Zobacz pełną wersję : skrzynia/lozysko/sprzeglo ??
Wojtek Ksiezopolski
29-10-08, 16:48
Witam wszystkich.
Mam taki problem: Od pewnego czasu w czasie jazdy slychac z okolic silnika glosny dziwiek tarcia, ostatnio DUZO glosniejszy, zwlaszcza na nizszych biegach oraz na wysokich obrotach. Dodatkowo gdy samochod stoi z wlaczonym silnikiem na luzie slychac rowniez tarcie z okolic silnika, jednak cichrze. Po wcisnieciu sprzegla nie slychac juz tego tarcia.... co to moze byc ??
bylem u kilku mechanikow i kazdy mowi co innego :/ skrzynia/lozysko/sprzeglo.... ??
kolego ja mam to samo z tego co mi tutaj koledy powiedzieli to jakies łozysko w skrzyni nie jest to na sprzegle tylko w srodku w skrzyni
mam bardzo podobnie - wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze konczy sie skrzynia :(
a mnie to nawet cieszy bo na wiosne bedzie remont skrzyni no i zmiana przełożeń na krótsze
Wojtek Ksiezopolski
29-10-08, 18:35
hmmm.... ja slyszalem ze ze jesli lozysko lub sprzeglo to trzeba naprawic szybko a jesli to skrzynia to mozna poczekac... prawda to ?:)
Mam takie same objawy, ale kupiłem już skrzynię i po weekendzie oddaję Hankę do mechanika :)
Co do tego czy możesz jeździć, to pewnie tak. Musisz tylko pamiętać że taka jazda będzie coraz bardziej niszczyć uszkodzone już łożysko, a może i doprowadzi do dalszych uszkodzeń.
Wojtek Ksiezopolski
29-10-08, 23:07
dzieki za wszystkie rady :)
czyli jedyne wyjscie to wymiana skrzyni ?? czy mozna to zrobic w jakis inny sposob ?:)
najlepszy sposobem jest wymiana ale nie wiem jaki masz silniczek jak zaleczy ci na o siagacj to zastanów sie nad krótszymi przełozeniami ja np. 1,2,3, od jajka 1,5 a 4,5 zostaje
dzieki za wszystkie rady :)
czyli jedyne wyjscie to wymiana skrzyni ?? czy mozna to zrobic w jakis inny sposob ?:)
Możesz remontować. Ja zrezygnowałem z tej opcji dlatego iż za komplet łożysk do skrzyni zaśpiewano mi 850 zł, a jakbym nawet się zdecydował to nie znalazłem u mnie w mieście nikogo komu by się chciało skrzynię rozebrać i wyremontować. Normalnie kabaret, gdzie nie pojechałem zawsze ta sama śpiewka, że dużo roboty a zarobek marny, że może to nie tylko łożyska, itd., itd.
Podobno nie trzeba wymieniać wszystkich łożysk, ale jak zwykle co mechanik to inna opinia.
Myślę jednak że gdybym znalazł kogoś kto by się podjął tej zabawy to chyba bym remontował.
Wojtek Ksiezopolski
30-10-08, 14:17
hmmm.... wiec chyba wymienie skrzynie... i teraz pytanie...
gosc zaproponowal mi ze wymieni mi skrzynie i zebym sie nie martwil bo wszystkei czesci, lacznie ze skrzynia, on zalatwi. i teraz sie zastanawiam ile to moze kosztowac ? bo zastanawiam sie czy nie policzy mi za duzo przez to... wiec ile to moze kosztowac ? skrzynia + olej + robota.... mozecie podac ceny od min do max..... ? bede wdzieczny :)
skolopendra
30-10-08, 14:51
to zależy z ile on kupi .obawiam się ze drogo :p
lepiej zrób to sam zaoszczędzisz kilka stówek
Wojtek Ksiezopolski
30-10-08, 14:53
poprosze go o wycene ;) zobaczymy co mi powie ;)
Możesz remontować. Ja zrezygnowałem z tej opcji dlatego iż za komplet łożysk do skrzyni zaśpiewano mi 850 zł, a jakbym nawet się zdecydował to nie znalazłem u mnie w mieście nikogo komu by się chciało skrzynię rozebrać i wyremontować. Normalnie kabaret, gdzie nie pojechałem zawsze ta sama śpiewka, że dużo roboty a zarobek marny, że może to nie tylko łożyska, itd., itd.
Podobno nie trzeba wymieniać wszystkich łożysk, ale jak zwykle co mechanik to inna opinia.
Myślę jednak że gdybym znalazł kogoś kto by się podjął tej zabawy to chyba bym remontował.
rem36 w wawie robi hybrydy ze skrzynki, jak by ci bylo blizej do lodzi... przyslij do mnie skrzynke, a wymienie ci lozyska.
3 podstawowe lozyska mozan kupic za 230-250zl.
Wojtek Ksiezopolski
02-11-08, 21:42
dzieki za wszystkie odpowiedzi :) Autko idzie jutro na wymiane skrzyni + termostat :/........ bedzie bolalo :(
Dzisiaj odebrałem auto po wymianie skrzyni :) Coś niesamowitego, ta cisza, ten dźwięk silnika :) Obawiam się tylko że teraz wzrośnie mi spalanie ;)
Wojtek Ksiezopolski
04-11-08, 18:32
ja rowniez dzis odebralem furke po wymianie sprzeglo + skrzynia... cos pieknego :)
Koledzy ktorzy wymienili sprzeglo i/lub skrzynie moze cie mi napisac na priv lub na ogolnym ile mniej wiecej to trwalo kosztowalo itp? :D ja juz nie moge sie doczekac
Wojtek Ksiezopolski
04-11-08, 23:31
witam.. oddalem samochod o 8 rano, odebralem o 14 dnia nastepnego.... koszt skrzyni + koszt sprzegla + praca mechanika = 2200 ale efekt swietny i gwarancja na 6 miesiecy na wszystko. po pierwszych jazdach, mimo ceny, jestem bardzo zadowolony.
No to mnie wyszło trochę taniej :) Skrzynia - 600zł, sprzęgło AISIN- 500zł, olej MTF do skrzyni- 150zł, robocizna-300zł, czyli w sumie 1550zł. Również odstawiłem auto o godzinie 8 do mechanika, a następnego dnia o 9 było do odbioru. Trochę zabolało kieszeń, ale obecnie jazda samochodem jest czystą przyjemnością :) i nie żałuję wydanej kasy na ten remont.
Wojtek Ksiezopolski
05-11-08, 17:10
olej MTF do skrzyni- 150zł, .
wlasnie mnie zastanawia czym mi zalal skrzynie..... musze do nieego podjechac i zapytac :)
a po jakim przebiegu macie problem ze skrzynią?
Mój Civic ma ponad 210 tyś km, tyle tylko że ja mam go dopiero od roku i cholera wie czy ktoś wcześniej czegoś nie spaskudził . Mechanik który wymieniał*skrzynię twierdził*że była już wcześniej ruszana.
Wojtek Ksiezopolski
05-11-08, 20:25
moj wg licznika ma 150 ale jaka jest prawda.... tego nie wiem..... :) czy to mozliwe zeby przy takim pzrebiegu skrzynia padla ?:>
Ja mam ok 165 i tez kazdy mowi ze to raczej niemozliwe, widocznie mam pecha bo przebieg raczej autentyczny (daty/przebiegi na przegladach).
To mnie lekko mówiąc zszokowaliście. Ceną oczywiście.
Od kilku tygodni mam ten sam problem z głośną skrzynią. Po naciśnięciu sprzęgła wszystko cacy :)
Moja Hania ma przejechane 197 tysiaków, ale jak było przed kupnem to nie wiem, mam ją półtora roku.
Czyli reasumując, nie bawić się w wymianę łożyska, tylko od razu wymienić skrzynię + sprzęgło ?
skolopendra
15-11-08, 12:07
od razu wymienić skrzynię
jeśli na krótsza to tak ,a jak nie to lepiej naprawić i założyć mocne sprzęgiełko ;)
Do mnie proszę jak do laika. Niestety nie znam się na samochodach.
Rozumie o co chodzi w krótszych przełożeniach. Ale jakieś sugestie odnośnie modeli, jak na to patrzyć, na co zwracać uwagę. I czy ktoś ma takową do zaoferowania. No i sprzęgło też bym poprosił jakoś delikatnie scharakteryzować.
Jeśli chodzi o sprzęgło to generalnie polecane jest Aisin lub Exedy.
Natomiast o skrzyniach możesz poczytać tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2929) i tutaj (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=2496)
To jeszcze proszę powiedzcie jaka jest alternatywa do wymiany skrzyni ?
milosh_one
18-11-08, 13:16
Jakie dokladnie sprzeglo jest w anglikach 5d?? jaka srednica tarczy ?? szukam sprzegla i jedyne exedy/ aisin jakie mi wyskakuja to z 5 gen 212 mm i nie wiem czy one podejda do anglika.
pozdrawiam
ja mam VALEO 212 jeszcze nie włożone,leży i czeka. Katalogowo jest różnie. Wydaje mi się, że jeśli bierzesz cały komplet(tarcza, docisk) to nie powinno być różnicy 210 czy 212.
Jak podasz sprzedającemu numer VIN to powinien bez problemu dobrać Ci sprzęgło.