Zobacz pełną wersję : Swap D16Z6 -> B
Hej
Temat poruszany milion razy lecz nie znalazłem do końca odpowiedzi na moje pytania wiec jak by ktoś zamykał prosił bym o odesłanie do tematu jeśli takowy był
Problem polega na tym ze jestem posiadaczem Delsol ESI z 95 D16Z6 i mam zamiar swapowac albo pod B16 albo B18 i najprawdopodobniej będzie to dawca z Angli
- Jak z mocowaniem silnika czy wystarcza mi mocowania które wezmę od dawcy ? czy lepiej zainwestować w jakieś inne ? Jak inne to jaki mniej więcej to jest koszt ?
- Wiązka z tego co doczytałem pozostaje moja i jedynie zmieniam mapy w kompie i przedłużam jakieś kabelki
( przydał by mi sie jakiś fachowy opis tak żeby elektryk wiedział o co chodzi jak by ktoś dopomógł był bym wdzięczny )
- Co oprócz kompa itp przyda mi sie z D16Z6 ?
- Widziałem dużo B serii z Automatem czy zmiana na manualna ma sens? Bo generalnie dużo taniej można kupić taki silnik ale czy na pewno zaoszczędzę na tym
Dzięki za pomoc Pozdrawiam
Hej juz po zakupach jestem ;) silnik już w domu ;) i mam mały problem żeby był teraz w aucie :( a mianowicie mam kompletna wiązkę od D16Z6 z kompem p28 jest to w komorze wtryski itp do swapa dostałem kompletna wiązkę od B18C4 kompa P9k (anglik) i moje pytanie brzmi : lepiej zrobić to na P28 i wgrać mapy czy może lepiej ten komp od B18c4 ? I czy może macie jakieś dobre rady jak najlepiej to połączyć z góry dziękuje za pomoc ;)
jak masz komp i wiązke od b18 to po co chcesz kombinować z p28?
jak masz komp i wiązke od b18 to po co chcesz kombinować z p28?
Zeby miec OBD1?
no właśnie chyba lepiej obd1 z tego co wyczytałem ale wole sie upewnić
Zostawić wiązkę i kompa p28, wgrać fajne mapy (albo jeszcze lepiej - wystroić, jeśli przewidziane są modyfikacje) i cieszyć się.
a możesz mi powiedzieć czy wiązka będzie pasować czy będę musiał jakieś dodatkowe kabelki dorabiać?
Nie bedzie pasowac tak ze wepniesz i juz ale generalnei wszystkei rzeczy sa bez iab tylko trzeba costam przedluzyc skrocic przerobic jakies kostki i dziala.
dziki za konkret info ;) coś poszaleje może nie wybuchnie :D
to sie ciesz ze masz rexa na wiązce z6 bo mało roboty z tym jest :)
wiązke silnikową zostawiasz od b18 tylko musisz ją przedłuzyć bo w angliku jest odwrotnie, potem tylko podpinasz ją pod starą wiązke z6, kompa albo sciągasz imobilajzer podpinasz i smigasz lub wgrywasz mapy z b18 do tego p28 i latasz... ja ostatnio u siebi robiłem tego swapa i tak własnie to wygląda, tylko ze kompa zostawiłem od b18, sciągnołem imo u mirka w emg i luzik - to cała robota:)
no tak dzis sobie rozłożyłem wiązkę i powinno pasować ale mam parę wątpliwości :
w wiazce od b18 ida chyba 3 kable do alternatora a od d16 ida 2 czy jesli zostawiam wiązkę od D16 to mogę wstawić alternator od D16 bo mam go i leży czymś to sie różni ?
Do aparatu zapłonowego w d16 idzie jeden mniej kabel niz w wiązce od b18 jak to najlepiej rozwiązać ? dosztukować i wpiąć ale gdzie ?
Generalnie reszta wydaje mi sie ze bez problemu wejdzie... :) wiązkę od wtrysków przeniosę i będzie chyba banglać ? :)
Wszystkie rady mile widziane :d
a jak to jest z mocowaniami silnika? wszystko pasuje?
Jeszcze nie wkładałem ale z tego co wiem to pasuje bez problemowo jedynie tylnia łapa od B18 musi być co do wiązki tez podobno dziś będę z nia szaleć wiec sie zobaczy :)
łapy od b18, bo napewno łapa dolna skrzyni nie podpasi... wiązka tak jak mówiłem, tylko sie przedłuza silnikową z b18 tak zeby starczyło jej do kostek od tej starej z z6 i tyle...
jak wsadzasz B do 5/6gen, tylna łapa musi być od odpowiedniej wersji VTi. Jak wsadzasz do 6g, to z EK4, jak wsadzasz do 5g, to z EG2/6/9 lub angola VTi.
lub od dawcy :) o ile oczywiście sie nie mylę
pomysl pierw. jak wsadza b18 do 6g, a dawca jest angol to co? podpasuje?
6gen a to przepraszam to nie wiem:)
Ale jeśli ma całego dawce to podpasuje z lekka rzeźbą no ale sie nie wypowiadam bo sie nie znam :)
więc trzymaj się ostatniej sentencji swej wypowiedzi.
No wiec wynika ze sie znasz na wszystkim :)
Wiec może podpowiesz mi jeśli mam całego swapa B18C4 łapy duperelki
i chce to wsadzić do mojej budy EH6 del sol to jaka łapę od czego muszę mieć żeby przypasować ? czytałem ze przypasuje noo ale najwidoczniej nie :)