PDA

Zobacz pełną wersję : sub creative'a w mojej hani? :d

Zdzisio.pl
22-10-08, 15:55
witam!
otóż dostałem suba z zestawu do komputera i chciałbym go wrzucić do bagażnika... wiadomo, że dużo basu z niego nie wydobęde ale zawsze jest to coś, tym bardziej, że zależy mi na wolnej przestrzeni w bagarzniku a taki subik dużo miejsca mi nie zajmie ;) zastanawiam się tylko jak go podłączyć.. co prawda natężenie jest 12V ale wiadomo, że różnica natężeń między seryjnym zasilaczem a aku jest dosyć spora, bo zasilacz daje 1,5A. Pozatym kable sygnałowe do samochodowych wzmacniaczy mają tylko 1 żyłe na kanał z tego co zauważyłem (sam +) i tu też chyba będe miał problem. Wyjście na wzmacniacz w radiach nadają minus? I jeszcze jedna sprawa... Zasilanie przepuszczone przez przekaźnik ze sterowaniem remote będzie dobrym powysłem?

Cysiek
22-10-08, 16:17
ja kiedyś taki patent robiłem sub od bodajże T5900, wywaliłem wszystko ze środka wyciąłem otwór pod głośnik 16cm i do niego podłączyłem bezpośrednio jeden z kanałów na tyle. Grać grało :)

nitro20
22-10-08, 16:18
Zostaw sobie suba w domu przy kompie, a wsadź nawet coś takiego http://moto.allegro.pl/item462449626_subwoofer_aktywny_vk_80f_300w_pod_si edzenie_nowy.html
Mogę się założyć, że efekt będzie lepszy, a portfela napewno nie skrzywdzisz.

Siny26
22-10-08, 16:26
Wyciągnij bebechy z creativa i podłącz głośnik pod radio.
ale Lepiej kupić jakiś tani używany sub z allegro lub samemu coś zbić niż bawić się w to.

Zdzisio.pl
22-10-08, 16:27
portfel skrzywdze, bo wydam 150zl na gówno... z tego też może wyjść gówno, ale za frajer więc nie mam nic do stracenia... gdybym chciał już zainwestować w coś tego typu to widziałem kiedyś na allegro aktywnego blaupunkta na 20cm głośniku.

pod radio już więcej nie będe podłączał, bo już wyciskam z niego maks.. poprostu chce wykorzysztać tego suba wraz z jego końcówką... Wiadomo, że nie wydobęde z tago powalającego basu ale ma mi to chodź troche odciążyć głośniki z niskich tonów. Nie chce porad w stylu "kup cos lepszego"... Poradźcie mi tylko jak moge wykorzystać to co mam bez większych inwestycji...

ppm702
22-10-08, 16:37
zasilisz suba 12V ale w aucie normalna praca oznacza 13,4V więc już za dużo. Chociaż nie powinno nic się stać. Tyle, że sub do komputera zasilany jest z 230V także nie do końca rozumiem.

Ni diabła nie rozumiem Twojego wywodu o minusach i plusach z radia...

Przekaźnik na remote będzie działał.

Zdzisio.pl
22-10-08, 16:50
końcówka jest zasilana zewnętrznym zasilaczem dającym prad stały 12V 1,5A...
Jeżeli nie rozumiesz moich wywodów to chyba wiele mi nie pomożesz ppm702... z tego co zauważyłem kabel sygnałowy chincze dający sygnał z radia do wzmacniacza ma jedną żyłe na kanał, kablem prowadzony jest sam + (oczywiścnie mówie o kablach car audio nie do domowych sprzętów, gdzie jest normalnie + jak i - tak samo jak w głośnikach koputerowych)...

sebush
22-10-08, 16:52
bardzo mozliwe ze w glosnikach bedziesz slyszal swisty i tym podobne wiec bedziesz musial dokupic filtr antyzakloceniowy, a glosniki mozesz podlaczcyc pod aku lub zapalniczke, a co do natezenia to z tego co mi wiadomo to moze byc wieksze, ale nie mozesz byc mniejsze niz ten sub potrzebuje

ppm702
22-10-08, 17:12
widzisz, chyba się mylisz, bo akurat tak się składa, że jakąś tam odrobinę wiedzy o elektryce/elektronice i audio posiadam - chociaż może się mylę i się wcale nie znam :) . Przeczytaj sobie swój pierwszy post i sam dojdziesz do wniosku, że jest to bełkot włącznie z tym, iż mylisz napięcie z natężeniem... ;)

W kablu sygnałowym masz żyłę gorącą (plus) i ekran (minus) i taki sygnał wychodzi z radia samochodowego. Jest on separowany od masy auta aby uniknąć tzw. PĘTLI MASY.

Także całkowicie teoretycznie Twój pomysł jest wykonalny. Z radia samochodowego możesz swobodnie wyciągnąć sygnał audio (jest on taki sam przy analogowym łączeniu sprzętu zarówno w domu jak i w aucie) i regulować poziom dźwięku z przedwzmacniacza w radiu.

Wzmacniacz od Twojego wooferka komputerowego zasilisz swobodnie z akumulatora i właśnie na zasilaniu daj przekaźnik (cewka zasilana z kabla "remote" radia).

Będzie to funkcjonowało, chociaż takie rozwiązanie to daleko idąca prowizorka i o dźwięku nie powiem nic, bo obawiam się, że będzie bardzo słabo.

Zdzisio.pl
22-10-08, 17:40
W kablu sygnałowym masz żyłę gorącą (plus) i ekran (minus) i taki sygnał wychodzi z radia samochodowego. Jest on separowany od masy auta aby uniknąć tzw. PĘTLI MASY.

O to mi właśnie chodziło... dzięki ;)

javor
26-10-08, 13:20
z tego co piszesz wynika że twój sub ma 12v x 1,5A = 18W - straty cieplne jego wzmacniacza to wyjdzie może góra 15W ?? może w domu go słychać ale w samochodzie przy szumie opon, powietrza i wydechu ledwo będzie go słychać. moim zdaniem szkoda się nawet zabierać za prowadzwnie kabli dla takiego efektu :) a jeśli masz sportowy tłumik to nic nie będzie słychać :)