PDA

Zobacz pełną wersję : Czy V-TEC moze przestac dzialac?



michal750
04-12-04, 20:06
To sa moje czysto teoretyczne rozwazania:
mam znajoma ktora juz od 8 lat ma Honde z silnikiem 1,6 v-tec (d16z9) i ta znajoma jezdzi bardzo, bardzo wolno. Jestem pewny , ze to auto nigdy nie przekroczylo 4000obr/min. Jestem przekonany , ze w tym aucie nigdy nie zalaczyl sie V-TEC. I stad moje pytanie: czy narzad nieuzywany zanika? czy mogloby sie cos stac tam niedobrego? czy tez wrecz przeciwnie: wplyneloby to na mniejsze jego zuzycie???

Bero
04-12-04, 20:17
a z9 to nie jest przypadkiem bez v-teca na 2 walkach??

LIO
04-12-04, 20:27
a z9 to nie jest przypadkiem bez v-teca na 2 walkach??
najpierw sprawdzamy, potem piszemy
D16A9 to DOHC non vtec
D16Z9 to vtec

Michal, raczej autko jest zamulone i nalezaloby kompa zresetowac i od nowa go nauczyc, skoro vtec nie byl uzywany, nic mu sie nie moglo stac :-)

Gr00bY
04-12-04, 23:48
Chyba, że zardzewiał :P

Bero
05-12-04, 01:54
sorki, pomylka... ;przyznaje sie bez bicia

Javo
05-12-04, 10:51
Kiedys gadalem o czyms takim z jakims mechanikiem i powiedzial ze "raz na jakis czas powinno sie wlaczyc V-TECa". Ja tez tak uwazam. 8)

LIO
05-12-04, 10:55
Kiedys gadalem o czyms takim z jakims mechanikiem i powiedzial ze "raz na jakis czas powinno sie wlaczyc V-TECa". Ja tez tak uwazam. 8)
Ja tam raz na jakis czas wylaczam, zeby ostygl ;)

mighty
05-12-04, 11:44
jak juz o VTECU temat, to mam pytanko... ostatnio u mnie (jeszcze jak aparat zaplonowy byl okej) gdy wlaczal sie vtec slychac bylo buczenie, taki mocny doniosly dzwiek, a wczesniej tego nie bylo slychac, bylo ciszej. czy tak ma byc, bo nie znam sie za bardzo? :lol:

Nero
05-12-04, 14:58
Michal to trzymaj reke na pulsie i jakby tak sprzedawala to dawaj tu znac albo sam bierz, bo taka okazja niemoze sie zmarnowac :razz:

mighty
05-12-04, 19:33
a co z tym moim pytankiem? :wink:

LIO
05-12-04, 19:37
a co z tym moim pytankiem? :wink:
tak ma byc, jak zalacza sie vtec (agresor :D ) to musi buczec i o to tutaj chodzi.

mighty
05-12-04, 20:14
dzięki za odp. zastanawia mnie tylko czemu wczesniej odbywalo sie to ciszej, ale wazne ze jest okej :)

Javo
05-12-04, 23:31
A a propos pytania w temacie to gdzies czytalem ze Honda wypuscila juz kilka milionow silnikow z VTECiem i jak narazie we wszystkich VTEC chodzil ok 8) wiec raczej NIE MOZE PRZESTAC DZIALAC :D 8)

itr
06-12-04, 00:38
bez oleju vtec sie nie zalacza 8)

FOREST
06-12-04, 01:09
próbowałeś :D

LIO
06-12-04, 08:35
jak olej nie osiagnie odpowiedniej temperatury i nie ma odpowiedniego cisnienia, to sie nie zalaczy...

bObOrObOl
06-12-04, 10:01
jak olej nie osiagnie odpowiedniej temperatury i nie ma odpowiedniego cisnienia, to sie nie zalaczy...

Mozna to przetestowac na zimnym silniku. Oczywiscie nie polecane - tylko raz dla celów naukowych. :-)

Hook
06-12-04, 11:02
to fakt przy chlodnym silniku jak sie vtec zalaczy to troszke pozniej no i odcinka jest szybciej a jak jest nagrzany to chodzi sprawniej i odcina pozniej

Vassago
06-12-04, 11:22
vtec jest sterowany komputerem. (tzn nie doslownie bo mechanicznie sterucje nim hydraulika) Jego prawidlowe zalaczenie warunkuja odczyty z kilku czujnikow. Takie elemnty jak cisnienie i tempertura oleju czy kąt otwarcia przepustnicy, maja kapitalne znaczenie przy decyzji czy vtec ma sie wogole wlaczyc i kiedy...

LIO
06-12-04, 11:26
vtec jest sterowany komputerem. (tzn nie doslownie bo mechanicznie sterucje nim hydraulika) Jego prawidlowe zalaczenie warunkuja odczyty z kilku czujnikow. Takie elemnty jak cisnienie i tempertura oleju czy kąt otwarcia przepustnicy, maja kapitalne znaczenie przy decyzji czy vtec ma sie wogole wlaczyc i kiedy...
Wiemy Masta :-), stad te nasze wypowiedzi, chyba ze chciales uswiadomic, niedouczonych ;)

Pati
06-12-04, 12:17
jest tu kilku niedouczonych, więc na pewno nie zaszkodzi ;)

wara99
06-12-04, 12:45
misiek czy to jest ta hanka o której mysle :D :D :D

Mystek
06-12-04, 13:51
To ja sie spytam czy to jest jakos narzucone z gory ze vtek w modelach np. LIO zalacza sie przy danych obrotach np 6.5k ? a VTi moze jakos po 7k sie zalacza ? czy rownie dobrze jesli jest cieply to wlaczy sie i przy 5k ? Jak to dokladnie jest ? Jam nie douczony wiec slucham ... :grin:

Vassago
06-12-04, 14:34
zasada jest taka, ze teoretycznie na zimnym silniku nie wlaczy sie wogóle. (brak oleju to samo) Natomiast punkt zalączenia Vteca jest plynny i zalezy od kilku czynnikow. Jednym z nich jest wlasnie kat otwarcia przepustnicy. Przy wcisnietym pedale do podlogi zalaczy sie wczesniej, przy delikatnym dodawaniu gazu mozna opoznic nawet o 1000 rpm. Jak znajde strone z opisem to dorzuce...
Mozna przyjac ze w vti zalacza sie przy 5400. W Itrze przy 5900, W d16z6 duzo nizej ale nie pamietam dokladnie kiedy... Apexi Vafc to takie smiszne urzadzonko ktorym mozesz sobie dowolnie ustawic moment wlaczenia jak i uwaga... odlaczenia vteca.

Obowiazkowa lektura do poczytania:
http://www.hondapl.org/tech/vtec.html
http://www.hondapl.org/tech/vteccompare.html
http://www.teamdelsol.com/technical/techstuff/vtec/ (po ang)

Pozwole sobie wyciagnac kilka wazniejszych moim znaniem cytatow:

"Po przekroczeniu pewnej prędkości obrotowej (zależnej od obciążenia silnika, otwarcia przepustnicy i temperatury płynu chłodzącego), komputer sterujący pracą silnika otwiera zawór elektromagnetyczny, doprowadzając do dźwigni zaworowych olej pod ciśnieniem..."

i

"First off, let's talk about what VTEC is NOT.

VTEC is NOT "V-tec", "V-TEC", "V-tech", "V-TECH", "VTECH", "V-TEK", "vtech", "vtec", "vortech", "Vtec", or "Vtech". It's CAPITAL VTEC. No dashes, no lower case, no extra letters, no anything other than the correct and only spelling of VTEC. If you cannot respect the technology and simply use the correct spelling, you do not deserve what it gives you."

Nero
06-12-04, 15:09
"First off, let's talk about what VTEC is NOT.

VTEC is NOT "V-tec", "V-TEC", "V-tech", "V-TECH", "VTECH", "V-TEK", "vtech", "vtec", "vortech", "Vtec", or "Vtech". It's CAPITAL VTEC. No dashes, no lower case, no extra letters, no anything other than the correct and only spelling of VTEC. If you cannot respect the technology and simply use the correct spelling, you do not deserve what it gives
you."
:lol: dobre

bObOrObOl
06-12-04, 15:16
trzeba poprawic tytul tego topicu :smile:

Tomo
06-12-04, 15:40
FAAAŁTEK

michal750
06-12-04, 19:33
Odpowiadajac na Wasze pytania:

Nero: trzymam reke na pulsie , ale znajoma nie chce go sprzedac za zadna cene :(

Wara: tak to ta Hanka o ktorej myslisz ;)

Grooby: tez mi to przyszlo do glowy , ze "mogl zardzewiec" :D

sc0rpion
06-12-04, 19:43
vtec jest sterowany komputerem. (tzn nie doslownie



"First off, let's talk about what VTEC is NOT.

VTEC is NOT "V-tec", "V-TEC", "V-tech", "V-TECH", "VTECH", "V-TEK", "vtech", "vtec", "vortech", "Vtec", or "Vtech". It's CAPITAL VTEC. No dashes, no lower case, no extra letters, no anything other than the correct and only spelling of VTEC. If you cannot respect the technology and simply use the correct spelling, you do not deserve what it gives you."
_________________


i puenta na dzisiejszy wieczor:

you do not deserve what it gives :grin: :lol:

tomi
06-12-04, 20:49
Nero: trzymam reke na pulsie , ale znajoma nie chce go sprzedac za zadna cene

to niech sprzeda samego vteca skoro nie jest jej potrzebny i go nie uzywa :D