Zobacz pełną wersję : co z sonda lambda ?
nightcrawler
27-11-05, 13:43
Witam
Przymierzam sie do wycięcia kata w moim D16y8 ale nurtuje mnie pytanie co zrobić z sonda lambda wpięta w do niego?
Czy po jej wypięciu nie będzie błędu ECU ?
Co z nia najlepiej zrobić?
Jak to jest na badaniach czy samochody powyżej koregos roku produkcji musza mięć katalizator ?
Planuje wybebeszyć katalizator i wspawac w niego rurkę, żeby to ładnie wszystko wyglądało na przeglądzie.
Co pokażę analizator spalin ?
analiztor pokaże kiłe,
Z przeglądami bywa róznie.
Jeden patrzy w dowód i jak masz wbite "KAT" to masz kata mieć i norme dla rocznika spełniac. Inni posługuja sie swoim wykazem silników i na jego podstawie osądzają. Ten wykaz zawiera błędy. U jednego pan na stacji widniało że accord 90-93 ma mieć lambde a kolega nie miał.
Dostał z hondy kwit że jego silnik F20A5 (JEDYNY sprzedawany oficjalnie w PL w salonach) nie miał i nie ma lambdy. Skąd w bazie diagnostów takie dane - niewiadomo.
Jeśli nie masz innej odmiany D16Y8 ( :wink: ) niż mój to sondę masz jedną przed katem. Dalej jest kat i wycięcie go nie wpłynie negatywnie na pracę kompa. Ja u siebie wywaliłem kata i jest lepiej. Samochód nie dostaje głupawki i sprawniej się przemieszcza. Przy wywałce kata dostałem informację od speca, że jakbym dłużej poczekał to siatka w kacie zablokowałaby wylot i nastąpiłaby cofka. Efekty wiadomo, byłoby tragicznie.
nightcrawler
28-11-05, 11:41
no wlasnie jak wejde pod kanal to widze jak byk sonde w katalizatorze lub cos podobnego, moze dlatego ze jest to wersja USA ? komputer nie oszaleje bez tej sondy czy tego co to jest :lol: ?
bez tej sondy niewątpliwie bedzie źle.
Dostaniesz kontroke Check Engine, nierówne wolne obroty i bedzie palił od groma. I słabiej jechał.
nightcrawler
28-11-05, 12:07
czyli mysleć tylko o wymianie na nowy ?
czyli mysleć tylko o wymianie na nowy ?
...lub jakiś katalizator o większym przepływie.
Najłatwiej będzie doprowadzić do stanu komputerowego OBD0
wtedy wywalasz wszystkie sondy robisz wydech przelotowy i chulaj dusza piekła niema :roll:
nightcrawler
30-11-05, 14:24
skad wydrzec katalizator podobnych parametrow co oryginalny z miejscem na sonde, domyslam sie ze za oryginał nowy krzykna sobie straszne pieniadze w serwisie Hondy.
Moze jakis sportowy sie nada a tłumikarz dorobi miejsce na sonde ?
przerabiał to ktos?
oczywiscie nie mowimy tu o katach za 200zł lub innych smiesznych wynalazkach ktorej nazwy nawet nie wymienie :P max to 400-500zł
nie przejdzie patent z rura a w niej sonda ? zamiast kata z sonda ?
Jak wstawisz w rurkę sondę to będzie raczej miała za zimno i troszkę osłabi to jej reakcję bo kat jest ceramiczny i punktowo jest nagzany, proponuję odrazu sportowy metalowy kat który ma podobną lyb wuższą temp i w niego wsadzić sondę
nightcrawler
05-12-05, 21:20
a gdzie moge kupic katalizator firmy Lindo-Gobex ? moze ktos z forumowiczow ma mozliwosc załatwienia ?
np. tu: http://www.tuningbaja.pl/sklep/?search=2674 nawet cene mają przystępną ;)
a tu producent: http://www.lindo.gobex.pl/
nightcrawler
06-12-05, 18:47
Jest katalizator Lindo Goblex oczywiscie metalowy, niby dedykowany do Hondy z wejsciem na sonde w stożku czołowym, niewidoczne na focie.
cena 450zł dobra cena ?
dla mnie troche duzo, jak myslicie moze szukac czegos innego ?
http://klubkrosno.republika.pl/kat%20honda.jpg
no cena jest jak za ceramika metal powinien kosztowac do 400 zł
nightcrawler
17-12-05, 13:12
no to byłem u tlumikarza stwierdzil zatkanie sie srodkowego tlumika (uderzony jest od dolu i jak sie puka to jak bym pukal w cos pelnego, napchanego), katalizatora prawdopodobnie tez. Umowilem sie po nowym roku na montaz w Rzeszowie katalizatora i srodkowego - kat Lindo Goblex a srodkowy seria. Zastanawiam sie jeszcze nad koncowym w dobrych pieniadzach do 250zł, jednak nie wiem co wybrać czy ten sprzedawany przez Octane - apexi wydech podejdzie bezproblemu do mojej coupe ? czy szukac cos innego np Upgrade itd chce srodkowy serie bo nie chce miec glosno w aucie a koncowy zeby ladnie mruczało 8) dobrze głowkuje ? kolektor tez idzie do wymiany ale jak wpadnie cos grosza :(
Schumacher
26-12-05, 13:50
ja u siebie zmienilem sonde, na zamiennik i d**a :/ pali od groma jezdiz tak sobie tlyko tyle ze mi sie check nie zapala, ponoc mam zmienic na orginal bo ta podaje za duze wartosci do kompa i dlatego takei efekty