PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z Elektrycznymi Szybami

pit
28-10-08, 18:46
Jestem w trakcie przekładania do siebie el. szyb, ale kurcze po podpięciu kostek wsadzeniu wszelkich możliwych bezpieczników nic nie działa nawet nie dygnie.
W każdych drzwiach zostaje mi kostka ( wolna).
W drzwiach kierowcy większa chyba z 5cioma przewodami, od pasażera mniejsza tylko 3 przewody.
Po kolorach wnioskuję że to od el.szyb.
Czy w te miejsca powinny iść jakieś sterowniki, puszki cokolwiek..
pomocy, sam już nie wiem jak to jest..
Civic 5 generacji. model EJ2

civicmag2
28-10-08, 18:54
moze brakuje ci przekaznikow,sprawdz czy wogole napiecie masz:)

pit
28-10-08, 19:01
a w których wtyczkach patrzeć miernikiem..
a jeśli nie ma, to gdzie ich szukać, albo gdzie je zamontować, bo jak już pisałem w puszcze z bezpiecznikami, powkładałem wszelkie możliwe.. i dalej nic..

intrygują mnie te, wolne wtyczki w wiązkach w drzwiach...
jutro jadę na szrot więc jak coś to będę wyrywał wszystko co mi będzie mogło się przydać..

civicmag2
28-10-08, 19:11
sciagnij oslone tu przy kierownicy (co zaslania bespieczniki) i zobacz czy nie brekuje zadnego przekaznika,a zreszta jak masz ksiazke to zobacz schemat instalacji albo na forum

Jacobs34
28-10-08, 22:41
Jeśli nie miałeś fabrycznie instalacji w aucie to możesz mieć tak że będziesz musiał wyciągnąć po dwa kable ze skrzynki bezpieczników pod kierownicą po jednym na każdą szybę. Ja takich kabli nie miałem i musiałem robić sobie instalację do nich od podstaw. Wyjąłem całą skrzynkę z bezpiecznikami i sprawdzałem miernikiem w którym miejscu wychodzi wtyczka do kabla od bezpiecznika(skomplikowane-jaśniej) chodzi mi o to że każdy bezpiecznik w tej skrzynce ma swoje ujście po drugiej stronie skrzynki, trzeba wiedzieć który to bolec( bez miernika się nie obejdzie);) Co do przekaźnika to ja początkowo go nie miałem ale został mi dosłany, jak go nie masz wystarczy zmostkować miejsce gdzie się go wpina. Poczytaj na forum powinieneś jakoś znaleźć potrzebne informacje. Z tego co pamiętam to do pasażera drzwi musiałem pociągnąć dwa nowe kable(jeden z zasilaniem od skrzynki bezpieczników, a drugi od przycisku kierowcy by mógł szybą pasażera sterować), natomiast do drzwi kierowcy idzie jeden kabel z zasilaniem od skrzynki bezpieczników. Troszkę się rozpisałem i mam nadzieję że jakoś pomogłem:D. Pozdr

gfy
30-10-08, 19:58
Podlacz sobie najpierw caly uklad na sucho pod 12 V i dzwon po kablach.. ;]