PDA

Zobacz pełną wersję : Odpięcie cięgien zamków w drzwiach i klapie

Tompro
24-10-08, 13:59
Witam. No więc pytanko czy w celu uniemożliwienia otwarcia auta z kluczyka wystarczy odpiąć cięgna przy samym mechaniźmie w drzwiach czy odpięcie gdzieś indziej lepiej się sprawdzi? Pytanie wynika stąd, że właśnie przed chwilą jakiś gnój chciał mi zajumać radio, nic mu z tego nie wyszło, ale zastanawiam się jak najlepiej to zrobić, żeby w przyszłości nie było możliwości otwarcia auta bez pilota od alarmu.

mozes
24-10-08, 16:42
Ja bym odpiął tylko od drzwi a od bagażnika bym zostawił jako wejście awaryjne a nóż pilota zniszczysz a do pudła jakoś trzeba wejść
pozdr

Tompro
24-10-08, 18:36
Obejrzałem mechanizm w drzwiach i wyjmuje całe cięgna i dodatkowo od góry go jakoś osłonie, żeby nie było możliwości dojścia do niego jakimiś drutami. Co do bagażnika to trudno, najwyżej kupie sobie którąś szybe na zapas i w razie co to ją wybije i wymienie później. Wole sobie sam rozwalić szybe jak ułatwić prace złodziejaszkom, bo nie zdąży taki nic zbytnio skroić a bałaganu może narobić w aucie.

civicmag2
25-10-08, 10:26
jak masz centralny to mozesz kupic w sklepie fiata zaslepki plasikowe (czarne,sa rosne wzory)i dopasowac do srednicy wkladu zamka i zaslepic otwor zamka ,a z tylu wyjac pret od zamka i gitara , wydasz z 2zl.
mam tak u siebie zrobione ,wrazie jak by padl centralny ,to mam pateny by zaslepke wyjac i otworzyc z kluczyka

Tompro
25-10-08, 10:57
W sumie nad zamkami drzwi się zastanawiam nad pełnymi klamkami bo widziałem, że ktoś coś takiego sprzedawał na forum. Ewentualnie zwykłe zaślepie, tylko u mnie jest problem bo znowu bym musiał je malować, żeby to jakoś wyglądało.
Rzebrałem wkładke zamka od strony gdzie gość wszedł, to zapadki niektóre musiałem młotkiem i śrubokrętem wybijać bo coś psiknął jakiś biały proszek i zapadki się przez to tak jakby poprzyklejały w pozycji otwartej.
No nic poszukam tych klamek pełnych, a jak nie to zrobie patent na zwykłych przez dotopienie plastiku w dziurach po zamku i zawioze do malowania razem z pozostałymi gratami które czeka malowanie, ale na pewno odłączam wszystkie zamki. Trudno najwyżej sam będę miał problem z wejściem do auta, bo faktycznie te wkładki to mają taką konstrukcje, że można je dość łatwo otworzyć.

civicmag2
25-10-08, 12:07
nic nie tracisz sprobowac mozesz ,te zaslepki jak je dopasujesz to tylko na goraco je wyjmiesz,probowalem i niemoglem sie dostac do samochodu dopiero goracym drutem udalo sie wytopic chyba ze poprubujesz pelnych klamek od sedana ale poco sobie robic robote

Tompro
25-10-08, 12:40
Dzięki za info, spróbuje coś takiego kupić. Na razie odpiąłem wszystkie cięgna i naprawiłem też tą rozwaloną wkładke. Chodzi mi też po głowie pomysł, żeby całkowicie wywalić z środka otwieranie drzwi z tych rygli. A dać gdzieś przyciski do ich otwierania i zamykania za pomocą siłowników, ale tak, żeby były te przyciski niewidoczne wogóle z zewnątrz i nie za łatwo dostępne wewnątrz.