Zobacz pełną wersję : Rozmiar opon a spalanie...
Witam.
Mam pytanie- czy rozmiar opon ma duzy wpływ na spalanie? :?:
Po zmianie felg alu oponami letnimi 185x60x14 na felgi stalowe 13" z oponami zimowymi spadło mi spalanie. Wcześniej robiłem max. 160 km, natomiast teraz gaz kończy mi się po 200km.
Niby opony trochę mniejsze i węższe -ale taka różnica w spalaniu? :shock:
Pozdrawiam.
Sławek
Witam.
Mam pytanie- czy rozmiar opon ma duzy wpływ na spalanie? :?:
Po zmianie felg alu oponami letnimi 185x60x14 na felgi stalowe 13" z oponami zimowymi spadło mi spalanie. Wcześniej robiłem max. 160 km, natomiast teraz gaz kończy mi się po 200km.
Niby opony trochę mniejsze i węższe -ale taka różnica w spalaniu? :shock:
Pozdrawiam.
Sławek
1. Większa opona - mniejsze spalanie (mniejsze obroty)
2. Pewnie wychodzi Ci mniejsze spalanie LPG bo dlużej jedziesz na benie, żeby fure rozgrzać... :]
a jak poszerze nadkola i takie tam i założe od koła od tira to zejde poniżej 2l/100km :D ?
2. Pewnie wychodzi Ci mniejsze spalanie LPG bo dlużej jedziesz na benie, żeby fure rozgrzać... :]
moglbys to rozwinac......
2. Pewnie wychodzi Ci mniejsze spalanie LPG bo dlużej jedziesz na benie, żeby fure rozgrzać... :][/quote]
Na benzynie jeżdżę krótko, tak samo jak wcześniej, styl jazdy też taki sam ;)
To prawda, ja latem jezdze na 195/50/15 a teraz na 165/75/13 i spala mniej, jezedze tylko na gazie tzn odpalam rano wiec moge dokladnie zmierzyc, wychodzi na to ze robie okolo 40-50 km wiecej.
pozdr.
Im szersza opona tym większe opory toczenia,a co za tym idzie gorsze osiągi i większe spalanie.
a jak poszerze nadkola i takie tam i założe od koła od tira to zejde poniżej 2l/100km :D ?
Nie no, ale dopóki silnik daje rade (czyli rozmiar w prawo, czyw lewo) to może dzięsiąte części litra mniej palić... Ale granice błędu statystycznego :]
moglbys to rozwinac......
No jadąc 100 km/h na 13 spali więcej niż jadąc 100 km/h na 14, nie...?? Minimalnie, ale jednak :]
A co mam rozwinąć?? To, że jak się jedzie dłużej na benie to mniej (teoretycznie) gazu pali??
Jak robisz licznikowe 200 km na butli, ale odpalasz go kilka razy i 30 robisz na benie to teoretycznie wyjdzie mniej... :)
Napisz jak szerokie masz zimowe opony :]
to normalka ze im szersza opona tym większy opór a jak większy opór to i większe spalanie :) a zamień jeszcze stalowe felgi na aluminiowe o tym samy rozmiarze i bedzie palił jeszcze troskzu mniej bo alu jest lzejsza ale nie będzie to nie wiadomo jaka różnica
Po zmianie felg alu oponami letnimi 185x60x14 na felgi stalowe 13" z oponami zimowymi spadło mi spalanie. Wcześniej robiłem max. 160 km, natomiast teraz gaz kończy mi się po 200km. a co do tego spalania to całkiem mozliwe. Ale chyba nie martwisz sie że robisz więcej :grin: pozdrawiam
No jadąc 100 km/h na 13 spali więcej niż jadąc 100 km/h na 14, nie...?? Minimalnie, ale jednak :]
zgadza sie
ale moza potrzec tez tak ze np. przy jedzie po miescie, czestym ruszaniu i jezdzeniu na niskich biegach, to mniejsze kola spowoduja to ze przy ruszaniu bedzie mniejsza moc potrzebna a tym samym mniejsze spalanie oraz mozna w miescie jezdzic przy tych kolach w niektorych momentach na wyzszym biegu.
a co do tego spalania to całkiem mozliwe. Ale chyba nie martwisz sie że robisz więcej Very Happy pozdrawiam
Tym się nie martwię, ale na wiosnę mam zamiar zmienić laczki na 16"- aż strach pomyśleć o spalaniu... :?
mam 1.4l cifa i 15 alusy na lato bieze mi 1l wiencej
W lato się z natury dynamiczniej jeździ...
8)
8)
ja wiem ale jak jedzielem jeszcze na 14 do polski na autostadie i jak teras w lato jedzielem 15 do polski to mi spalal 1l wiencej i tak samo jedze 200/210km/h
8)
ja wiem ale jak jedzielem jeszcze na 14 do polski na autostadie i jak teras w lato jedzielem 15 do polski to mi spalal 1l wiencej i tak samo jedze 200/210km/h
Co to za różnica czy spali 15, czy 16... :D
Dobrze znać swoją drogą V-max swojej fury :]
Dzida..ale pierd**** faramazony,czekamay na posty typu zgadzam sie.masz racje, ok, itp :> po co piszesz cos co nie wnosi nic do tematu???
przy CRX iVT 15" minimalne było 6 przy 16" 6.2 generalnie bardzo odobnie max ten sam
przy Civic'u VTI na 16 pali mi teraz od 7.5-9.5 jak mialem 17" palil podobnie, max nie do konca sprawdzony, jezeli chodzi o 15" w tym aucie to nigdy nie probowalem...
podaj dokladne wymiary felg z opnami bo wydaje mi sie ze dochodzi tutaj jeszcze wielkosc kola z opona - na 13stkach masz mniejsze kola a co za tym idzie kolo robi wiecej obrotow i szybciej nabija licznik
to taka teoria na szybko przed poranna kawką 8)
Rozmiar opon to 165x70x13.
to, że spalił Ci znacznie mniej wynika z różnicy szerokości opony :) U mnie przejście z 205 na 175 prawie półtora litra LPG mniej 8)
Dzida, nie rób OT - dzięki :!:
8)
Dokładnie ma to samo :!: Opony 10 mm szersze(185 :arrow: 195) i pali 1L wachy więcej. Lans kosztuje :wink:
Jest coś takiego jak opory toczenia, opona o szerokości 205mm będzie miałą dużo większe opory toczenia niż 175mm. Nawet opony o takiej samej szerokości mogą mieć znacznie różniące się opory toczenia, a co za tym idzie na jednych auto będzie palić mniej. Obwód koła niewiele tutaj zmienia, no chyba że ktoś założy koła od TIRa, jak wcześniej było napisane.
na spalania paliwa ma "prawie wszystko" wplyw: opony (jak najbardzie), ale tez np. otwarte szyby (a jak wiadomo otwarte szyby podnosza spalanie). W lecie jezdzi sie prawie caly czas z otwartymi szybami, a w zimie rzadko je otwieramy. Dlatego na spalanie ma wiele czynnikow i nie mozna mowic ze w przypadku Sławka tylko opony maja wplyw, niemniej jednak jest glownym.
Może tak być jak pisali niektórzy, że węższa opona stawia mniejszy opór więc dlatego mniej pali. To prawda, ale te różnice nie byłyby takie jak piszesz.
W Twoim przypadku jest to raczej zmiana średnicy koła, a co za tym idzie obwodu tocznego koła. To powoduje przekłamania.
Dla opony 185/60R14 średnica koła wynosi 577,6 mm zaś dla opony 165/70R13 ta średnica wynosi 561,2 mm. Zatem widać że różnica w średnicy to 16.4 mm co daje różnicę w prędkości 2,92%. Tłumacząc to na prędkościach to na oponach 185/60R14 przy jakiejś prędkości obrotowej masz 100 km/h, zaś na oponie 165/70R13 przy tej samej prędkości obrotowej będziesz już miał 97,08 km/h.
Nie wiem w którą stronę był robiony zamiennik, ale dla opony 185/60R14 zamiennikiem mogą być 155/80R13, 175/70R13 205/60R13. Opona 165/70R13 jest dobrym zamiennikiem do 185/55R14.
apropos oporów toczenia, Grabowski mówił mi, że w przypadku slicków opory toczenia potrafią dosyć istotnie zmienić się pomiędzy kilkoma pomiarami pod rząd!!! Guma się rozgrzewa i zmienia się tarcie, taka dygresja....
To prawda, ja latem jezdze na 195/50/15 a teraz na 165/75/13 i spala mniej...........
Nie ma rozmiaru 165/75/13 :P
A niby dlaczemu?? :shock:
A wracając do pytania zawartego w temacie: tak rozmiar opony ma duże znaczenie jeśli chodzi o zużycie paliwa, ale w tym przypadku sprawa jest troche dziwna bo zamieniłeś wyższą opone (185/60/14) na opone węższą 2cm - ale też nizszą !! (165/70/13) Wiec powinieneś spalać dość podobnie :?
Wygląda na to że opory toczenia tej opony 185, są jednak dość spore w porównaniu do 165.
Chyba jednak są jeszcze inne czynniki sprawiajace że palisz mniej (niquitin? :wink:), których nie zauważyłes a o których mówili koledzy.
pozdr-Moni
na stalowkach i oponie debica passio 175/70/13 palil mi jakies 7,5
dzis na alu i oponach 195/50/15 ( (wstyd sie przyznac ale wszystkie 4 zimowki - czekam na letnie) wyszlo 9,5
oba pomiary z 2 osobami doroslymi + szkodnik na pokladzie pelnym bakiem i troche gratow w bagazniku. silniczek 1.3
zdecydowanie ma znaczenie szerokosc opony...
w moim civku 1,5 powinienem miec 175 ale mam 195. spalanie jest take jak producent podaje ale róznice w przspieszeniu są. im wyzsza predkosc tym cieżej.
Ja mam w swoim angliku 5D mam zalozone 16'' szerokosc 215.Jezdze na gazie praktycznie caly czas w miescie mam ciezka noge i spala mi 13-13,5l.Zamierzam zmienic na wezsze bo za duzo przyspieszenia mi zabiera pozdro
ja mam d13b2 na laczach 205/50/15 z przodu i 195/50/15 z tyłu i (4stalówki) na mieście przy jeździe emeryckiej spalił 7.5
planuje zmienic na weższe laczki żeby mniej palił choć już będzie lipa wyglądać :/
marcin EZG
15-08-06, 18:28
ja mam 195/50 r15 i jara mi srednio 7,5 wiec nie ma kupy:)