Zobacz pełną wersję : sub creative'a w mojej hani? :d
Zdzisio.pl
22-10-08, 15:55
witam!
otóż dostałem suba z zestawu do komputera i chciałbym go wrzucić do bagażnika... wiadomo, że dużo basu z niego nie wydobęde ale zawsze jest to coś, tym bardziej, że zależy mi na wolnej przestrzeni w bagarzniku a taki subik dużo miejsca mi nie zajmie ;) zastanawiam się tylko jak go podłączyć.. co prawda natężenie jest 12V ale wiadomo, że różnica natężeń między seryjnym zasilaczem a aku jest dosyć spora, bo zasilacz daje 1,5A. Pozatym kable sygnałowe do samochodowych wzmacniaczy mają tylko 1 żyłe na kanał z tego co zauważyłem (sam +) i tu też chyba będe miał problem. Wyjście na wzmacniacz w radiach nadają minus? I jeszcze jedna sprawa... Zasilanie przepuszczone przez przekaźnik ze sterowaniem remote będzie dobrym powysłem?
ja kiedyś taki patent robiłem sub od bodajże T5900, wywaliłem wszystko ze środka wyciąłem otwór pod głośnik 16cm i do niego podłączyłem bezpośrednio jeden z kanałów na tyle. Grać grało :)
Zostaw sobie suba w domu przy kompie, a wsadź nawet coś takiego http://moto.allegro.pl/item462449626_subwoofer_aktywny_vk_80f_300w_pod_si edzenie_nowy.html
Mogę się założyć, że efekt będzie lepszy, a portfela napewno nie skrzywdzisz.
Wyciągnij bebechy z creativa i podłącz głośnik pod radio.
ale Lepiej kupić jakiś tani używany sub z allegro lub samemu coś zbić niż bawić się w to.
Zdzisio.pl
22-10-08, 16:27
portfel skrzywdze, bo wydam 150zl na gówno... z tego też może wyjść gówno, ale za frajer więc nie mam nic do stracenia... gdybym chciał już zainwestować w coś tego typu to widziałem kiedyś na allegro aktywnego blaupunkta na 20cm głośniku.
pod radio już więcej nie będe podłączał, bo już wyciskam z niego maks.. poprostu chce wykorzysztać tego suba wraz z jego końcówką... Wiadomo, że nie wydobęde z tago powalającego basu ale ma mi to chodź troche odciążyć głośniki z niskich tonów. Nie chce porad w stylu "kup cos lepszego"... Poradźcie mi tylko jak moge wykorzystać to co mam bez większych inwestycji...
zasilisz suba 12V ale w aucie normalna praca oznacza 13,4V więc już za dużo. Chociaż nie powinno nic się stać. Tyle, że sub do komputera zasilany jest z 230V także nie do końca rozumiem.
Ni diabła nie rozumiem Twojego wywodu o minusach i plusach z radia...
Przekaźnik na remote będzie działał.
Zdzisio.pl
22-10-08, 16:50
końcówka jest zasilana zewnętrznym zasilaczem dającym prad stały 12V 1,5A...
Jeżeli nie rozumiesz moich wywodów to chyba wiele mi nie pomożesz ppm702... z tego co zauważyłem kabel sygnałowy chincze dający sygnał z radia do wzmacniacza ma jedną żyłe na kanał, kablem prowadzony jest sam + (oczywiścnie mówie o kablach car audio nie do domowych sprzętów, gdzie jest normalnie + jak i - tak samo jak w głośnikach koputerowych)...
bardzo mozliwe ze w glosnikach bedziesz slyszal swisty i tym podobne wiec bedziesz musial dokupic filtr antyzakloceniowy, a glosniki mozesz podlaczcyc pod aku lub zapalniczke, a co do natezenia to z tego co mi wiadomo to moze byc wieksze, ale nie mozesz byc mniejsze niz ten sub potrzebuje
widzisz, chyba się mylisz, bo akurat tak się składa, że jakąś tam odrobinę wiedzy o elektryce/elektronice i audio posiadam - chociaż może się mylę i się wcale nie znam :) . Przeczytaj sobie swój pierwszy post i sam dojdziesz do wniosku, że jest to bełkot włącznie z tym, iż mylisz napięcie z natężeniem... ;)
W kablu sygnałowym masz żyłę gorącą (plus) i ekran (minus) i taki sygnał wychodzi z radia samochodowego. Jest on separowany od masy auta aby uniknąć tzw. PĘTLI MASY.
Także całkowicie teoretycznie Twój pomysł jest wykonalny. Z radia samochodowego możesz swobodnie wyciągnąć sygnał audio (jest on taki sam przy analogowym łączeniu sprzętu zarówno w domu jak i w aucie) i regulować poziom dźwięku z przedwzmacniacza w radiu.
Wzmacniacz od Twojego wooferka komputerowego zasilisz swobodnie z akumulatora i właśnie na zasilaniu daj przekaźnik (cewka zasilana z kabla "remote" radia).
Będzie to funkcjonowało, chociaż takie rozwiązanie to daleko idąca prowizorka i o dźwięku nie powiem nic, bo obawiam się, że będzie bardzo słabo.
Zdzisio.pl
22-10-08, 17:40
W kablu sygnałowym masz żyłę gorącą (plus) i ekran (minus) i taki sygnał wychodzi z radia samochodowego. Jest on separowany od masy auta aby uniknąć tzw. PĘTLI MASY.
O to mi właśnie chodziło... dzięki ;)
z tego co piszesz wynika że twój sub ma 12v x 1,5A = 18W - straty cieplne jego wzmacniacza to wyjdzie może góra 15W ?? może w domu go słychać ale w samochodzie przy szumie opon, powietrza i wydechu ledwo będzie go słychać. moim zdaniem szkoda się nawet zabierać za prowadzwnie kabli dla takiego efektu :) a jeśli masz sportowy tłumik to nic nie będzie słychać :)