PDA

Zobacz pełną wersję : szarpanie sprzegła

tomek
28-10-08, 20:36
Tematów było wiele, ale.....
czy to możliwe, że temperatura otoczenia wpływa na nasilenie się szarpania sprzęgła przy zmianie niskich biegów? Jak jest zimno i silnik jest jeszcze nie nagrzany (i tym samym sprzęgło) objawy szarpania są mniejsze, natomiast jak jest ciepło lub silnik jest nagrzany to szarpanie większe.
co o tym sądzicie (AUTKO -->D13B2), dodam, że przy zmianie z 3na 4 i 4 na 5 szarpania brak.

skolopendra
28-10-08, 22:25
pewnie za szybko puszczasz sprzęgło :rolleyes:

tomek
29-10-08, 18:29
pewnie za szybko puszczasz sprzęgło :rolleyes:

Nie, puszczam sprzęgło najnormalniej na świecie. W innych D13B2, którymi jeździłem tego nie było. Jak szybko puścisz to wiadomo, że jest lekkie szarpnięcie - ale to na pewno nie to.
To szarpanie można by opisać tak jakby był duży luz na półosiach, tylko, że raz jest mniejsza raz większe. Jak ruszam bardzo powolutku tj. 1 do 15km 2 do 30km a bieg 3 już przy ok 40-50 to jest ok - przy wyższych biegach to już wszystko jedno i nie szarpie.:confused:

javor
30-10-08, 12:30
dołącze sie do tematu z troche innym szarpaniem: jeśli puszczam szybko na średnich obrotach to jest jedno konkretne szarpnięcie i mkne do przodu ale jeśli puszczam powoli na niskich obrotach (np korek czy parking) to szarpie i telepie całym silnikiem jak szalony :) co to może byc???

jero11
30-10-08, 12:38
dołącze sie do tematu z troche innym szarpaniem: jeśli puszczam szybko na średnich obrotach to jest jedno konkretne szarpnięcie i mkne do przodu ale jeśli puszczam powoli na niskich obrotach (np korek czy parking) to szarpie i telepie całym silnikiem jak szalony :) co to może byc???
mam tak samo tylko że w mniejszym stopniu;) jest to wina sprzęgła, kiedy powoli puszczam sprzęgło to musi być moment podczas obracania się tarczy gdy tarcza powiedzmy bardziej bierze:) może to być też chyba krzywy docisk

skolopendra
30-10-08, 14:40
za tłumie nie drgań odpowiadają sprężyny w tarczy. nie wykluczone że mogą być uszkodzone i stąd te szarpnięcia

tomek
31-10-08, 20:32
wszystko zależy od tarczy i sprężynek - mnie tylko dziwi, że w zależności od temperatury otoczenia docisku zachowane sprzęgła się zmienia.