Zobacz pełną wersję : Wymiana sworzni wahaczy Civic '98 coupe
ja kupowałem dla siebie ostatnio wachacze do v gen przednie górne firmy 555 za 155 zł, te za 75 za chiny bym nie wstawił, za bardzo kocham zdrowie i samochód ;)
Byłem ostatnio na sprawdzeniu zawieszenia i okazało się, że mam do wymiany oba sworznie dolne zwrotnicy na przodzie. Dostałem propozycję, aby kupić właśnie firmy 555 za 60 PLN za szt., czyli 120 PLN. Jak oceniacie tę propozycję, a zwłaszcza tę firmę? U mechanika zaproponowano mi 450 PLN za dwa takie sworznie + wymiana, ale to wydaje mi się trochę drogo, dlatego szukam sam. Czy wymiana sprawia sporo problemów? Czytałem inny wątek (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=21209&highlight=sworze%F1+sworznie+wahacz+wahacze), ale tam pisali o górnych sworzniach.
555 bardzo dobry zamiennik, 450zl za wymiane to paranoja. Idzie to samemu wymienic tylko problem moze byc przy wybiciu a potem wcisnieciu sworzni, troche checi i to opanujesz.
p.s. ja za wymiane w swojej starej H prwie wszystkich tuleji w tylnym zawiasie placilem 150zl.
Byłem ostatnio na sprawdzeniu zawieszenia i okazało się, że mam do wymiany oba sworznie dolne zwrotnicy na przodzie. Dostałem propozycję, aby kupić właśnie firmy 555 za 60 PLN za szt., czyli 120 PLN. Jak oceniacie tę propozycję, a zwłaszcza tę firmę? U mechanika zaproponowano mi 450 PLN za dwa takie sworznie + wymiana, ale to wydaje mi się trochę drogo, dlatego szukam sam. Czy wymiana sprawia sporo problemów? Czytałem inny wątek (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=21209&highlight=sworze%F1+sworznie+wahacz+wahacze), ale tam pisali o górnych sworzniach.
Mechanicy płaczą, że trzeba całe zwrotnice wyciągać ale więcej jak 150 zł za robociznę nie powinieneś zapłacić.
zamiennik dobry :-) cena za robote dośc przesadzona , w warsztacie koszt ok 100 za strone - oczywiście mozna taniej i mozna też samemu a sworzeń ze spokojem wybije sie dobrym młotkiem bez prasy
Tak też myślałem. Zastanawia mnie tylko gdzie i jak to wymienić, ale to muszę się rozejrzeć na lokalnym rynku. Problem jest w tym, że pracuję w DE i przyjeżdżam do Polski tylko na weekendy. Zaplanowałem sobie wizytę w warsztacie w Szczecinie, a w międzyczasie zamówię części od naszego użytkownika HondaTanio. Z racji braku czasu nie podejmę się samemu ich wymienić, ale mówicie, że maksymalnie 100 PLN na stronę mechanik powinien krzyknąć, tak? W takim razie pierwszy warsztat, który żądał 450,- raczej nie zostanie do tego zatrudniony :)
Mechanicy płaczą, że trzeba całe zwrotnice wyciągać ale więcej jak 150 zł za robociznę nie powinieneś zapłacić.
zwrotnicy nie trzeba wyciagac co najwyzej sam wachacz jezeli robimy to na prasie. Bez prasy to wystarczy odpiac wachacz od zwrotnicy, a potem mlotek i jedziesz:-)
A po co chcesz wyciagać wachacz skoro sworzeń jest w zwrotnicy :D pozatym walenie w sworzeń na aucie przy latającej zwrotnicy jest mało przyjemne
2 sworznie dotarły do mnie i będą czekać na wymianę. Na razie problem jest taki, że po wizycie w SoloKar (dział Zachodniopomorski od razu będzie wiedział, o kogo chodzi) wyszło, że mam "bicie" na lewym tylnym kole, oraz mniejsze na prawym tylnym kole. Przyjrzeliśmy się felgom oraz oponom i będzie trzeba naprawiać w takim razie.
Jak się uporasz ze sworzniami,to nie zapomnij sprawdzic zbieżność.