Zobacz pełną wersję : Civic coupe Si
Mam pytanie odnosnie, zawieszenia samochodzu sprowadzonego z USA w wersji coupe jak i sedan. Czy zawieszenie rozni sie czyms od tego europejskiego? Tzn ma bardziej miekkie "amerykanskie" nastawy zawieszenia? Slyszalem gdzies ze sedan ma z tylu zawieszenie wielowachaczowe... bo wiem ze 3d i 5d maja z tylu belke:/ a jak jest z wersja coupe?
Mam jeszcze pytanie odnoscnie obrotow przy predkosci 140-50 na 6 biegu, tzn ile jest na obrotomierzu przy tych predkosciach? (kumpel sklania sie do zakupu i chcialem mu jeszcze pare rzeczy wyjasnic;)
. bo wiem ze 3d i 5d maja z tylu belke
co ty powiesz 5d nie ma belki!! wiem bo mialem
coupe SI ma wielo wachaczowe zawieszenie a type-r tylko drazki skretne
SI ma twarde zawieszenie poruwnujac do koni 1130 to koni jest ciutke sztywniejsze
ogolnie zawieszenie jest super zestrojone z silnikiem super prowadzenie
a co do obrotow to nie zwracalem na to wiekszej uwagi ale orientacujnie to okolo 4-5 tys.
3d i 5d ma z tylu belke skretna (niestety bo poprzednia gen miala wielowachaczowe zawieszenie).
No wlasnie tak jak myslalem, czytalem pare testow i pisali tam wlasnie ze dzieki belce jest wiekszy bagaznik bo belka mniej miejsca zajmuje. Do tego ma prosta konstrukcje i w przypadku naprawy jest tansza. Czyli w coupe i sedan jest multilink. Dajcie jeszcze info jak jest z obrotami przy 140 i 160km/h. Dla przykladu w moim 6gen coupe na 5 jest ok. 4100 przy 150 i fajnie by bylo gdyby Si tez tak bylo;)
Sorry ze nie edytowalem...
Ktos wie moze jak jest z tym elektronicznym licznikiem? Da sie go przestawic z MPH na KM/H????
Sorry ze nie edytowalem...
Ktos wie moze jak jest z tym elektronicznym licznikiem? Da sie go przestawic z MPH na KM/H????
w sedanie da sie przestawić
masz przycisk, ktory przestawia mph na kmh. Przy 150km/h bedzie w granicach 4400rpm
Zawieszenie jest swietne w tym aucie ale zawsze mozna je poprawic. No i te LSD.....
jak jest z filtrem oleju jest taki sam jak w CTR czy inny.
a nawet nie wiem ale wydaje mi sie, ze smialo podejdzie od CTRa a co wiecej.... od innych 'zwyklych' K20 z Accorda czy CR-V takze. W ASO na bank cos ci dobiora
ok dzieki a jak jest z filtrem powietrza tez niema wiekszego problemu?
ogolnie z czesciami typowo eksploatacyjnymi nie powinno byc zadnych problemow. Takie rzeczy wiekszosc serwisow ma na miejscu a jak nie to na nastepny dzien powinny byc do sciagniecia. Ja akurat posiadam dolot Injena, wiec mnie to nie dotyczy
najlepszym rozwiazaniem bedzie dolot
iced_devil
04-11-08, 20:46
sporo można zamówić przez internet, wpisz w google geniuine honda parts... do wyboru do koloru... a czy wysyłają do polski to nie wiem, jakby coś bardzo krytycznego, to ja mogę wysłać w wolnej chwili..... pozdro dla kolejnego użytkownika Si.... oj bedzie pan zadowolony :D
No jechalem wlasnie ostatnio z kolega tym autem, jest super!! A do tego jakie tanie po sprowadzeniu z USA:) a i ladniejsze od 3D TYPE R> Szkoda ze te obroty takie wysokie juz sa przy 150...
iced_devil
05-11-08, 19:05
no cóż tak zestopniowano skrzynię, ten silnik nie ma zbyt dużego momentu obrotowego, więc żeby miał kopa musi mieć krótkie przełożenia i szybo wkręcać się na obroty.... ja jeżdząc po autostradach w usa bez wysiłku schodzę ze spalaniem do 7-7,5 l na 100km (predkość 70mph/115km/h, benzyna v-power 93) w mieście 8-9 litrów, biegi zmieniam miedzy 3,5 krpm a 4k rpm, jak będziesz używał obrotów do 8k rpm to na pewno spali ile zechce :D europejski type-r ma ten sam silnik i pewnie tą samą skrzynię więc jak masz zamiar coś takiego nabyć, to Si nie jest głupim pomysłem, ja swojego sedana uwielbiam i uważam że nie ma konkurenta w swojej klasie, tym bardziej w europie, bo mało kto tam sprzedaje tak przestronnego sedana z porównywalnym silnikiem benzynowym i z takim wyposażeniem
ok wielkie dzieki ostatnie pytanie jakim olejem zalewacie swoje kochane silniczki?
iced_devil
06-11-08, 18:09
książka podaje 5W-30, a jaki mam to nie wiem, bo w hondzie zmieniam, a do książki serwisowej nie wpisują jakiej marki wlali tylko że wlali :)
iced devil, moze bede mial do ciebie dila.......
Chodzi o hondate.... orientujesz sie moze czy koniecznie musze wyslac ECU do stanow zeby dostac reflash? Moglbym zrobic to w Polsce ale na dzien dzisiejszy w zwiazku ze wzrostem dolara, ceny znacznie sie roznia.
Moze jest mozliwosc kupna samego ECU hondaty bez wysylki wlasnego?
iced_devil
07-11-08, 03:28
hmmm.... gdzieś coś takiego w necie widziałem, w razie czego to dam ci adres, zamówisz do mnie a ja to wyślę do ciebie do polski, jeśli tak taniej wyjdzie...
dzieki, bede wdzieczny. Trzeba tylko podac dokladny numer ECU bo sa dwa do wyboru. Podalbym ci go jak znajdziesz adres tej firmy. U nas w Polsce wyszloby ok. 3.000PLN. Mam nadzieje, ze cos znajdziesz
Pzdr.