PDA

Zobacz pełną wersję : wytrzymałość tylniej półki w MB2

skubiszek
29-11-05, 23:55
Mam zamiar troszke rozbudować swoje audio w Civicu 5d 99r. Na półke ( o ile wytrzyma) chciałbym wrzucić głośniczki 6x9 i gdzieś obok wzmaka zarzucić. do przodu jakieś głośniki 16,5cm. i teraz kilka pytań. Jak są montowane seryjne głośniki z przodu? Strzeba dokupować jakieś przejściówki??Macie może zdjęcia jak zdemontować boczki bez uszkodzenia ich? bo dla mnie to czarna magia, tego jeszcze nie robiłem:d. Pytanie kolejne, czy półka wytrzyma takie obciążenie tj. 2 jajka 6x9?Gdzie naklejać maty wygluszające na drzwi z przodu żeby nie "trzeszczało" to i owo? Pozdrawiam i czekam na porady:)

emg
30-11-05, 09:49
moim zdaniem temat nadaje się do innego działu

ppm702
30-11-05, 10:46
moim zdaniem temat nadaje się do innego działu
moim również, dlatego przenosimy i prosimy na przyszłość umieszczać wątki w odpowiednich działach :)

A teraz konkrety:
Półka wytrzyma Ci dwie elipsy, chociaż ze względu na sztywność radziłbym wykonanie drugiej z MDFu. Tak naprawdę moja rada to daj sobie spokój z wydatkami na elipsy i doinwestuj przód i właśnie przód zasil ze wzmacniacza. Co do wygłuszania to już było dużo na ten temat -> użyj "szukaj" i wpisz np. "wygłuszanie drzwi" albo "wytłumianie drzwi".

Co do demontażu boczków to nie pomogę. Prawdopodobnie masz miejsca na szesnastki. Dlatego zrób porzadny dystans z MDFu i dopiero wejdzie Ci 16,5, a dodatkowo usztywnisz miejsce montażowe.

To na tyle na razie ode mnie :)

TDP
03-12-05, 16:25
co do demnotarzu boczku - boczka :-) jak kto woli :D
są 4 śródy (chyba) odkreczasz je gwiazdkowym śróbokrętem, następnie z wyczuciem zaczynasz - odszarpywać boczek (od dołu) - klamke musisz wepchnąć tak jakby do środka ... i gotowe

tak jak ppm702 napisał - dobre głośniczki na przód (zestaw z odseparowanym tweeterem) nie ma sensu kupować elips (chyba ze sie upierasz) to wtedy wzmocnij półkę mdf'em - półka sama w sobie wytrzyma - ale wzmocniona mdfem da lepsze warunki do pracy głośnikom

elmer
04-12-05, 18:49
W 5D masz z tyłu miejsca na montaż głośników, nie ma potrzeby wrzucać w półkę.
A poza tym, co zostało już powiedziane, to szkoda pieniędzy na tylne głośniki, lepiej doinwestować przód.

emg
04-12-05, 19:35
z przodu wejdą 16 najlepiej na mdf-ie

skubiszek
04-12-05, 23:48
a jeśli mam 16.5cm już? które w sumie wygląda na to że da się również przykręcić na śruby od 16cm głosników i to było by najlepsze...Subwoofer Pioneera 1000W (tsw 306C) już czeka na swoje zarezerwowane miejsce w bagażniku:) jutro ciągniemy kabelki i montujemy nowego kenwooda.Pozostaje kwestia uszczelnienia bagażnika i wytłumienia drgań tablicy rejestracyjnej aaaa no i wygluszanie niestety kosztowne przednich drzwi