Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : prosze o opinie na temat olejó

wydma8
30-10-08, 14:35
Witam, mam dylemat jakiej firmy olej wybrac, dotychczas lalem polsyntetyka texaco, ale cortaz ciezej o ten olej i postanowilem zmienic olej na inny, na razie zastanawiam sie nad:
-motul 6100 10w40
-mobil1 10w40
-midland 10w40

Autko ma ok 130kkm, bierze ok litra oleju na 10kkm.

Prosze o opinie na temat ww produktow.

DZIEKI

skolopendra
30-10-08, 14:38
może w pierw zacznij od przeczytania tego:cool:

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768

stashek
30-10-08, 21:16
Jesli troche Ci bierze to podobno dobrym rozwiązaniem jest Valvoline max life 10/40. Ja uzywałem mobila w poprzednich autach, teraz zalałem Motula 6100.

kenny
31-10-08, 01:43
Jesli troche Ci bierze to podobno dobrym rozwiązaniem jest Valvoline max life 10/40. Ja uzywałem mobila w poprzednich autach, teraz zalałem Motula 6100.

Autko ma ok 130kkm, bierze ok litra oleju na 10kkm.

To jest praktycznie żadne zużycie oleju, więc mu "nie bierze".

[H] Dylu [H]
31-10-08, 06:44
olejó ?? a co to ?? :D

wydma8
31-10-08, 08:21
Dylu [H];517561]olejó ?? a co to ??

Nie starczylo miejsca na w:), dziwne teraz moglem dopisac:)

Chyba tez zaleje tego motula 6100:),

[H] Dylu [H]
31-10-08, 09:21
Nie starczylo miejsca na w:), dziwne teraz moglem dopisac:)

Chyba tez zaleje tego motula 6100:),

motul dobra oliwa :D

TENCIO
31-10-08, 10:47
Dylu [H];517636']motul dobra oliwa :D

sie wie:D

waka
31-10-08, 13:01
wg testów to motul raczej średnia oliwa. wyszło że dobra jest royal purple i ją można jeszcze u nas dostać bo tą która wygrała test to już ciężko

TENCIO
31-10-08, 13:12
wg testow przeprowadzonych przez vw okazalo sie ze golf jest najlepszym compactem na rynku.

testy zazwyczaj sa zlecane przez dana marke i sa tak przeprowadzane by ukierunkowac sie na najlepsze cechy wlasnego produktu.

SPUTNIK1957
01-11-08, 08:13
na razie zastanawiam sie nad:
-motul 6100 10w40
-mobil1 10w40
-midland 10w40

Ludziska patrzą na markę a nieumieją porównać ich parametrów, za atrakcyjną cenę kupisz orlenowski PLATINUM RALLY SPORT SL/CF 10W/60 i będzie o niebo lepszy od tych wymienionych, a z motuli to bym uznawał MOTUL 300V LE MANS 20W-60 z tym że nienadaje się on na zimę

TENCIO
01-11-08, 11:39
pytanie tylko po co komus do normalnego auta oliwa z parametrem 60??? to oleje do sportu, do dynamicznej jazdy naszymi hondami spokojnie wystarcza w40. teraz pojawila sie taka idiotyczna tendencja na rynku, by kupowac oliwe do sportu i zalewac nia zwykle silniki jezdzone na codzien. notabede motul 6100 synergie + to rowniez SL/CF , ale raczej nie stawialbym go na jednej polce z lotosem pomimo toretycznie tych samych klas jakosciowych. tak, wiem sprzedaje motula i nie jestem tu obiektywny :)

SPUTNIK1957
01-11-08, 21:14
pytanie tylko po co komus do normalnego auta oliwa z parametrem 60??? to oleje do sportu, do dynamicznej jazdy naszymi hondami spokojnie wystarcza w40. teraz pojawila sie taka idiotyczna tendencja na rynku, by kupowac oliwe do sportu i zalewac nia zwykle silniki jezdzone na codzien. notabede motul 6100 synergie + to rowniez SL/CF , ale raczej nie stawialbym go na jednej polce z lotosem pomimo toretycznie tych samych klas jakosciowych. tak, wiem sprzedaje motula i nie jestem tu obiektywny :)

a ja myslę że jest to błedne myslenie, wiele patentów stworzonych do jazdy sportowej przeszło z biegiem czasu do uzytku cywilnego, równie dobrze takie pytanie mozna było by zadać osobie kupujacej cyfrówkę z 10 mln pikseli że po co taki kupuje jak na jej potrzeby wystarczy 7mln.
Jeżeli jest jakiś olej droszszy o 5 dych i wyraznie o wyszszych parametrach to chyba warto wydać te 5 dych, tym bardziej że taki olej na ogół wymienia się raz do roku,
Oczywisce nie chcę tu nikomu robić antyreklamy, to nie w moim stylu, poprostu chcę być obiektywny i napewno też niemożna lotosu stawiać na jednej półce z motulem 6100 snergie+ :) bowiem lotos a orlen to 2 rózne marki
Ale do rzeczy http://www.motul.auto.pl/pliki/motul_produkty/produkty_tds/6100synergieplus10w40.pdf http://www.orlenoil.pl/modules/kat_show.php?id=296 wiec jak łatwo zaobserwować orlenowski olej ma wyraznie wyszszy wskaznik lepkości, lepkośc kinematyczna w 100'C jest wyszsza u orlena, temperatura granicy płyniecia orlenowskiego oleju jest niszsza od motula, temperature zapłonu można pominąc ale też nieznacznie jest wyszsza u orlena, własciwości czyszczące (liczba TBN)też orlenowski ma lepsze od motula więc niech nikt nieodważy się pisać takich głupot że Platinum Rally Sport 10W60 to badziewie, Bo za relatywnie małe pieniądze mamy olej dorównujący do Helix Ultra Racing 10W-60, czy MOTUL 300V LE MANS 20W-60 a sobie poatrzcie ile kosztuja te oleje a nasz orlenowski ....

skobel
02-11-08, 00:34
Tylko czy można porównywać oleje półsyntetyczne z Orlenowskim olejem syntetycznym PLATINUM RALLY SPORT SL/CF 10W/60, bo to jest olej "w pełni syntetyczny". I przy okazji miałbym pytanie: Co określa, że olej jest syntetyczny, półsyntetyczny czy mineralny? Chodzi mi o to ze niektóre oleje jak na przykład Mobil 10W40 jest półsyntetyczny, a juz Orlen 10W60 jest sysntetyczny.

karpik85
02-11-08, 08:34
To zależy na jakiej bazie jest stworzony. Olej mineralny powstaje z ropy naftowej, syntetyk ze sztucznych(syntetycznych) węglowodorów, a półsyntetyczny to mieszanina w większości mineralnego z dodatkiem syntetycznego.
Syntetyk można zrobić z każdą lepkością, więc po samej klasie lepkości trudno już dziś w 100 % stwierdzić z jakim mamy olejem do czynienia.

skolopendra
02-11-08, 13:29
więc niech nikt nieodważy się pisać takich głupot że Platinum Rally Sport 10W60 to badziewie, Bo za relatywnie małe pieniądze mamy olej dorównujący do Helix Ultra Racing 10W-60, czy MOTUL 300V LE MANS 20W-60 a sobie poatrzcie ile kosztuja te oleje a nasz orlenowski ....

jak na razie to tylko czysta teoria :rolleyes: gołe parametry

pasuje jeszcze zalać orlena po katować silniczek przez rok czasu ,zobaczyć jak się zachowuje w zimnie na dużych mrozach ,posłuchać pracy samego silnika
a przy wymianie zaglądnąć np pod pokrywę i zobaczyć czy wszystko jest świecące ,ładnie wymyte ,i czy nie nie za dużo wypłukane

z olejami nie tak hop siup panowie :D

dEboo
02-11-08, 14:53
a moim zdaniem nie ma różnicy jaki olej sie zaleje różnica jest tylko miedzy mineralny/pol syntetyk/syntetyk wszystkie oleje są w 90% identyczne różnią się tylko tymi 8%-10% uszlachetniaczy. Olej to olej nie może być bardziej oleisty od oleju... chyba że mówimy o porównaniu syntetyk a mineralny.

skolopendra
02-11-08, 15:01
a moim zdaniem nie ma różnicy jaki olej sie zaleje różnica jest tylko miedzy mineralny/pol syntetyk/syntetyk wszystkie oleje są w 90% identyczne różnią się tylko tymi 8%-10% uszlachetniaczy. Olej to olej nie może być bardziej oleisty od oleju... chyba że mówimy o porównaniu syntetyk a mineralny.

te dodatki to najbardziej istotna sprawa która to potrafi wyeliminować inne oleje jako zamienniki

przykładem jest brak zamienników dla olej z aso czyli ATF,PSF,MTF

barytosz
02-11-08, 21:00
wg testow przeprowadzonych przez vw okazalo sie ze golf jest najlepszym compactem na rynku.

testy zazwyczaj sa zlecane przez dana marke i sa tak przeprowadzane by ukierunkowac sie na najlepsze cechy wlasnego produktu.

Racja!!!

dEboo
02-11-08, 21:28
no tak ale olej bogaty w uszlachetniacz np rozpuszczające mocno nagar to nie jest zbyt dobre za bardzo ci rozpuści i silnik sie rozszczelni....