Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : supercharger z turbosprężarki ?

jaskier
16-10-08, 13:39
Mam chyba trochę lamerskie pytanie, ale zaryzykuję z ciekawości. Co by było gdyby z turbosprężarki wykorzystać samą sprężarkę do budowy kompresora zasilanego na pasek? Chodzi o to jakiego rzędu prędkości obrotowe są potrzebne do wytworzenia odpowiedniego ciśnienia w sprężarkach ślimakowych itd. Mówiąc prościej czy przykładowo z garreta istnieje możliwość wykonania kompresora na wzór rotrex czy vortech?

rem1k
16-10-08, 15:32
no moze moja odpowiedz tez bedzie lamerska ale wydaje mi sie ze turbina musi miec obroty rzedu 200 tys zeby tworzyc takie cisnienie jakie byc powinno dlatego napedzana jest spalinami. Z paska takich obrotow nie osiagniesz. Poza tym budowa sprezarki a turbiny troszke sie rozni. Jak cos nie tak naopisalem to nie bijcie:D

Pati
16-10-08, 21:34
90-120 kilo obr

!markos
16-10-08, 23:52
sprezarka mechaniczna ma przekladnie, dzieki ktorej obraca sie szybciej niz os, z ktorej jest napedzana

Fawor
17-10-08, 00:40
przekladnia na koło o małej ilości zebów przy przenoszeniu niewielkich mocy wejściowych to niewielki problem. Największy to oddzielenie częsci zimnej, połączenie wirnika z wałkiem napędzającym i efektywne uszczelnienie tego ukladu. Generalnie nonsens.

Hikiel
17-10-08, 10:19
Dla mnie wykonywanie takiego kompresora na wlasna reke to bezsens. Ale powodzenia.