Zobacz pełną wersję : supercharger z turbosprężarki ?
Mam chyba trochę lamerskie pytanie, ale zaryzykuję z ciekawości. Co by było gdyby z turbosprężarki wykorzystać samą sprężarkę do budowy kompresora zasilanego na pasek? Chodzi o to jakiego rzędu prędkości obrotowe są potrzebne do wytworzenia odpowiedniego ciśnienia w sprężarkach ślimakowych itd. Mówiąc prościej czy przykładowo z garreta istnieje możliwość wykonania kompresora na wzór rotrex czy vortech?
no moze moja odpowiedz tez bedzie lamerska ale wydaje mi sie ze turbina musi miec obroty rzedu 200 tys zeby tworzyc takie cisnienie jakie byc powinno dlatego napedzana jest spalinami. Z paska takich obrotow nie osiagniesz. Poza tym budowa sprezarki a turbiny troszke sie rozni. Jak cos nie tak naopisalem to nie bijcie:D
sprezarka mechaniczna ma przekladnie, dzieki ktorej obraca sie szybciej niz os, z ktorej jest napedzana
przekladnia na koło o małej ilości zebów przy przenoszeniu niewielkich mocy wejściowych to niewielki problem. Największy to oddzielenie częsci zimnej, połączenie wirnika z wałkiem napędzającym i efektywne uszczelnienie tego ukladu. Generalnie nonsens.
Dla mnie wykonywanie takiego kompresora na wlasna reke to bezsens. Ale powodzenia.