PDA

Zobacz pełną wersję : Panewki korbowodowe d15b7

civicolsztyn
26-10-08, 02:44
Mam dwa szybie pytania. Właśnie skręcam silniczek w moim d15b7 i potrzebuje na jutro najlepiej rano odpowiedzi na dwa pytania.
Pyt.1 Z jaką siła dokręca sie panewki korbowodowe?
Pyt.2 Na co zwrócić uwage przy ustawianiu rozrządu i zapłonu, czy trzeba wchodzic w tryb serwisowy przy ustawianiu zapłonu? i czy ustawiac znaki na rozrzadzie na te fabryczne? bo juz mialem mala przygode z rozrzadem. Otoz kiedys mechaniory niby ustawili na fabryczne znaki ale samochod ledwo jezdzi. Przy tych znakach fabrycznych nie mozna bylo ustawic dobrze zaplonu. Tak wiec metada prob i bledow ustawili rozrzad na swoje znaki ()na czuja) ustawili zaplon i samochod latal jak glupi.
Poszukalbym to wszystko tu na forum ale naprawde nie mam czasu. juz 3 w nocy a za kilka godzin wstaje i jade skladac dalej hanie. Z góry dzieki

pako7
26-10-08, 06:46
kolego z Olsztyna panewki korbowodowe dokręć na 3-4 etapy ja tak wczoraj robiłem bo hehe też robiłem generalny remoncik mojego Z6
korbowodowe w manualu 32 NM
1etam osadz panewki w stopach na olej dokręć z siłą 10 Nm po czym należy zrobić wałem parę obrotów.
2. etap dokręcić na 20Nm znów pare obrotów
3. etap 28Nm pare obrotów
4. etap 32Nm

co do rozrządy to ustaw na znaki i po odpaleniu będziesz wiedział czy jest ok jak nie to nie ma problemu z przestawieniem go.
a co do zapłonu to na lampe

jero11
26-10-08, 11:29
pewnie ustawiali nie na te znaki na które powinni;) co do ustawiania zapłonu to nie zapomnij o zwarciu kostki od samodiagnostyki.

civicolsztyn
26-10-08, 13:28
no to dzieki ziomale z okolicy ;).
A no to Jeszcze was pomecze ;)
Ostatnie juz chyba pytanie ;) co myslicie o docieraniu samochodu "na ostro"?
Slyszeliscie o czyms takim? czy ktos to robil w hondach?

jero11
26-10-08, 15:22
nic na ostro nie docieraj, zalej dobry olej mineralny i jeździj spokojnie

dEboo
26-10-08, 20:41
na ostro można zjeść pizze albo sie zesrać ale na pewno nie docierać samochodu.......trzeba jeździć bez katowania aby pierścieni i panewki sie ułożyły.

civicolsztyn
27-10-08, 13:45
tylko ze ja panewek nie wymienaielm. Wyjelismy je i byly oznaki zuzycia ale narazie nie mam pieniedzy by wymienic na nowe. Silniczek wczoraj ogarnelismy i cyka jak nalezy :) komprecha 13-11-13-11 wiec chyba jest gitara :). Ogolny koszt naprawy czyli regeneracja glowicy i inne czesci typu uszczelki i plyny to 1500 zl wiec chyba nie jest najgorzej. Pozdro i do zoba na drodze :>

jero11
27-10-08, 16:23
coś dziwne skoki tego ciśnienia, mierzone po nagrzaniu silnika?

civicolsztyn
27-10-08, 23:59
na zimnym

coupe 15
28-10-08, 12:31
co dokładnie robiliście w silniczku bo ja całkiem niedawno robiłem generalke u kumpla w de15b7 iczęści wyniosły ok 1200 zł a wymieniliśmy wszystko + 250 rozrzad.??:confused: gdzie kupowałeś części??

artym
06-11-08, 02:05
docieranie tylko na ostro... http://forum.scigacz.pl/post-33245.html&highlight=