Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : centralny zamek

kocyk112
14-10-08, 12:41
witam mam problem z centralnym zamkiem zauważyłem że nie działa od strony pasażera reszta działa poprawnie. co może być przyczyną

aer
14-10-08, 13:35
a czy przy zamykaniu/otwieraniu słychać pracę mechanizmu w tych uszkodzonych drzwiach?

kuszand
14-10-08, 14:36
witam mam problem z centralnym zamkiem zauważyłem że nie działa od strony pasażera reszta działa poprawnie. co może być przyczyną

Mam ten sam problem więc podepnę się pod temat. TAK - słychac pracę mechanizmu w tych nieotwierających się drzwiach przy otwieraniu i zamykaniu. Nawet ten odgłos jest trochę głosniejszy i dłuższy (jakby mechanizm chciał się zamknąć/otworzyć ale nie mógł).

domell
14-10-08, 14:57
Bez rozebrania drzwi sie raczej nie obejdzie i wtedy mozesz oblukac. A jak nie bedzie nic widac to trzeba bedzie go wyjac calego. A jak swoj rozebralem to cos tam sie poprzestawialo bo sa tam takie ciekawe rzeczy i musialem kupic drugi. Podejrzewam ze tez cie to nie ominie byc moze sie wytarly zebatki bo sa plastikowe. Ja za swoj dalem bodajze cos ok 40 zl na allegro od rovera bo sa takie same

aer
14-10-08, 15:07
zerknij na tą aukcję: http://www.allegro.pl/item442321043_zamek_silownik_zamka_honda_civic_5d_ 95_00_aerode.html (aukcja naszego forumowego kolegi Cairo)
prawdopodobnie będziesz potrzebował tego czarnego elementu z prawej strony zamka - jest to siłownik, w którym obracające się koło przepycha jeden trzpień powodując przełączanie się zamka z zamkniętego na otwarty i odwrotnie,
chodzi o to, że ten trzpień się łamie - miałem tak w dwóch zamkach z dokładnie takimi samymi objawami jak napisano wyżej,
nie wiem tylko czy uda Ci się kupić sam siłownik, mi się nie udało i musiałem za każdym razem kupować cały mechanizm zamka,
ale tak jak napisał domell - najpierw rozbierz drzwi i dokładnie oblukaj co i jak

domell
14-10-08, 15:42
Raczej u mnie to bylo tak ze ja kupilem lewy tyl i wstawilem sobie do drzwi kierowcy zeby miec centralny z pilota. Bodajze tez z calym mechanizmem bo gdzies mam w piwnicy teraz mi sie przypomnialo ale go odkrecilem bo nie byl mi potrzebny i przekrecilem ten przedni. Wiec koledzy macie troche zabawy z wyciaganiem tego :)

KruKs
15-10-08, 15:27
Podepnie sie pod temat centralnego zamka :) . Centralny mi otwiera (z kluczyka, z pilota, z bolca w drzwiach) lecz jak zamkne (kluczykiem, z pilota, z bolca w drzwiach) to zamykaja mi sie tylko drzwi kierowcy. Mechanizm pracuje tylko w drzwiach kierowcy rowniez, dalej cisza. Takie wstepne ogledziny silownika z gory popsikalem ... i nic. Otworzyłem drzwi na maxa i tam jest pod zawiasem jest wiazka idaca do budy (wiazka centralnego itp). I tam jest jeden kabelek jakis odstajacy tak jakby nie podlaczony (nie wyglada na wyrwany np czy cos). Czy jest mozliwe ze ten kabelek odpowiada za np zamykanie wszystkich drzwi? Czy od zamykania/otwierania jest jeden kabel? (alarm prosty nie zaden drogi).

aer
15-10-08, 19:02
KruKs a jak masz zrobione sterowanie centralnego zamka z alarmu?
Masz może w drzwiach kierowcy dodatkowy siłownik zamontowany?

KruKs
15-10-08, 21:15
KruKs a jak masz zrobione sterowanie centralnego zamka z alarmu?
Masz może w drzwiach kierowcy dodatkowy siłownik zamontowany?

Niestety tego nie wiem , jak kupowalem auto bylo zamontowane . Ale mam boczek sciagniety wiec moge zobaczyc tylko ze czego szukac dokladnie ? Albo zdjecie zrobie wewnatrz i wrzuce :P

domell
15-10-08, 21:33
Roznie tam moze byc mozesz miec switcha + siwlonik taki z allegro za 10 zl a mozesz miec tylko silownik mastera i on steruje i z pilota i z klucza na wszystkie drzwi. No ja jak wspominalem mam orginalny silownik ale z pilota sie tylko wszystkie otwieraja a z klucza tylko kierowcy i bylem swiadomy tego ze tak bedzie jak wkladalem ten silownik. Wiec najpierw musisz oblukac co tam u ciebie siedzi.

Na pewno nie jest jeden od zamykani i od otiwerania. Musza byc dwa. U mnie bylo bodajze bialy z czarnym otwieranie a bialy zamykanie (albo na odwrot bo teraz juz nie pamietam)

aer
15-10-08, 21:36
szukaj czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item451868339_silownik_centralnego_zamka_slave_pro mocja_sklep.html
i zobacz odrazu jaki kolor ma ten luźny przewód

domell
15-10-08, 21:58
Nie koniecznie. Moze miec tez i cos TAKIEGO (http://www.allegro.pl/item453584112_najmocniejszy_uniwersalny_silownik_8 kg_master.html)

aer
15-10-08, 22:15
zgadza się,
ale z wyglądu podobne i o to tu chodziło...

KruKs
16-10-08, 17:35
szukaj czegoś takiego: http://www.allegro.pl/item451868339_silownik_centralnego_zamka_slave_pro mocja_sklep.html
i zobacz odrazu jaki kolor ma ten luźny przewód

Mam cos takiego, bo widze ta czarna oslone od gory. A kabel ma kolor czerwony