PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z elektryką V gen D15B2



the-one
17-10-08, 21:09
Witam. Dzisiaj chcialem wymienic zarowke w lampie z przodu i po wyjeciu kostki zaczela sie ona kruszyc i jeden z przewodow zapadl sie. Zeby go wycoagnac musialem wykruszyc kostke i wkoncu do zarowki podlaczylem 3 gołe przewody bez kostki. Tylko prawodpobnie zle podlaczylem tzn, nie w te gniazda w ktore powinienem. Przez to nie mam ani podswietlenia zegarow ani lewego swiatla z tylu, postojowek z przodu i swiatla mijania w lewym kloszu (na dkugich swieca obie lampy) w dodatku zegarek sie zresetowal, radio rozstroilo. Sprawdzilem bezpieczniki i niby wszystkie cale, jedynie bepiecznik 7,5A wydawal mi sie podejrzany, nie mialem drugiego takiego wiec zastapiłem go bezpiecznikiem 10A ale dalej to samo co opisalem wyzej. Czy to zalezy od bezpiecznika, musi tam byc 7,5A bo inaczej nie pojdzie?

EDIT

Wymienilem na nowy bezpiecznik 7,5A i dalej to samo, nie przepalil sie ale objawy jak wyzej

Dario
17-10-08, 23:02
Posprawdzaj dokładnie połączenia przewodów w skrzynce z bezpiecznikami i sprawdź czy wszystko jest tam w porządku, bo mogłeś zrobić jakieś zwarcie delikatne przez co mogłeś stracić dobre połączenie,a z tymi przewodami to jak masz 3 to jeden jest masa drugi od krótkich a trzeci od długich chyba że się mylę ale najlepiej sprawdź to miernikiem i włączaj stopniowo światła i zobaczysz co ci miernik pokarze, jak już dobrze podłączysz to daj znać, zobaczymy co to da

the-one
18-10-08, 14:26
Posprawdzaj dokładnie połączenia przewodów w skrzynce z bezpiecznikami i sprawdź czy wszystko jest tam w porządku, bo mogłeś zrobić jakieś zwarcie delikatne przez co mogłeś stracić dobre połączenie,a z tymi przewodami to jak masz 3 to jeden jest masa drugi od krótkich a trzeci od długich chyba że się mylę ale najlepiej sprawdź to miernikiem i włączaj stopniowo światła i zobaczysz co ci miernik pokarze, jak już dobrze podłączysz to daj znać, zobaczymy co to da

Problem rozwiązany, nie dopatrzyłem wcześniej dwóch spalonych bezpieczników ;)

Dzięki za pomoc

zimek
18-10-08, 23:25
Dokładnie Kolego , jezeli hurtowo cos nie dziala , np oswietlenie to muszą to byc bezpieczniki !!
Powodzenia....

Dario
02-11-08, 01:05
Dokładnie Kolego , jezeli hurtowo cos nie dziala , np oswietlenie to muszą to byc bezpieczniki !!
Powodzenia....

He he, jeżeli hurtowo coś nie działa dobrze powiedziane, czasami się niezła choinka robi z tego, no ale dobrze że kolega rozwiązał problemik

civicmag2
02-11-08, 12:20
kostki do swiatel mozesz dokupic w fiacie ,koszt 5 kpl.:)