Zobacz pełną wersję : swap d13b2 na ..???
Witam! Panowie pomykam seledynową hanią d13b2 - jest to samochód po rodzinie także wiem ze nie jest pogięta prócz słupka na parkingu:) mamusia:)))buda zostaje!!! co można wsadzić i proszę o wycene???Panowie tylko prośba- silniki za małe pieniędze typu 1.5/1.6 nie h22 czy inne jak na obecną chwilę kosmosy dla mnie??/Z góry dzięki za odpowiedzi...
Pozdrawiam
To może odwrotnie - ile możesz wydać na silnik + robocizna?
Czy 3 tysie na coś wystarczą???
chyba ze warto coś podłubać z tym silnikiem???może z7?????ma nakulane dopiero 118 tyś z książką także troche szkoda???!!
Za 3 tyś to mozesz sobie zrobić minime w tym silniku no i Ci nawet jeszcze trochę zostanie na dolot i wydech :)
Dzięki za info....proszę napisz mi z czym to się wiąże bo szukałem na forum i nic konkretnego nie znalazłem....Będę wdzięczny za odpowiedź...:)
czy to wszystko o czym pisze jogal???też ma eg3 i filmik oglądałem na youtube.pl d13b2 by jogal....już jedzie nie to co seria:((
http://www.youtube.com/watch?v=5DQbEHw6psU tak jeżdzi moje d13 na pełnym wtrysku z d15b7 (na seryjnej mapie z d15 autko jest nieco zalewane i wskazany jest chiptuning kompa i odpowiednie obciecie dawki paliwa, u mnie juz jest ok i spalanie wynosi tyle co na gaźniku). Koszt takiej przeróbki to nieco ponad tysiąc złotych ( jesli znajdziesz w miarę tanie części i zrobisz sobie to sam). Możesz sobie zrobić również mini-me, koszt to niecałe 2 tyś użyj opcji szukaj bo o minime jest dużo. Do d13 dodatkowo musisz zamontować bak z pompą od d15b2, a tak to wszystko jest to samo co w opisach...
Sam nie zrobię ponieważ rok temu miałem wypadek i między innymi połamałem kręgosłup w dwóch miejscach także troche mam ograniczone ruchy:( ale chętnie coś bym wyczarował także koszty będą większe!!! Długo dłubałeś przy serduchu???Minima chyba wypada lepiej co powiesz???A możę swap na d16z6????Niby podobna ilość kucyków ale to nie zawsze to samo.....:)szkoda silnika bo jest bdb...118 tys z książką..??!!!Dylemat
swap na d16z6 to koszt całkowity minimum 5tys jesli nie robisz sam a znajdziesz kogos kto Ci to po taniosci wsadzi i zmontuje.
wiec jesli masz max 3tys to minime(dostajesz wtedy 1.3 sohc vtec) i jeszcze zostanie na wydech i dolot jak pisał Jogal. jest to sensowne rozwiazanie zwłaszcza ze silnik jest swiezy(przebieg).
2.5 tyś. śmiało wystarczą na zakup kompletnego silnika typu D16Z6 z wiązkami, kompem i zbiornikiem bo skrzynia i heble mogą zostać chociaż heble nie będą zbyt mocne do tej mocy. Do tego dolicz koszt samej przekładki jakiś 1000-1500zł
2.5 tyś. śmiało wystarczą na zakup kompletnego silnika typu D16Z6 z wiązkami, kompem i zbiornikiem bo skrzynia i heble mogą zostać chociaż heble nie będą zbyt mocne do tej mocy. Do tego dolicz koszt samej przekładki jakiś 1000-1500zł
1-1,5tys to za malo zeby całosc ogarnac(przekładka, podpiecie wiazek i montaz baku). dolicz jeszcze z 500zł na oliwe+płyny+rozrząd
1-1,5tys to za malo zeby całosc ogarnac(przekładka, podpiecie wiazek i montaz baku). dolicz jeszcze z 500zł na oliwe+płyny+rozrząd
do tego po okresie ok 2 miesięcy trzeba będzie jeszcze wydać ok 2 tyś na remont generalny bo auto bedzie połykało litr oliwy na 1000 km :eek:
do tego po okresie ok 2 miesięcy trzeba będzie jeszcze wydać ok 2 tyś na remont generalny bo auto bedzie połykało litr oliwy na 1000 km :eek:
jeśli ktoś się nie zna i nie wie jak sprawdzić silnik to jest to możliwe;)
a moglbys w takim razie oswiecic mnie jak to sie sprawdza silnik zeby miec 100procent pewnosci?
przede wszystkim kompresja na cylindrach, a jesli silnik jest w aucie to pałuje sie pod odcinke na postoju zeby zobaczyc czy zostawia "chmurke" i zapach spalonego oleju.
niestety ja nie miałem mozliwosci sprawdzenia ani jednego ani drugiego(wysyłka z drugiej strony kraju) i niestety po swapie z moich obserwacji wynika ze łyka mi okolo 0.8L na 1tys :mad:
Jeszcze istenieje takie coś jak motodoctor i inne tego typu środki i autko nie puszcza po tym dyma i wydaję ise że silnik jest ok, a tu po zmianie oleju nagle jakoś dziwinie zaczyna go ubywać... Przestrzegam przed tym, bo to często tak właśnie wygląda... Zresztą nie oszukujmy się, kto kupuje mocny silnik i to jeszcze VTECa i jeździ nim jak emeryt. Im silnik jest mocniejszy tym bardziej jest zużyty (nie jest to regułą, ale niestety przeważnie tak jest :( ).
Dzięki wszystkim za odpowiedź.....Panowie jeżeli jeszcze będziecie mieli jamkieś sugestie to chętnie poczytam....Pozdrawiam i napiszę o zmianiach:)mam nadzieje ze dobrych