Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : przewody tylnych głośników & centralny zamek

BIGer
01-12-05, 21:28
Witam.
Jestem tu nowy i mam nadzieję że dobrze trafiłem :) (z działem na forum)
Od trzech dni jestem posiadaczem hondy civic 3d (1990) i mam dwa (drobne) problemy, a mianowicie:
1) podłączając radio w wiązce napotakłem na przewody do tylnych głośników (fioletowe i zielone) ale nie mam pojęcia gdzie ich szukać z tyłu autka (głośników brak) - może ktoś pomoże i nie będę musiał ciągnąć nowych przewodów.
2) czy w wersji 3 drzwiowej nie ma standardowych rygli w drzwiach tylko przy klamce wewnętrznej "zasuwka" - a może mam seryjny centralny bo wraz z kluczykami dostałem jeden pilot ale nie wiem do czego służy bo nie reaguje (na razie nie chcę rozbierać drzwi).
Z góry serdeczne dzięki z wszelkie odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam.

ppm702
02-12-05, 11:00
Ad 1. kable są pod maskownicami głośników z tyłu - wolne kostki przyczepione gdzieś w przestrzeni "podgłośnikowej"
Ad 2. Nie rozumiem...

emg
02-12-05, 23:45
kable są pod maskownicami głośników z tyłu
w 4gen nie ma z tyłu maskownic ani miejsc na głośniki :D

BIGer
03-12-05, 18:52
w 4gen nie ma z tyłu maskownic ani miejsc na głośniki :D
dlatego pytam gdzie można je znaleźć bo w wiące przy radiu są wyprowadzenia.
Co do mojego drugiego pytania może niezbyt jasno się wyraziłem. Chodzi mi o to że w drzwiach nie mam wystających tuż przy szybie rygli blokujących zamek tylko przesuwka tuż obok klamki wewnętrznej. Czy słusznie sądzę że może mieć zamontowany centralny zamek a może wszystkie hatchback'i tak mają (w sedanie są klasyczne rygle). Kluczyk obraca się z pewnym oporem. Będę pewien gdy rozmontuję drzwi ale narazie...
Pozdrawiam.

Pati
03-12-05, 21:41
jak sie rozejrzysz, to w 5g 2d/3d tez nie ma kołków rygli. 3d tak ma, ze do zamykania od wewnatrz sluzy jak to nazwales 'przesuwka'. nie masz centralnego zamka. pilot moze byc do niedzialajacego alarmu, albo do bramy w garazu. kluczyk obraca sie z oporem, bo zamek wymaga nasmarowania.

hunter
05-12-05, 00:06
a dla świętego spokoju zdejmij boczek z drzwi i będziesz miał czarne na biały czy są siłowniki od centralnego czy nie ma

BIGer
20-02-06, 15:48
I teraz mam już pewność. Centralnego brak :cry:
Zabrałem się za montowanie uniwersalnego centrala. Za kilka godzin roboty udało mi się tylko w drzwiach kierowcy które musiałem ściągać żeby przecisnąć przewody. Z drzwiami pasażera sądzę że pójdzie szybciej.
Pozdrawiam.