Zobacz pełną wersję : skrzynia - regeneracja czy kupno uzywanej
Wybaczcie ze pytam na wszelkie mozliwe sposoby :)
W mojej kiwi 99r mb3 d15z8 konczy sie skrzynia, mieli zwlaszcza na 1 i 2 biegu, czasami problem z wrzuceniem 1 lub wstecznego, swoja droga sprzeglo do wymiany. I tu rodzi sie pytanie, czy inwestowac w renowacje (jezeli tak, to gdzie w okolicach wielkopolski mozna to zrobic) czy raczej zaryzykowac kupno uzywanej?
a tak z ciekawości to po jakim przebiegu jest taka zajeżdżona ta skrzynia? sorki za ciekawość ale ja mam 220kkm przelatane i skrzynia i sprzęgło raczej OK a może czegoś nie zauważam;)
160tys stuknelo - przebieg rzeczywisty raczej (dokumentacja). Jak kupowalem rok temu byla naprawde nieslyszalna teraz strasznie wariuje. Moze nalali do skrzyni jakiegos gowna zeby ja uciszyc na jakis czas i teraz znowu sie odzywa.
a moze to poprostu wina anglika :(
jakoś mało pojeździła ale może to trzeba jakoś dokładnie zdiagnozować
albo wlali ci jakis olej przekladniowy z golfa...
jesli chcial bys przy okazji, dodac troche dynamiki do swojej hani, dodac troche momentu obrotowego na kolach, to wymien skrzynke na jakas z d16, ale wtedy o niskim spalaniu na trasie mozna pomazyc. jesli zalezy ci na ekonomi to musisz zostac przy skrzynce z d15z8, lub naprawic swoja.
zalez co ci sie rozwalilo, szumi czy polecialy juz kompletnie synchronizatory?
jesli tylko szumi to wymieniasz lozyska i jezdzisz dalej...
p.s. za jakis czas byc moze bede sprzedawal swoja skrzynke z d15z8, moze bedziesz zainteresowany.
czasami jest problem ze wstecznym i jedynka, ale generalnie biegi wchodza idealnie (jak ciagne ja nawet do 6-7tys to zmienia na kolejne bez problemu, redukcje na nizsze oprocz 1 tez ok).
Mysle nad wymiana lozysk, ale to podobno spoooooro roboty i koszt takze niemaly (wiekszy niz uzywana skrzynia).
A skrzyneczka jestem zainteresowany, bo mnie denerwuje nawet najmniejszy halas ;)
Mysle nad wymiana lozysk, ale to podobno spoooooro roboty i koszt takze niemaly (wiekszy niz uzywana skrzynia).
a jaka masz pewnos c ze skrzynka uzywana nie zacznie szumiec po roku(tak jak twoj roczny samochod)
ja bym naprawial...
3 podstawowe lozyska mozna kupic za 230zl, reszta to robocizna, a chociaz wiesz co masz.
lozyska to wiem, troche sie boje ze jak ja rozkrece to sie wysypie wszystko i i tak kupie "nowa uzywana" chociaz moze masz racje - wiekszy wydatek ale wiadomo co sie ma. tak zle i tak niedobrze...
a może zacząć od zalania MTF nie wiadomo co w środku jest teraz
bylo nie wiadomo co, jest 80w90 - ciekawe czy jak bedzie -20 to da sie zmienic bieg :D
no to nie był najlepszy pomysł zaraz cię wszyscy będą uświadamiali że tylko MTF:(
bylo nie wiadomo co, jest 80w90 - ciekawe czy jak bedzie -20 to da sie zmienic bieg :D
no, tak jak kolega powiedzial... "to nie był najlepszy pomysł"
uswiadamiac cie nie bede... ale wlasnie tak to jest jak sie nie czyta instrukcji obslugi, i skrzynie sie pozniej psuja...:eek:
Slawkowski
29-10-08, 14:56
napisze tylko tak, we wrzesniu zmienialem olej w skrzyni, najpierw zmienilem go (na Mobil 80W90) przy okazji wymiany oleju w silniku w jakims tam warsztacie. pojezdzilem 2 dni i na prawde cos mi nie pasilo przy skrzyni, przy wrzucaniu "wsteka" (to jeszcze mozna uznac za norme), ale co najgorsze przy redukcji z 3 na 2 (skrzynia jakby 'sztywniej' pracowala i mialem wrazenie, ze lewarek chodzil mniej plynnie, haczyl, przy zmianie biegow jakby na dwa razy..na kazda zmiane zwracalem uwage)..meczylo mnie to jak cholera i pojechalem do ASO i zmienilem olej na MTF Hondy, po tym skrzynka zaczela pracowac jak nalezy, chodzi plynnie i dalej w pelni ciesze sie jazda :)
Jaki jest mniej - wiecej koszt 4l tego oleju MTF Hondy? Sorry ze pytam ale o tej godzinie juz w hurtowniach nie odbieraja tel.
nie wiem dlaczego ale mam wrażenie że do skrzyni to tylko z ASO hondy oryg.mtf (+- 75zl/L) lub TYLKO silnikowy 10w40 - ale może to tylko moje wrażenie :)
aha - i chyba starczy ten litr do skrzyni...
panowie, jest funkcja szukaj wystarczy poszukac, i znalazly by sie opowiedzi na wasze pytania.
olej MTF kupuje sie w ASO mozna tym czasowo zastosowac olej 10W-40, przy wymianie starczy 2L przy naprawie(rozebraniu) skrzyni, 2,5L
skolopendra
29-10-08, 20:26
Jaki jest mniej - wiecej koszt 4l tego oleju MTF Hondy? Sorry ze pytam ale o tej godzinie juz w hurtowniach nie odbieraja tel.
takie ilości to chyba do silnika :D
panowie, jest funkcja szukaj wystarczy poszukac, i znalazly by sie opowiedzi na wasze pytania.
olej MTF kupuje sie w ASO mozna tym czasowo zastosowac olej 10W-40, przy wymianie starczy 2L przy naprawie(rozebraniu) skrzyni, 2,5L
nie inaczej .mnie do suchusieńkiej hybrydy wlazło równiutkie dwa litry ,oleju silnikowego szkoda dawać. bo wymieniać go trzeba o wiele częściej niż mtf więc koszta rosną
lepiej odczekać do kampanii u kupić z upustem wychodzi niecałe 50 zł za litr
pytalem o 4l bo chcialem zalac na teraz i po ewentualnej wymianie sprzegla... dzieki za odp. :D W innym watku przeczytalem, ze halasowac tez moze lozysko dociskowe sprzegla, moze to nawet to a nie skrzynia... poczekam az wypowie sie polecany na tym forum mechanik z wielkopolski (pozdrawiam jak czyta - pewnie wie o kogo chodzi ;))
Wczoraj kupowałem olej MTF w ASO i wyszło 61 zł za litr.
demonobiker
30-10-08, 17:17
z tego co wiem to łożysko dociskowe sprzęgła hałasuję tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła a nie przy puszczonym...??!!
U mnie przy wcisnieciu sprzegla robi sie ciszej, wiec raczej to nie jest to, co nie zmienia faktu ze pewnie sprzeglo i docisk pojdzie do wymiany
Mam ten sam problem.99% to łożyska w skrzyni.Wiem, że sprzęgło do wymiany więc szykuję się do roboty.Będę wymieniał łożyska,może ewentualnie jakaś hybryda;) radźcie gdzie w P-niu lub okolicach.
pytalem o 4l bo chcialem zalac na teraz i po ewentualnej wymianie sprzegla... dzieki za odp. :D W innym watku przeczytalem, ze halasowac tez moze lozysko dociskowe sprzegla, moze to nawet to a nie skrzynia... poczekam az wypowie sie polecany na tym forum mechanik z wielkopolski (pozdrawiam jak czyta - pewnie wie o kogo chodzi ;))
Ale co ma wymiana sprzęgła do oleju w skrzyni?
Wcale nie musisz wymieniać oleju przy wymianie sprzęgła (totalnie zbędne koszty)
Załatwiłeś skrzynię tym sowim 80w90, zelej MTF zobaczysz czy się poprawi, jeśli nie no to 150PLN w plecy na olej i remont lub wymiana skrzyni.
Mam pewną skrzynię od Aero D14A8, jak zainteresowany to PW
skolopendra
09-11-08, 16:55
z tego co wiem to łożysko dociskowe sprzęgła hałasuję tylko przy wciśniętym pedale sprzęgła a nie przy puszczonym...??!!
tak jest
najczęstszą przyczyną hałasu są trzy główne łożyska skrzyni koszt to ok 350 zł plus wymiana
.Będę wymieniał łożyska,może ewentualnie jakaś hybryda radźcie gdzie w P-niu lub okolicach.
to jest przy okazji roboty skrzyni niezły pomysł , niestety koszta takiej operacji rosną niebotycznie
tak jest
najczęstszą przyczyną hałasu są trzy główne łożyska skrzyni koszt to ok 350 zł plus wymiana
to jest przy okazji roboty skrzyni niezły pomysł , niestety koszta takiej operacji rosną niebotycznie
nie przesadzaj... jak sie jest cierpliwym to mozna trafic na okazje.
ja skrzynke z crx kupilem za 125zl :D lozyska NTN(czyli takie jak oryginalne za 227zl)
i tyle wystarcz na poczatek... postanowilem zrobic skrzynke sam, wiec musialem zakupic dawce obudowy, zeby najpierw zozyc hbryde oblukac co i jak, i zeby autko bylo na chodze...
wiec, do tego kupilem skrzynke z d14a3 (260zl) i przelozenie glowne z d16z6(70)
robocizny nie licze bo robilem sam....
skolopendra
10-11-08, 11:26
przelozenie glowne z d16z6(70)
jak już porządną hybrydę do fd 4,4 a to kwota co najmniej 300zł(i to nie ma jak byś nawet chciał ) często pasuje zmienić jakiś synchron ,a obróbka czwartego to pewnie pilnikiem w garażu :D
tylko się tak wydaje że nie drogo dopóki sie już nie złoży i zmontuje :cool:
jak już porządną hybrydę do fd 4,4 a to kwota co najmniej 300zł(i to nie ma jak byś nawet chciał ) często pasuje zmienić jakiś synchron ,a obróbka czwartego to pewnie pilnikiem w garażu :D
tylko się tak wydaje że nie drogo dopóki sie już nie złoży i zmontuje :cool:
a wedlug ciebie fd 4,25 to juz nie pozadna hybryda?:D robilem to z czysta premedytacja, malo tego, teraz troche zaluje ze jednak nie zalozylem 4,05.
obrobka kosztowala mnie 20 zl po znajomosci(nie bylo to robione na byle tokarce, a na pozadnym sprzecie, nie wiem ile bym musial zaplacic bez znajomosci, ale chyba by nie zdzierali, w koncu to co jest do obrobienia, to zadna filozofia i zaden zmyslny ksztalt)
wiesz, synchronizatory czasem maga byc walniete, ale nie musza, ja mialem 3 skrzynie w domu i moglem powybierac, ale i tak mialem szczescie bo wszystkie byly w podobnym stanie. hybryda juz jezdzi i sprawuje sie dobrze... na razie:rolleyes:
skolopendra
10-11-08, 16:17
a wedlug ciebie fd 4,25 to juz nie pozadna hybryda?
właśnie miałem to na myśli ,jak zrobić to raz i porządnie
malo tego, teraz troche zaluje ze jednak nie zalozylem
i tak trzymaj :p
hybryda juz jezdzi i sprawuje sie dobrze... na razie
ja mam taki problem,że jak sam czegoś nie zrobię to mam wrażenie, że jest źle zrobione;)przyznam, że jest z tym troche zachodu, a jakby wsadzić całą skrzynię od vtec-e z6 np, to jakie będą objawy ?będzie słabo ale ekono???
proponował bym na razie wymienić olej koszt 150 pln (olej+robocizna)
u mnie jakiś czas temu zaczęła zgrzytać 3 i po wymianie jest elegancko może fart ale używka do mnie trochę kosztuje więc wolałem najpierw zobaczyć co będzie bo 150 zł to nie dużo przy 2tyś:/ heheh
pozdrawiam
olej wymieniony i jakoś nie czuję większej różnicy.Fakt,używka pochodzić z 500km,więc jeśli mam rozbierać, to chyba należałoby coś modzić:)
używka może pochodzić z 500km. (sorry)
I pojawił się kolejny problem...przy puszczonym sprzęgle słychać ten cholerny szum, jak wcisnę to ustaje.
Teraz mam pytanko. Muszę wymienić łożyska w skrzyni biegów. Jaki łożyska muszę kupić do skrzyni w d15z1?
witam panowie z góry przepraszam za lekki odbieg od tematu.Od jakiegos czasu mam problem ze swoja skrzynia z d13b2 coś w niej strasznie huczy i postukuje... Nie mam pojecia co sie dzieje prosze o pomoc
no u mnie naprawdopodobniej też kończą się łożyska na skrzyni, szumi jak cholera jak wcisnę pedał to ustaje. Chętnie zabrałbym się za to sam, kiedyś na forum widziałem kompletny opis jak dostać się do skrzyni. Może ktoś mi to podrzucić ?
skolopendra
14-10-09, 21:50
strasznie huczy
najczęściej to łożyska
Witam, mam pytanko, czy rzeczywiście powinien być delikatny szum na luzie a po wciśnięciu sprzęgła cisza?robiłem hybrydę do siebie gościu powiedział że łożyska są nowe NTN i że powinno tak szumieć ale delikatnie bo wiadomo że pracuje
Witam, mam pytanko, czy rzeczywiście powinien być delikatny szum na luzie a po wciśnięciu sprzęgła cisza?robiłem hybrydę do siebie gościu powiedział że łożyska są nowe NTN i że powinno tak szumieć ale delikatnie bo wiadomo że pracuje
Moim zdaniem nie. W poprzednim samochodzie uwierzyłem w takie gadanie i po pół roku skrzynia wydawała przerażające odgłosy. Aha. Skrzynię Hondy oddawać TYLKO do kogoś kto robi skrzynie Hondy - ja już walczyłem z "warsztatem" kilka miesięcy po ich "remoncie". O mało się nie zabiłem kiedy koła się zablokowały, potem mnie oszukali zakładając używaną skrzynię (2x). Zalali 75W90. Zepsuli czujnik prędkościomierza. PIT-STOP, ul. Władysława IV, Bydgoszcz.
Tam chyba naprawdę trzeba bawić się tak jak jest to opisane w manualu - jakieś podkładki dystansowe tu i tam, mierzenie - warto zajrzeć do manuala i poczytać, jak to się powinno robić :) Aż się włosy jeżą na głowie.