PDA

Zobacz pełną wersję : Civic coupe Si

najman
19-10-08, 21:55
Mam pytanie odnosnie, zawieszenia samochodzu sprowadzonego z USA w wersji coupe jak i sedan. Czy zawieszenie rozni sie czyms od tego europejskiego? Tzn ma bardziej miekkie "amerykanskie" nastawy zawieszenia? Slyszalem gdzies ze sedan ma z tylu zawieszenie wielowachaczowe... bo wiem ze 3d i 5d maja z tylu belke:/ a jak jest z wersja coupe?
Mam jeszcze pytanie odnoscnie obrotow przy predkosci 140-50 na 6 biegu, tzn ile jest na obrotomierzu przy tych predkosciach? (kumpel sklania sie do zakupu i chcialem mu jeszcze pare rzeczy wyjasnic;)

aras12
19-10-08, 22:44
. bo wiem ze 3d i 5d maja z tylu belke
co ty powiesz 5d nie ma belki!! wiem bo mialem
coupe SI ma wielo wachaczowe zawieszenie a type-r tylko drazki skretne
SI ma twarde zawieszenie poruwnujac do koni 1130 to koni jest ciutke sztywniejsze
ogolnie zawieszenie jest super zestrojone z silnikiem super prowadzenie
a co do obrotow to nie zwracalem na to wiekszej uwagi ale orientacujnie to okolo 4-5 tys.

luckie
20-10-08, 10:05
3d i 5d ma z tylu belke skretna (niestety bo poprzednia gen miala wielowachaczowe zawieszenie).

najman
20-10-08, 11:12
No wlasnie tak jak myslalem, czytalem pare testow i pisali tam wlasnie ze dzieki belce jest wiekszy bagaznik bo belka mniej miejsca zajmuje. Do tego ma prosta konstrukcje i w przypadku naprawy jest tansza. Czyli w coupe i sedan jest multilink. Dajcie jeszcze info jak jest z obrotami przy 140 i 160km/h. Dla przykladu w moim 6gen coupe na 5 jest ok. 4100 przy 150 i fajnie by bylo gdyby Si tez tak bylo;)

najman
24-10-08, 21:47
Sorry ze nie edytowalem...
Ktos wie moze jak jest z tym elektronicznym licznikiem? Da sie go przestawic z MPH na KM/H????

luckie
25-10-08, 08:59
w 5d mozna

pepe
25-10-08, 18:17
Sorry ze nie edytowalem...
Ktos wie moze jak jest z tym elektronicznym licznikiem? Da sie go przestawic z MPH na KM/H????

w sedanie da sie przestawić

Milek
28-10-08, 08:45
masz przycisk, ktory przestawia mph na kmh. Przy 150km/h bedzie w granicach 4400rpm
Zawieszenie jest swietne w tym aucie ale zawsze mozna je poprawic. No i te LSD.....

aras12
28-10-08, 14:33
jak jest z filtrem oleju jest taki sam jak w CTR czy inny.

Milek
29-10-08, 23:34
a nawet nie wiem ale wydaje mi sie, ze smialo podejdzie od CTRa a co wiecej.... od innych 'zwyklych' K20 z Accorda czy CR-V takze. W ASO na bank cos ci dobiora

aras12
30-10-08, 11:39
ok dzieki a jak jest z filtrem powietrza tez niema wiekszego problemu?

Milek
30-10-08, 14:22
ogolnie z czesciami typowo eksploatacyjnymi nie powinno byc zadnych problemow. Takie rzeczy wiekszosc serwisow ma na miejscu a jak nie to na nastepny dzien powinny byc do sciagniecia. Ja akurat posiadam dolot Injena, wiec mnie to nie dotyczy

aras12
31-10-08, 14:03
najlepszym rozwiazaniem bedzie dolot

iced_devil
04-11-08, 20:46
sporo można zamówić przez internet, wpisz w google geniuine honda parts... do wyboru do koloru... a czy wysyłają do polski to nie wiem, jakby coś bardzo krytycznego, to ja mogę wysłać w wolnej chwili..... pozdro dla kolejnego użytkownika Si.... oj bedzie pan zadowolony :D

najman
04-11-08, 22:13
No jechalem wlasnie ostatnio z kolega tym autem, jest super!! A do tego jakie tanie po sprowadzeniu z USA:) a i ladniejsze od 3D TYPE R> Szkoda ze te obroty takie wysokie juz sa przy 150...

iced_devil
05-11-08, 19:05
no cóż tak zestopniowano skrzynię, ten silnik nie ma zbyt dużego momentu obrotowego, więc żeby miał kopa musi mieć krótkie przełożenia i szybo wkręcać się na obroty.... ja jeżdząc po autostradach w usa bez wysiłku schodzę ze spalaniem do 7-7,5 l na 100km (predkość 70mph/115km/h, benzyna v-power 93) w mieście 8-9 litrów, biegi zmieniam miedzy 3,5 krpm a 4k rpm, jak będziesz używał obrotów do 8k rpm to na pewno spali ile zechce :D europejski type-r ma ten sam silnik i pewnie tą samą skrzynię więc jak masz zamiar coś takiego nabyć, to Si nie jest głupim pomysłem, ja swojego sedana uwielbiam i uważam że nie ma konkurenta w swojej klasie, tym bardziej w europie, bo mało kto tam sprzedaje tak przestronnego sedana z porównywalnym silnikiem benzynowym i z takim wyposażeniem

aras12
05-11-08, 19:42
ok wielkie dzieki ostatnie pytanie jakim olejem zalewacie swoje kochane silniczki?

iced_devil
06-11-08, 18:09
książka podaje 5W-30, a jaki mam to nie wiem, bo w hondzie zmieniam, a do książki serwisowej nie wpisują jakiej marki wlali tylko że wlali :)

Milek
07-11-08, 00:18
iced devil, moze bede mial do ciebie dila.......
Chodzi o hondate.... orientujesz sie moze czy koniecznie musze wyslac ECU do stanow zeby dostac reflash? Moglbym zrobic to w Polsce ale na dzien dzisiejszy w zwiazku ze wzrostem dolara, ceny znacznie sie roznia.
Moze jest mozliwosc kupna samego ECU hondaty bez wysylki wlasnego?

iced_devil
07-11-08, 03:28
hmmm.... gdzieś coś takiego w necie widziałem, w razie czego to dam ci adres, zamówisz do mnie a ja to wyślę do ciebie do polski, jeśli tak taniej wyjdzie...

Milek
07-11-08, 17:42
dzieki, bede wdzieczny. Trzeba tylko podac dokladny numer ECU bo sa dwa do wyboru. Podalbym ci go jak znajdziesz adres tej firmy. U nas w Polsce wyszloby ok. 3.000PLN. Mam nadzieje, ze cos znajdziesz
Pzdr.