PDA

Zobacz pełną wersję : Słabe ładowanie ??

BlueHC
19-10-08, 09:28
Witam, mam taki problem otóż jak naładuje akumulator przez cala noc to pozniej jezdze na nim jakies dwa dni po czym nie ma sily zapalic kreci coraz wolniej i wolniej az w koncu nic sie nie dzieje, dodam ze nie pali mi sie zadna kontrolka aku podczas jazdy i na zupelnie zimnym silniku szybciej zapala ale gdy jest rozgrzany to trzeba go dosc dlugo krecic i jesli go wczesniej nie naladuje to nie ma sily zapalic, czego to moze byc wina? slabego akumulatora czy moze ma bardzo slabe ladowanie? jesli tak to co musze zrobic zeby to naprawic ??

skolopendra
19-10-08, 11:22
nie wykluczone że masz jakieś drobne zwarcie w układzie i bierze ono cały czas prąd .albo np felerne radio :)

BlueHC
19-10-08, 11:38
Hmmm, mozliwe, choc wczesniej nie mialem z tym problemow, tak czy siak sprobuje, wyjme radio na kilka dni i zobacze czy cos sie zmienilo. Jakies inne sugestie ???

przemo21
19-10-08, 18:57
Podjedź do elektryka i sprawdź jakie masz ładowanie

Skoti
19-10-08, 22:11
To że nie świeci kontrolka nie wyklucza alternatora. sprawdz jakie masz napięcie na akumulatorze na zapalonym silniku

Dario
20-10-08, 08:02
Akumulatorek też może być walnięty, zła gęstość elektrolitu lub jakieś zwarcie w celkach i akumulatorek będzie padał szybciutko, ja bym ci radził pożyczyć od kogoś akumulatorek i zobaczysz co się będzie działo, przynajmniej z tym będziesz miał problem rozwiązany, i daj znać czy jest jakaś różnica

BlueHC
20-10-08, 08:29
tak też zrobie! pojezdze kilka dni na innym aku i dam znac czy jest roznica, tak czy inaczej dzieki za rady;)

yaroo
20-10-08, 10:28
cewka, apart zapłonowy.. i stawiałbym na cewke

skolopendra
20-10-08, 10:30

jak walnięta cewka czy aparat może rozładować akumulator?
:eek:

Skoti
20-10-08, 13:35

To teraz pojechałeś po bandzie... Napewno nie cewka ani aparat

karpik85
20-10-08, 23:09
Zacznij od zmierzenia napięcia na akumulatorze przy zapalonym silniku i bedziesz wszystko wiedział. Jak nie masz miernika to w każdym markecie budowlanym za 20-30 kupisz multimetr jakiś wystarczający. Jeśli ładowanie jest dobre, czyli ok 14 V na zapalonych światłach itp. to padnięty akumulator, a jak słabo ładuje to alternator do roboty.

olszes
20-10-08, 23:29
cewka, apart zapłonowy..

a co to ma do aku :confused::D

WaSSIL
21-10-08, 12:28
a co to ma do aku :confused::D

wg mnie nic :D

zrób tak jak koledzy wyżej radzą Zmierz napięcie aku na włączonym silniku lub podjedz z tym do elektryka...

BlueHC
21-10-08, 20:58
Hmmm, wiec kolejny wydatek sie szykuje dla mojej hanki...:( Słuchajcie nie wiem czy to cos ma do rzeczy ale czy masa moze miec cos z tym wspolnego? tzn wczoraj mialem taka dziwna sytuacje ze wsiadam do mojej hanki z naladowanym akumulatorem probuje go odpalic i nie chce krecic tylko slychac takie cykanie(dosc szybkie) otworzylem maske, prosze kumpla zeby wysluchal co tam tak cyka i mowi ze ida iskry spod masy, wiec ruszylem nia doslownie troszeczke po czym odpalila bez problemu i najwazniejsze w tym wszytkim jest to ze teraz mam wrazenie ze zwawszy jest akumulator tzn, zwykle bylo tak ze po np. piatym odpaleniu silnika juz slychac bylo ze wolniej kreci bo nie ma sily a teraz mam wrazenie jakby byl zwawszy mimo ze juz drugi dzien jezdze na tym aku, moze sie myle ale zobacze jeszcze jutro, co o tym sadzice? ma to cos do rzeczy czy to tylko jakies moje glupie spostrzezenia? z gory dzieki za HELP :)

skolopendra
21-10-08, 22:14
brak masy mógł być winien

karpik85
21-10-08, 23:38
no jak masz klemy zaśniedziałe, albo poluzowane to się nie dziw, że fura palić nie chce i się nie ładuje akumulator.

BlueHC
23-10-08, 16:32
piszac ze ida iskry spod masy mialem na mysli ta srubke ktora jest przy silniku z lewej strony ,a nie klemy akumulatora jesli wiesz o co chodzi, klemy przeczyscilem bardzo dokladnie i tak samo bieguny na aku az dostaly takiego ladnego srebrnego polysku, Skolopendra myslisz ze wystraczy przeczyscic, dokrecic i bedzie dobrze jesli to jest przyczyna?

Dario
24-10-08, 10:16
BlueHc tak jak koledzy mówią mogło być to przyczyną że słabo ci kręcił, a rozkręcenie i przeczyszczenie nie zaszkodzi a może nawet zlikwidować problem

karpik85
24-10-08, 11:33
no odkręć te ten minus od budy i też dokładnie wyczyść

BlueHC
24-10-08, 22:22
no wiec masa przeczyszczona go golej blachy, nie ukrywam ze chwile to trwalo bo byla troche zardzewiala, teraz pojezdze kilka dni i zobaczymy czy w tym tkwil problem.

BlueHC
27-10-08, 21:25
I po problemie! :) wystarczylo przeczyscic mase i teraz odpala na dotyk, az mi glupio teraz, jestem jeszcze laikiem w tych sprawach wiec dopiero sie ucze ale dziek wielkie zai trafne rady:)

Dario
28-10-08, 10:14
Super że udało ci się rozwiązać twój problem bez większych wydatków

BlueHC
28-10-08, 15:19
No tez sie bardzo ciesze, teraz tylko mam do zrobienia uszczelke pod glowica i przegub ktory strasznie terkocze , slyszalem ze jesli chodzi o uszczelke pod glowice to najlepiej jest wlozyc metalowa bo grafit podobno na dlugo nie zda egzaminu, to prawda ?

falek84
29-10-08, 20:30
uszczelka tylko oryginalna i zadna inna!!

PeJot
29-10-08, 22:17
uszczelka tylko oryginalna i zadna inna!!

I uszczelniacze zaworowe też !
Zapraszam do działu giełda ;)

kosmitt
30-11-08, 15:38
bardzo bardzo mało prawdopodobne ze to cewka

Saymon
02-12-08, 17:58
A może poprostu regulator napięcia?