmu na radio. Samochód mam pod samym oknem i jak usłyszę to ustrzelę :twisted:

Montowanie radia w dziwne miejsce raczej nie wchodzi w grę ze wzglądu na jego obsługę i takie tam. W ogóle dzięki za odzew i czekam na jeszcze więcej porad ;-)

[ Dodano: Pon 05 Gru, 2005 ]
btw. czy jak radio ma wyjście na subwoofer to można go podłączyć bez jakichś dodatkowych wzmacniaczy?

Czy można przerobić wyjście na zmieniarkę na aux-in? Czasem wygodnie byłoby podłączyć iPoda.

jinjet
05-12-05, 15:42
heeheheheh napewno nie zobacza moich tweeterow, zreszta kto tam by chcial mojego KASECIAKA

a co do tematu to polecam rozwiazanie PPm- gleboki montaz, zrobilem tak u mamy w almerze a JVC Cameleon i naprawde raz ze go nie widac a dwa to byle amator tego nie wyjmie a jak wejdzie zawodowiec to co bys nie zrobil to go nie powstrzyma, slyzsalem jeszcze o dobrym sporobie kozstem schowka, znajomy tak kiedys zrobil ze radio zatopil w tej takiej pjance do uszczelniania okien, nie bylo mozliwosci zeby je wyciagnac.

ppm702
05-12-05, 15:55
1. czy jak radio ma wyjście na subwoofer to można go podłączyć bez jakichś dodatkowych wzmacniaczy?
2. Czy można przerobić wyjście na zmieniarkę na aux-in? Czasem wygodnie byłoby podłączyć iPoda.

Ad1.
Bezwzględnie potrzebujesz zewnętrznej końcówki mocy. Wyjście na woofer jest na kable "sygnałowe", czyli wymagające zewnętrznego wzmacniacza

Ad2.
Zalezy jakie masz radio, ale nie wydaje mi się, aby był to jakikolwiek problem. Ja u siebie wejście zmieniarki wykorzystałem do podłączenia zestawu głośnomówiacego "żeby Cię lepiej słyszeć wnusiu" ;)

szymon1777
05-12-05, 17:09
do podlaczenia iPda kup sobie transmiter FM np http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73685217 taki geyowy :D

loo
05-12-05, 17:20
ad.1.

Zakłądając, że nie słucham głośno jakiej mocy i jakiego rodzaju sprzęt muszę kupić pod takie końcówki? Ile kasy mniej więcej na to powinienem wydać?

ad.2.
JVC KD-AVX1

[ Dodano: Pon 05 Gru, 2005 ]
tylko nie transmiter ;-(

szymon1777
05-12-05, 17:39
a jakie wady sa takiego transmitera?

loo
05-12-05, 17:45
ogromna strata jakości.

ppm702
06-12-05, 00:38
JVC KD-AVX1
śmiało :) u mnie hula pod KD-SH88R

akiego rodzaju sprzęt muszę kupić pod takie końcówki?
zależy czego oczekujesz i jakiego rodzaju basu. Jak nie jesteś wybredny to aktywny woofer wystarczxy, ale pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ja powiedziałbym 10 calowy woofer w zamkniętej skrzynce + wzmak 2x50W RMS w mostku i będziesz zadowolony. I dalej jeśli nie oczekujesz zbyt wiele to głównie zwróć uwagę, aby był zbudowany na tranzystorach typu MosFet... Idąc dalej... ;) Ale to jest cały czas setki złotych do góry ;) Lepiej po prostu określ widełki cenowe i czy będziesz dłubał sam, czy sprzęt + robocizna

loo
06-12-05, 08:28
no właśnie, to są już dalej dobra alternatywne. Chcę jeszcze Alcantarę na siedzenia kupić, wyciszyć całe auto...

pytam się bo na allegro są i takie suby z wzmacniaczem mosfet w tubie za 200-300 zł.
Wybredny raczej nie jestem ale jak zamiast grać będzie żęzić to żal tracić czasu.

A zamontowanie tego to dla mnie również problem (zero czasu). Koła zapasowego nie wywale... Chyba pojadę do jakiś prosów, żeby mi powiedzieli co i jak.

btw. Nikt z was nie słyszał o dodatkowym alarmie na radio? ;-)

ppm702
06-12-05, 12:14
można puscić dodatkowy obwód przez radio, który w momencie rozwarcia da alarm ;)

Taki sub, o którym piszesz zagra na pewno, na początku rzęzić nie będzie, ale to nie jest nawet klasa średnia. Najlepiej podjedź na wolumen i posłuchaj, czy taka chińszczyzna Ci odpowiada dźwiękowo...

kenny
06-12-05, 17:26
możesz posłuchać też tego co mam w podpisie :>

djmelow
06-12-05, 19:19
Ja tam wyciagam cale radio ze srodka i biore do domu, jak na noc zostawiam auto ;P

Raczej wtedy tylko mamm 100 % pewnosci ze mi nie zniknie :)

MartinS
07-12-05, 11:01
proponuje podjechac do wiadomej firmy.... Galeria Tonów.... i poporsic o prezentacje montarzu radia w civicu 6g 4d..... rozwiazanei rewelacyjne.... a co do reszty to chłopaki doradzą cos na pewno :)

kenny
08-12-05, 19:09
proponuje podjechac do wiadomej firmy.... Galeria Tonów.... i poporsic o prezentacje montarzu radia w civicu 6g 4d..... rozwiazanei rewelacyjne.... a co do reszty to chłopaki doradzą cos na pewno :),

... i jeśli sie pośpieszysz to do soboty stoi tam 6gen 4d B16... w fabrycznym idealnycm stanie. Z Pawłem już się na niego wczoraj skoniowaliśmy, bo jest na co :)

loo
09-12-05, 10:52
Rozmawiałem z Galerią Tonów i...

nic nie da się zrobić z tym radiem i w tym aucie ;-(((((((((((((

Może gdzieś indziej poradzą

Gr00bY
09-12-05, 16:26
Wycinasz ze starego radia na kasety kawałek przodu (ok 1cm) i wklejach kawałek kasety (też koło 1cm). Tak spreparowany blef umieszczasz zamiast panelu od normalnego radia 8)

tieesto
11-12-05, 13:57
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73685217 taki geyowy n
dżisus krajst, urządzenie ok ale ten świński ryj... uzywałem kiedyś takiego transmitera, całkiem nieźle to działało ale jak podzas jazdy szybko zmieniło położenie to...

rozkręć deske w okolicach radia i tam pod radiem powinna być taka dosyć solidna blacha przewierć ją i przykręć radio do niej później skręć deske. W efekcie kiedy będą Ci chieli wyjąć to wszystko połamią ale radia nie wyciągną!! Noi głośny alarm zebyś zaraz wyskoczył do amatora mocnych wrażeń i go ostudził!!

loo
15-12-05, 16:37
Dzięki za rady, wybrałem opcję - radio w kieszeni zabieramy do domu ;-)

Jeszcze ładnie wytłumimy autko i wsadzimy ładne głośniczki to będę mógł się pochwalić na którymś spocie ;-)

Niestety w Galeriitonów za tą przyjemność (montarz sprzętu i tłumienie) chcę kilka worków z kasą i jeszcze się bujam z dylematami.

[ Dodano: Czw 15 Gru, 2005 ]
:idea: ...inna sprawa, że faktycznie goście wyglądają na takich co się na tym znają